Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Diş Teli Neden Kullanılır?

Diş Teli Neden Kullanılır?

Ortodontik Tedavi ve Diş Teli

Ortodonti, dişlerdeki çarpıklıkları ve çenelerdeki gelişim bozukluklarını düzelten bir diş hekimliği dalıdır. Ortodonti uzmanları hastanın tedavisine estetik ve fonksiyonel olmak üzere 2 yönlü bakarlar. O yüzden mevcut malzemeleri ve teknolojik aygıtları çok farklı biçimlerde kullanarak en uygun tedaviyi uygulamaya çalışırlar. Ortodontinin en sık kullandığı ve halk arasında da en çok bilinen uygulama diş telidir. Diş teli, dışarıdan bakınca kötü bir görüntü oluşturduğu için hastalar tarafından pek sevilmez. Ancak tedavinin neticesi alındığında hastalar da uygulanan yöntemden memnun olurlar.

Diş Teli Ne İşe Yarar?

Dişlerin sıralanmasında ve birbiri ile temasında problemler görülebilir. Bu problemin giderilmesi için diş teli kullanılabilir. Diş teli ağızdaki dişlerin bir kısmından veya tamamından destek alarak sorunlu bölgedeki dişleri olması gereken pozisyona getirirler. Bunu yaparken de belli aralıklarla diş telinin yenilenmesi ve ağzın mevcut durumuna göre düzenlenmesi gerekmektedir.

Diş Teli Nasıl Takılır?

Diş teli takılmadan önce dişlerin üzerine braket adı verilen küçük parçalar yerleştirilir. Bu parçalar içerisinden telin geçmesi ve bu telin sabit bir şekilde durabilmesi için tasarlanmıştır. Braket yapıştırılması için günümüzde küçük boyutlarda kompozit dolgular kullanılmaktadır. Braketler yapıştırıldıktan sonra diş teli boşluklardan geçirilir. Diş teli, gergin biçimde kalabilmesi için ligatür denilen ince tellerle sarılır ve işlem tamamlanır.

Dişlerin Arkasına Tel Takılır Mı?

Diş telleri çoğunlukla dişlerin ön yüzeyine takılır. Bu da hastalarda estetik nedenlerle huzursuzluk oluşmasına sebep olur. Hastalar da kullanılan tellerin görünmemesi için dişlerin arka yüzeyine takılmasını talep edebilir. Ancak bu pek makul bir istek değildir. Çünkü diş tellerinin içinden geçtiği braketler çok temiz tutulmalıdır. Ayrıca dişin ön yüzeyinden uygulanan gerilim arka yüzeylerde sağlanamaz. Yalnızca ön bölgedeki birkaç dişin çarpıklığı için kullanılan teller arka yüzeylere takılabilir.

Tel Tedavisi Dişlerde Çürüme Yapar Mı?

Diş çürümesinin en önemli nedeni yetersiz ağız bakımıdır. Dişler gerektiği gibi fırçalanmazsa gıda birikimi olur ve zamanla çürüme başlar. Diş teli için yapıştırılan braketler diş yüzeyine aralıksız biçimde tutunduğu için gıda birikimine izin vermez. Bu nedenle tel tedavisi yüzünden bir çürüme oluşması mümkün değildir. Ancak tel kullanan hasta ağız bakımına özen göstermezse dişlerin açık yüzeylerinde çürümeler oluşabilir. Bunun da ağızda tel bulunması ile bir ilgisi yoktur.

Diş Teli Çeşitleri Nelerdir?

  ->  Takıp çıkarılabilen diş telleri

  ->  Sabit çelik diş telleri

  ->  Sabit şeffaf renkli diş telleri

Diş Teli Hangi Yaş Grubunda Kullanılabilir?

Diş telleri genellikle 8 ile 18 yaş grubunda kullanılmaktadır. Ancak diş telinin kullanılması için üst yaş sınırı yoktur. Yalnızca 8 yaşından önce çocukların çene kemiği kuvvetsiz olduğu için istenmeyen durumlar görülebilir. Bu nedenle 8 yaşından evvel diş teli uygulaması tercih edilmemektedir.

Diş Teli Tedavisinin Fiyatı

Bu tedavi eğer 18 yaşından önce yapılıyorsa sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanmaktadır. Ancak 18 yaşından büyüklerin sigortası ortodontik tedavileri kapsamaz. Bu kişilerin diş teli için ortalama 3-4 bin TL’yi gözden çıkartması gerekir.

Diş Teli Kullanırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

  ->  Diş teli kullananların öncelikle diş temizliğine özen göstermesi gerekir. Ağızda biriken plak ve diş taşı tedaviyi olumsuz etkileyecektir.

  ->  Diş teli kullananların fındık kabuğu gibi çok sert nesneleri dişleriyle kırmaya çalışması yasaktır. Çünkü günümüzde kullanılan titanyum teller sert ve sağlam olsa bile braketler yerinden çıkmaya müsaittir. Ayrıca sakız gibi yapışkan maddeler diş teline zarar verebilir.

  ->  Diş teli kullananların hekimin söylediği zamanlarda kontrollere gitmesi şarttır.Aksi taktirde diş telleri etkisiz kalır ve tedavi düzeni bozulur.

Tel Çıkarıldıktan Sonra Diş Düzeni Tekrar Bozulur Mu?

Diş teli, tedavi süresinde bağ doku ve çene kemiği içinde dişleri hareket ettirir. Dişlerin içinde bulunduğu bu dokularda zamanla bir direnç kaybı ve zayıflama meydana gelir. O yüzden teller çıkartıldıktan sonra zayıflayan yapıların içerisindeki dişler hareket edebilir. Dişlerin düzgün sıralanmasını korumak amacıyla teller çıkartıldıktan sonra hastaya şeffaf plaklar kullandırılır. Bu plaklar ilk 6 ay 24 saat, sonraki 6 ay sadece uyurken ağızda kalacak biçimde kullandırılır. Yemek yerken çıkarılacak plakların her gün fırça ile temizlenmesi şarttır. Aksi taktirde içerisinde bakteri üremesi ve kötü koku meydana gelir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
1 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 4,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz