Kırılan (Yerinden Sökülen) Dişe Ne Yapılır?
Dişlerin kırılması ya da tümüyle kökünden çıkması ani travma yaratan darbeler sonucunda mümkündür. Birçok insan bunun geri dönüşü olmayan bir durum olduğunu düşünse de dişleri elinde dişçiye giden bir hastanın bile dişlerinin kurtulma ihtimali vardır. Ancak olay meydana geldiğinde yapılacaklar çok önemlidir. Paniğe kapılmadan ivedilikle hareket edilmelidir. Hasta doğru şekilde sakladığı kırık dişi ile birlikte en geç birkaç saat içinde diş hekimine ulaşmalıdır.
Kökünden Çıkan ya da Kırılan Dişler Nasıl Saklanmalıdır?
Diş kökünden çıkıp çeneyle tüm bağını yitirdiğinde hızla canlılığını kaybetmeye başlar. Dişin ölme hızını azaltmak için mutlaka canlılığı koruyacak bir ortama ihtiyaç vardır. Aslında kırılan dişin hekime götürülürken saklanabileceği en iyi ortam ağzın içidir. Kökünden fırlayan diş kök tarafına dokunulmadan suya tutulup daha sonra çıktığı yere koyulmalı ve hasta gazlı bez ısırarak diş hekimine gitmelidir. Ancak özellikle çocuklarda dişi yutulma veya dişin solunum yoluna kaçması riski mevcuttur. Bu yüzden kırılan dişler sütün içinde saklanarak doktora götürülmelidir. Süt dişin canlılığını koruması için uygun ortam sağlar. Bu konuda çok fazla bilgi kirliliği vardır. İnternette “diş peçeteye sarılmalı” vb. yanlış bilgiler doğru bilgilerden fazla yayılmıştır. Adım adım yapılması gerekenler şu şekildedir:
- Diş kirli bir yere düştüyse suya tutulmalı ve hemen sütün içine koyularak diş doktoruna gidilmelidir.
- Suya tutarken ya da başka bir zamanda asla dişin köküne dokunulmamalıdır. Diş temizlenirken asla ovuşturulmamalıdır.
- Süt yoksa diş ağızdaki yerine oturtulmalı ve hastaya gazlı bez ısırtılmalıdır. Aslında bu yöntem süte koymaktan iyidir ancak dişin boğaza kaçması riski nedeniyle pek tercih edilmez.
- Ağızda kanama varsa kan tükürülmemelidir. Tükürmek kanamayı artıracağı için kan yutulmalıdır.
- Diş asla kuru peçete ya da pamuğa koyulmamalıdır.
Kırılan Diş Nasıl Tedavi Edilir?
Diş eğer kökünden tümüyle söküldüyse ve bütünlüğü bozulmadıysa zamanında ve doğru müdahale ile tedavi edilme şansı yüksektir. Yan dişlerden tel yardımıyla destek alınarak diş tekrar orijinal pozisyonuna oturtulur. Diş tekrar yerine kaynayana kadar hasta çok dikkatli olmalıdır.
Kanal Tedavisi Şart Olabilir
Dişin bir kısmı kırıldıysa yine de kırık parça doktora götürülmelidir. Dişin kırılan parçası yapıştırılabilir ve diş eski görüntüsüne kavuşabilir. Kırılan parçanın boyutu küçükse yerine hemen dolgu yapılabilir. Ancak sinirlerin bulunduğu bölgeyi de kapsayan büyük bir parça kırıldıysa öncelikle kanal tedavisi yapılır.
Diş Sallanıyorsa Ne Yapılmalı?
Travma sonrası diş sallanıyorsa hiç dokunulmadan doktora gidilmeli, daha fazla sallanıyor mu diye kontrol edilmemelidir.
Kesinlikle Hekime Başvurulmalı
Bir şey yok gibi görünse de travmadan sonra mutlaka diş doktoruna başvurulmalıdır. Çünkü fark edilemeyen içe göçme vb. sorunlar sonradan daha büyük sonuçlarla ortaya çıkabilir. Özellikle çocuklarda darbe alan süt dişlerinin alttan gelen kalıcı dişleri etkileme ihtimali vardır. Travma durumlarında tümünde hekime mümkün olduğunca erken haber verilmelidir. Müdahalenin daha kısa sürede yapılması açısından bu önemlidir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.