Ağız İçinde Çıkan Yaralar Nasıl Geçer? (Aft Tedavisi)

Ağız İçi Yara (Aft) Nedir ?
Aft; dilde, yanakta, diş etinde, nadiren de olsa damak bölgesinde görülen kişinin yemek yemesine, konuşmasına, su içmesine engel olan ağız içi yaralardır.Kenarları daha kırmızı ortası ise beyaz yuvarlak oluşumlardır.Tıp dilinde aftöz ülser olarak adlandırılır bu oluşumlar ve boyutlarına göre üçe ayrılırlar.İlki ve en sık görüleni 3-10 mm çapındaki minör aftlar, daha az görülen ve daha ağrılı olan 10 mm den büyük major aftlar ve genellikle yaşlılarda görülen 0.5-3 mm çapındaki herpetiform aftlar.Tek veya birden çok olacak şekilde hayatın belli dönemlerinde ağız içinde bulunabilir. Toplumun %25’inde görülen bir rahatsızlık olup günümüzde çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Afta Sebep Olan Unsurlar Nelerdir ?
-> Bağışıklığın zayıflaması
-> Behçet Hastalığı
-> Hormonal Değişimler (Ergenlik döneminde, hamilelikte, menapoz sonrası vb.)
-> Kısa sürede oluşan aşırı kilo kayıpları
-> B12 gibi vücüt direncini artıran vitaminlerin eksikliği
-> Reflü gibi mide rahatsızlıklarında midedeki mikropların ağız içine ulaşması
-> Demir, çinko gibi vücut direncinde önemli minerallerin eksikliği
-> Ağız içinde meydana gelen travmalar
-> Beslenme eksiklikleri
-> Yüksek ateşli hastalıklar
-> Ağır atlatılan uzun süreli gribal enfeksiyonlar
-> Çölyak, sweet, reiter gibi toplumda nadir görülen önemli hastalıklar
-> Aşırı stres
-> Zorlu çalışma koşulları
-> Az ve düzensiz uyku
Aft oluşmaması için alınabilecek önlemler nelerdir ?
-> Düzenli uyku
-> Düzenli ve sağlıklı beslenme
-> Alkol, sigara, stres gibi vücudu yorgun düşürecek unsurlardan kaçınmak
-> Belirli aralıklarla kan değerlerimizi ölçtürmek
Aftın tedavi yöntemleri nelerdir ?
Öncelikle şunu bilmek gerekir, aftlara herhangi bir tedavi yöntemi uygulanmadığında da vücudun savunma mekanizması sayesinde 8-10 gün içinde iyileşip tekrardan çevresindeki dokularla aynı görünümü almaktadır.Ama hastaların ağrılarının hafiflemesi, yemek yeme, konuşma gibi olaylar sırasında daha rahat olabilmesi için çeşitli ağız gargaraları ve antiseptik ilaçlar üretilmiştir fakat bunlarında uzun süreli kullanımı önerilmemektedir.Bu bilgiler haricinde aftöz ülserler behçet hastalığında oluşan ağız içi yaralarla karıştırılabildiği için ayda 2-3 kez aft oluşumu gözlenen hastaların dermatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi için hastaneye başvurması önerilir.
Aftlar Antibiyotik İle Geçer Mi?
Ağız içinde oluşan aftlar virüs kaynaklıdır. Bu nedenle tedavisinde antiviral gargaralar kullanılır. Antibiyotikler ise bakteriler için öldürücü özellik taşır. Bu nedenle aft tedavisinde antibiyotik kullanılması fayda vermez.
Ağızda Çıkan Aftlar ve Behçet Hastalığı
Behçet hastalığı vücutta çıkan onlarca yara ile kendini gösterir. Bu yaralar arasında en sık rastlanılanlardan biri de aftlardır. Neredeyse her behçet hastasında aft görülür. Ancak bu durum her aft çıkan kişide behçet hastalığı olacak anlamına gelmez. O yüzden ağzında çok fazla aft çıkan kişilerin hastaneye giderek behçet testi yaptırması önerilir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.