Diş Apsesi Oluşumu ve Tedavisi

Diş Apsesi Nasıl Oluşur?
Diş, sağlıklı iken dayanıklı bir yapıdadır. Ancak mikroorganizmalar çoğalmak için uygun ortam bulurlarsa zaman içerisinde diş üzerine yerleşmeye başlarlar. Öncelikle dişin üzerinde beyaz bir tabaka oluşur. Bu tabakaya diş plağı adı verilir. Oluşan diş plağı düzenli şekilde fırçalanarak diş yüzeyinden uzaklaştırılmazsa plaktaki bakteriler hızlı biçimde çoğalmaya başlar. Çoğalan bakteriler nedeniyle diş plağı çürüğe dönüşür. Öncelikle dişin en üstteki mine tabakasında başlayan çürük temizlenmezse dişin kanallarına kadar ulaşabilir. Dişin kanallarına mikroorganizmaların yayılması ağrılı ve sıkıntılı bir sürecin başlangıcı anlamına gelir. Çünkü diş köklerinin altında kanalların beslenmesini sağlayan delikler vardır. Eğer kanallara yerleşen mikroplar bu delikten dışarı çıkarsa diş eti ve çene kemiği içine doğru yayılabilirler. Bu bölgelere yayılan mikroplar baloncuk şeklinde şişlikler oluştururlar. İçi mikroorganizmalarla dolu bu şişliklere diş apsesi adı verilir.
Diş Apsesi Nasıl Yayılır?
Diş etinde oluşan küçük çaplı apseler eğer tedavi edilmezlerse zaman içinde büyürler. Daha sonra çene ve yüz bölgesindeki en yakın boşluklara yönelirler. Bu boşluklar da zaman içinde mikroplu sıvılarla dolar ve şişer. Bazı durumlarda hastanın gözünü kapatabilen, çenesini açmasına engel olan büyüklükte şişlikler meydana gelebilir.
Diş Apsesi Öldürür Mü?
Diş apsesi nedeniyle ölüm ihtimali oldukça düşüktür. Ama yinede bazı riskli durumlarda ölüm ihtimalini düşünerek önlem almak gerekebilir. Diş apsesi önce çene daha sonra boğaz bölgesinde bulduğu boşluklara yayılır. Bu boşluklarda büyük çaplı şişlikle meydana gelirse nefes borusunun önü tıkanabilir. Bu nedenle hastanın boğularak ölme ihtimali vardır. Böyle bir tablo ile karşılaşmamak için diş apselerine erken müdahale edilmesi gerekir.
Diş Apsesi Patlatılır Mı?
Diş apsesi oldukça sıkıntılı bir durumdur. Oluşan apse nedeniyle sıkıntı çeken kişilerin başvurduğu yöntemlerden bir tanesi de apseyi patlatmaktır. Hastalar bu şekilde kendi kendilerine tedavi olabileceklerini düşünmektedir. Ancak bu yöntem kesinlikle yanlıştır. Diş apsesi patlatıldığı zaman çevresinde bulunan kan damarları da zarar görür ve patlayan bölgede açık bir yara oluşur. Bu da hem enfeksiyon kapılmasına hem de apsenin kana karışmasına sebep olur. O yüzden hastalar diş apsesi oluştuğunda doğrudan diş hekimine başvurmalıdır. Diş hekimi apsenin içindeki iltihaplı sıvıyı steril yöntemlerle boşaltarak hastanın tedavisini hızlandırır.
Diş Apsesi Kendiliğinden Patlarsa Ne Yapmak Gerekir?
Oluşan diş apseleri fiziksel etkenler nedeniyle istemsiz olarak patlayabilir. Apse patladığında direkt olarak diş hekimine başvurmak gerekir. Ancak diş hekimine ulaşma problemin varsa veya ulaşım uzun sürecekse alabilecek birkaç önlem ile durumun daha da kötüleşmesi engellenebilir. Bu önlemler;
-> Apsenin patladığı bölgenin bol su ile yıkanması
-> Apsenin patlayan ucu ağız içinde ise tuzlu su ile gargara yapılması
-> Apsenin patlayan ucu ağız dışında ise yıkama işleminden sonra tentürdiyot ile pansuman yapılması
Diş Apsesi Nasıl Tedavi Edilir?
Diş apsesinin dişin ve hastanın durumuna göre çeşitli tedavi yöntemleri vardır.
-> Apseye sebep olan diş eğer ağızda bırakılacaksa öncelikle dişin kanallarına ulaşılır. Kanalların altındaki delikten ince el aletleri sokularak apse kesesi delinir ve içi bu yolla boşaltılır. Daha sonra hasta bir süre antibiyotik kullanır. Antibiyotik tedavisi bittikten sonra kanal tedavisi tamamlanır ve hasta sağlığına kavuşur.
-> Yüze yayılan, gözün kapanmasına sebep olan apseler varsa veya hava yolunu kapatan bir şişlik mevcutsa apsenin bulunduğu kese cerrahi bıçaklarla açılarak içindeki mikrop boşaltılır. Hasta bir süre antibiyotik kullanır. kesilen yer estetik bir şekilde dikilir. Apseye sebep olan diş çekilir.
-> Diş ağızda tutulamayacak kadar çürümüşse ve çok büyük bir şişlik yoksa çürük diş çekilir. Apsenin çabuk iyileşmesi için hastaya antibiyotik kullanması önerilebilir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.