Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Boğaz Ağrısı Neden Olur? (Bademcik Şişmesi)

Boğaz Ağrısının Kaynağı Nedir ?

Boğazda hissedilen ağrıların sebebi lenf bezleridir. Yani halk dilindeki adıyla bademciklerdir. Vücut savunmasının önemli bir parçası olan bademcikler, dönem dönem çeşitli nedenlerle belirginleşir, sertleşir ve hastada ağrıya sebep olur. Küçük yaşlarda sıkça bademcik ağrısı çekenlerin ilerleyen dönemde de bu sorundan dolayı rahatsızlık yaşamaması için bademciklerin ameliyatla alınması gerekebilir.

Bademciklerin Görevi

Bademcikler, vücudumuzda adeta bir kale kapısı görevindedir. Üst solunum yollarında yaşanan bir enfeksiyonun, iç organlara ulaşmasındaki en büyük engel bademciklerdir. Bu yüzden yoğun bademcik ağrısı ve hastalık yaşayan çocuklarda, ameliyatla alınma öncesi bademciklerin bu önemli görevi göz önüne alınıp iki kez düşünülmelidir.

Bademcikler Ne Zaman Alınabilir?

Çok fazla boğaz enfeksiyonu görülen kişilerde tedbir amaçlı bademcik operasyonu yapılabilir. Bu operasyon için belli bir yaş aralığı yoktur. Ancak hem vücut savunması hem de ameliyat yükünün zorluğu nedeniyle bu ameliyat için en az 3 yaşın beklenmesi önerilir.

Bademcik Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir ?

  ->  Yüksek ateş

  ->  Boğaz ağrısı

  ->  Elle muayene sırasında, bademciklerin büyük ve sert bir şekilde hissedilmesi

Bademcikler Neden Ağrır ?

Bademcikler, vücut savunma mekanizması için çalışırlar. Ağız. burun yoluyla alınan virüs ve bakteriler ilk önce bademcik engeliyle karşılaşır ve vücut savunma mekanizması zayıf ise buraya yerleşip bir enfeksiyon  oluştururlar.Ayrıca nadiren diş çekimi, diş eti iltihabı gibi ağız içinde iyileşme mekanizmasını çalıştıracak işlemler yapıldığında bademciklerin irileştiği ve ağrıdığı görülmüştür.

Boğaz Ağrısının Tedavisi İçin Neler Yapılabilir ?

  ->  Bol su içerek boğaz kuruluğunun önüne geçebiliriz.

  ->  Boynumuzu özellikle soğuk havalarda, atkı, fular vb. seyler sararak koruyabiliriz

  ->  Ihlamur, nane limon gibi bitkisel içeceklerde bademciklerin çabuk iyileşmesi için faydalı olabilir.

  ->  Bakteri kaynaklı bademcik enfeksiyonlarında antibiyotik kullanmak en etkili çözümdür.Fakat virüs kaynaklı enfeksiyonlarda, antibiyotik işe yaramamaktadır.

Bademcik şişmesi ve elle hissedilir hale gelmesi kesinlikle hafife alınmamalıdır zira bu durum lenf kanserinin bir belirtisi olabilmektedir. Ayrıca bu durum A grubu streptokok bakterisi kaynaklı bir enfeksiyon ise de tedavi edilmediği durumlarda, eklem romatizmasına neden olabilir. Eklem romatizması olan hastalar ise kalp kapakçığı problemlerine açıktır.Bu yüzden ömür boyu aylık penisilin iğnesi yaptırması gerekir.Bu yüzden bademcik problemi yaşayan hastaların, vakit geçirmeden kulak burun boğaz uzmanına muayene olması tavsiye edilir.

Bademcik Ameliyatı Nasıl Yapılır?

  ->  Öncelikle hasta genel anestezi ile uyutulur.

  ->  Daha sonra hastanın ağzına kapanmayı önleyici bir ekartör koyulur.

  ->  Cerrah öncelikle hastanın geniz etine yönelir. Geniz eti yerinden bir miktar çekilir ve kesilerek çıkartılır.

  ->  Daha sonra ortaya çıkan kanı toplamak için tamponlama yapılır.

  ->  Ağız içi tekrar net biçimde görülünce sıra ile bademcikle ortaya çekilir ve 1-1,5 cm’lik kesikler yapılarak alınır.

  ->  Her iki bademcik de alındıktan sonra tüm kanama durdurulur. Ameliyat sahası yıkanır ve temizlenir.

  ->  Son durum kontrol edildikten sonra ameliyat bitirilir.

Bademcik Ameliyatı Riskli Midir?

Bademcik ameliyatlarında her ameliyatta olduğu gibi genel anesteziye bağlı riskler ve kanama problemi hariç bir sıkıntı yaşanmamaktadır. Bunlar da cerrahın kontrolü ve aldığı önlemler sayesinde sıkıntı yaşanmadan atlatılabilir. Bademcik ameliyatları hastaların korkup çekinmesi gereken operasyonlar değildir. Aksine son derece basit ve rutin operasyonlardır. Bu nedenle kendisine ameliyat önerildiğinde hastanın rahat biçimde kabul etmesi gerekir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz