Diş Çekiminden Önce ve Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?

Diş Çekimi
Çoğu insan dişleri çürüdüğünde, dayanılmaz ağrılar oluştuğunda veya çekilen dişler nedeniyle yemek yerken sıkıntı çektiğinde diş bakımının önemini anlar. Günde en az 2 kez dişlerin fırçalanması gerekir. Bunun dışında şekerli yiyecekler tüketildikten sonra da dişleri fırçalamak veya en azından suyla gargara yapmak oldukça önemlidir. Dişlerin bakımı düzgün biçimde yapılmazsa birçok problem görülür. Sorunlu diş tedavi edilemeyecek seviyeye gelmişse çekilmesi gerekir. Diş çekimi ufak bir cerrahi operasyon sayılabilir. Bu nedenle hastanın yapması gereken çekimin öncesi hazırlıklar ve çekim sonrası bakım önemlidir.
Diş Çekimi Öncesi Neler Yapılmalıdır?
-> Çekim esnasında ağız sürekli açık kalacağı için dudakların kuruyup çatlamasını önlemek için dudak nemlendiricisi kullanılabilir.
-> Diş çekimi kanamalı ve travmatik bir işlemdir. Bu nedenle diş hekiminin, hastanın sağlık durumu hakkında detaylı bilgi sahibi olması gerekir. Bunun için hastanın geçirdiği rahatsızlıkların, ameliyatların ve düzenli olarak kullandığı ilaçların halihazırda listesi olmalıdır.
-> Hastanın düzenli kullandığı bir ilaç varsa dişin çekileceği seansta kesinlikle yanında bulundurması istenir.
-> Hasta kan sulandırıcı bir ilaç kullanıyorsa çekim işleminden belli bir süre önce ilacı kullanmayı bırakması gerekir. Aksi takdirde kanama durdurulamaz. Aynı şekilde kanı sulandırıcı yiyeceklerden de uzak durulmalıdır.
-> Diş çekilirken ağrı olmaması için hastaya anestezik bir iğne yapılır. Bu iğne bazı durumlardan tansiyonu düşürücü etki yapabilir. Bu nedenle hastanın çekim işleminden önce karnını doyurması ve sonrasında ağız bakımını yapması gerekir.
-> Diş çekimi çoğu insan için korkulu bir durumdur. Ayrıca diş hekiminin dişi çıkarmaya çalıştığı sırada uyguladığı kuvvet de hastanın korku ve endişesini artırabilir. Bu nedenle hastanın aşırı gergin veya paniklemiş olduğu durumlarda hemen işleme başlanması yanlıştır. Önce hastanın sakinleşmesi sağlanmalıdır.
Diş Çekimi Sonrası Neler Yapılmalıdır?
-> Çekim işlemi sırasında çevre dokulara zarar verildiyse veya hastanın ağzında ciddi bir enfeksiyon varsa ağrı kesici ve antibiyotik ilaçlar diş hekimi tarafından önerilebilir.
-> Çekim işleminden sonra hastanın kanayan bölgesine gazlı bez koyulur. Bu gazlı besin yaklaşık 40-45 dakika kuvvetlice ısırılması gerekir. Aksi taktirde kanama durmaz.
-> Diş çekildikten sona 2 saat bir şey yemek içmek yasaktır. 2 saat geçtikten sonra ise çekilen dişin tarafıyla çiğnemekten kaçınılmalıdır.
-> Çekim yapıldıktan sonra hastanın ağzında kan birikerek göllenme oluşturabilir. Bu kanın kesinlikle tükürülmemesi gerekir. Gün boyu çekim bölgesinden sızan kan yutulmalıdır. Aksi taktirde kanama durmaz.
-> Dişin çekildiği gün bulgur ve pirinç gibi taneli gıdalarla beslenmek yasaktır. Çünkü bu gıdalar kolaylıkla çekim boşluğuna kaçabilir.
-> Diş çekildikten sonra 4-5 gün boyunca sigara kullanmak yasaktır. Sigara içerken ortaya çıkan emme kuvveti, yaradaki pıhtıyı bozar.
Diş Çekimi Nedeniyle Oluşabilecek Zararlar Nelerdir?
-> Diş çekimi sırasında aşırı zorlama veya uzun süre kuvvet uygulama nedeniyle çene kemiğinin kırılması
-> Diş çekimi esnasında yandaki sağlam dişlerin zarar görmesi
-> Diş çekimi nedeniyle aşırı kanama meydana gelmesi ve hastanın tansiyon düşmesi
-> Diş çekiminin uzun sürmesi ve hastanın acı duyması nedeniyle şoka girme
-> Enfeksiyon kaynağı olan bir dişin çekilmesi sonucunda kana iltihap karışması
-> Diş çekimi esnasında kullanılan el aletlerinin hastayı yaralaması (Damağa çarpma, sinüs zarını delme vs.)
Diş Çekimi Öncesi ve Sonrasında Antibiyotik Kullanılması
Bazı kişilerde geçirilen kalp hastalıkları veya romatizmal problemler nedeniyle enfektif endokardit oluşma riski vardır. Bu risk ağız içerisinde kanamalı ve enfeksiyonlu işlemler yapıldığı zaman artar. Böyle bir problemi olanlar için diş çekiminden 1 saat önce 2 gram, 6 saat sonra 1 gram olacak şekilde antibiyotik haplar kullandırılması enfektif endokardit riskini minimuma indirecektir.
Merhaba 1 ay önce bir dis çektirdim. Üst azı disimi. 5 gun sonra ağrı geçmediği için tekrarvacildi bir daha temizlendi. Şu an tam bir ay oluyor aman hala ağrılarım geçmedi. Cene cerrahisi baktı mr tomografi rontgen çekildi hepsi temiz çıktı, iltihap enfeksiyon yok dendi. Bu agrilar normal mi. Bilgi verir misiniz. ve daha ne kadar surer tesekkur ederim
Bir arkadaşım da bayağıdır hassasiyet yaşıyor çektirdiği dişinin yerinde. 6 ay olacak neredeyse hala dikkatli yiyorum diyor.