Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Bal Üretimi ve Faydaları

Bal Üretimi ve Faydaları

Bal Nasıl Üretilir?

Bal, bilindiği gibi arılar tarafından üretilen eşsiz bir besindir. Balın üretimi sırasında öncelikle arılar çiçeklerin üzerine konarak polenleri toplarlar. Topladıkları polenleri kovana getirir ve ördükleri bal peteklerinin boşluklarına bırakırlar. Petekteki bal, işçi arılar tarafından içindeki sıvı uzaklaştırılarak olgun hale getirilir. Daha sonra bu petekler toplanır ve sofralarımıza kadar ulaştırılır.

Petek Bal İle Süzme Balın Farkı Nedir?

Balı peteğiyle birlikte tüketmenin daha doğal ve sağlıklı olduğu düşünülse de aslında durum böyle değildir. Bunun 2 sebebi vardır. Birincisi peteğin içerisindeki balın kalite kontrolü daha zor yapılmaktadır. İkincisi ise bal miktarının artması için uygulanan katkı maddelerinin çoğu peteğin duvarlarında kalır. Bal eğer peteğiyle tüketilirse bu katkı maddeleri de vücuda girer. Tüm bu sebeplerden dolayı süzme bal tüketmek daha sağlıklıdır.

Bal Türleri Nelerdir?

  1-) Çiçek Balı: Arıların yalnızca çiçeklerin içerisinden beslenerek ürettikleri bala çiçek balı adı verilir.

  2-) Salgı Balı: Arıların bitkilerden topladığı özlerle ürettiği bala salgı balı denmektedir. Ülkemizde en çok üretilen salgı balı çam balıdır.

Bal Nasıl Muhafaza Edilir?

Bal, oda sıcaklığından yaklaşık 5-6 derece daha düşük sıcaklıklarda saklanmalıdır. Güneş ışığına maruz kalacak bir yere konmamalıdır. Ayrıca ortamın neminden ve tozlardan etkilenmemesi için kapalı bir kapta saklanmalıdır.

Balın Faydaları Nelerdir?

  ->  Bal, üretim aşamasında herhangi bir madde karıştırılmadığı süreci steril bir besindir. Ayrıca antioksidan özelliği sayesinde vücutta bulunan mikroorganizmaların öldürülmesine yardımcı olur.

  ->  Bal, bir doğal şeker kaynağıdır. Bu özelliği sayesinde hem gerekli olan enerjiyi sağlar. Hem de yapay şekerlere ihtiyaç duyulmasını önler. Bu sayede diyabet ve kanser gibi hastalıkların oluşma ihtimalini azaltır.

  ->  Bal, asitleri nötralize edici özelliği sayesinde reflü sancılarını azaltır ve mide içi pH’ı dengeler.

  ->  Bal, tarihte yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlamak için kullanılmıştır. Günümüzde de balın sivilcelere, yaralara sürüldüğünde iyileşmeyi hızlandırdığı bilinmektedir.

  ->  Karaciğer, alkol başta olmak üzere vücuttaki toksik maddelerin atılmasını sağlar. Karaciğerin bu işlemi yapabilmesi için pek çok enzime ve enerjiye ihtiyacı vardır. Karaciğerin ihtiyaç duyduğu enerjiyi almak için en iyi yol bal tüketmektir.

  ->  Bal, doğal şeker kaynağı olduğu için bol miktarda enerji verir. Sporcuların ve yoğun iş temposu ile çalışanların bol miktarda bal tüketmeleri önerilir.

  ->  Üşütme, boğaz enfeksiyonu gibi durumlarda en sık şikayet edilen bulgu boğaz ağrısıdır. Boğaz ağrısının oluşma nedeni ise kuruluktur. Boğaz kuruluğu oluştuğunda bir tatlı kaşığı bal yenirse kayda değer miktarda rahatlama sağlanır. Ancak balın arkasından su, çay gibi içecekler tüketmemek gerekir ki yenen bal boğazın iç yüzeyinde daha uzun süre kalabilsin

Balın Zararı Var Mı?

Balın tek zararı aşırı tüketiminde kandaki şeker seviyesini yükseltmesidir.

Ballı Süt Nasıl Yapılır?

Balın, en güzel tüketim yolu ballı süt hazırlamaktır. Ballı sütün nasıl hazırlanması gerektiğini ve faydalarını ilgili yazımızdan okuyabilirsiniz.

Doğal Bal Nasıl Anlaşılır?

Tüketicilerin, doğal balı ayırt etme ihtimali yoktur. Çünkü balın içerisine eklenen yabancı maddeler renk, tat, koku gibi özelliklere bakılarak anlaşılamaz. Bunu ayırt etmek için balın özel labratuvarlar tarafından incelenmesi gerekmektedir. Tüketiciler eğer balın doğallığından şüphe ediyorsa açık bal yerine şişelenmiş ve firma ismi ile satılan balları tercih etmelilerdir. Çünkü yalnızca firmalar gıda uzmanları tarafından denetime tabi tutulmaktadır.

Şekerlenmiş Bal Nasıl Eski Haline Dönüştürülür?

Balın içerisindeki şekerler saklama koşuluna göre sıvı halden katı hale geçebilir. Bu durumda balın içerisinde kristal şeklinde yapılar oluşur. Şekerlenen balın herhangi bir zararı yoktur. Bal bu şekilde tüketilmek istenmiyorsa bal kavanozu 40-50 derecelik bir suyun içerisine koyularak bekletilir. Şeker tekrar sıvılaşır ve bal eski haline döner.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz