Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Dişlerde Sızlama ve Hassasiyet Tedavisi

Dişte Hassasiyet Nedir?

Dişleri dış etkilerken koruyan en önemli yapı diş minesidir. Diş minesinin içeriği oldukça sert ve pürüzsüzdür. Bu sertlik ve pürüzsüzlük sayesinde hem fiziksel travmalara karşı dişin kırılması önlenir hemde dışarıdaki maddeler dişin iç yapılarına kadar ulaşamaz. Dişin iç yapıları mineye göre daha hassastır. Mineyi etkilemeyen hava, sıcak veya soğuk içecekler gibi etkenler, dentin tabakasına ulaşırsa sızı şeklinde hissedilen bir rahatsızlık ortaya çıkar. Bu rahatsızlığa dişte hassasiyet görülmesi adı verilir. Dişte hassasiyet görülmesinin temel sebebi ise mine tabakasının çeşitli nedenlerle aşınması ve bazı maddeler için geçirgen bir yapıya dönüşmesidir.

Dişlerde Neden Hassasiyet Oluşur?

  ->  Derin çürükler, dişin iç tabakalarına ulaşır. Çürük olan bölgede mine yapısı bozulduğu için dış etkenler nedeniyle hassasiyet oluşabilir.

  ->  Yanlış fırçalama veya diş gıcırdatma, diş sıkma gibi nedenlerle mine tabakasında aşınmalar oluşabilir. Aşınan bölgelerden sızıntı oluşması sonucu dişte hassasiyet görülebilir.

  ->  Eksik yapılan hatalı dolgular veya tam olarak yapıştırılamayan kaplama protezler de  hasssasiyet oluşmasına sebep olabilir.

  ->  Diş eti çekilmesi sonucu, kök yüzeyi açığa çıkar. Açığa çıkan kök yüzeyi sement adı verilen yapı ile kaplıdır. Sement, mine kadar dayanıklı bir katman değildir. Bu nedenle mineyi etkileyemen şeyler sementte sızlama meydana getirebilir.

  ->  Dişlerin dizilimi bozuk olan kişilerde sürekli ağız içinde sürtünmeler ve anormal temaslar oluşur. Bunların sonucunda dişler aşınarak hassasiyet gösterebilir.

Dişlerinde Hassasiyet Olanlar Nelere Dikkat Etmelidir?

  ->  Asitli içeceklerin tüketimi azaltılmalı hatta mümkünse bırakılmalıdır.

  ->  Dişlerde aşınma yaratmayacak şekilde fırçalamayı öğrenmek ve bunu uygulamak gerekir.

  ->  Beyazlatıcı içeriği olduğu söylenen aşındırıcı diş macunları kesinlikle kullanılmamalıdır.

  ->  Ard arda çok sıcak ve çok soğuk besinler tüketilmemelidir.

  ->  Diş hekimine giderek belli periyotlarla flor tedavisi yaptırılmalıdır.

Dişlerde Hassasiyet Tedavisi Nasıl Yapılır?

  ->  Öncelikle hassasiyete sebep olan durum düzeltilir. Bu yanlış bir dolguysa yenilenir, bir ortodontik problemse tedavi edilir veya yanlış diş fırçalama ise hastaya doğru teknik öğretilir.

  ->  Dişte hassasiyet olan bölgeye bond denilen madde sürülür ve ışınlanır. Bond normalde kompozit dolgudan önce dentindeki kanalları tıkaması amacıyla kullanılır. Hassasiyet tedavisinde de aynı görevi üstlenir. Dentindeki kanalları tıkar ve buranın geçirgenliğini ortadan kaldırır. Bu sayede hasta sızlama duymaz.

  ->  Hastaya düzenli olarak flor tedavisi uygulanarak diş dokusu güçlendirilir.

  ->  Hastaya ağız bakım eğitimi verilir ve belli aralıklarla kontrole çağrılır.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

  1. iBobMarley dedi ki:

    Diş işi hiçbir şeye benzemiyor arkadaş

Yorum Yaz