Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

MS Hastalığı ve Tedavisi (Multipl Skleroz )

MS Hastalığı ve Tedavisi (Multipl Skleroz )

Multipl Skleroz Nedir?

MS hastalığı beyin ve omurilikte bulunan beyaz madde adı verilen sinir liflerinden zengin bölgenin rahatsızlanmasıyla ortaya çıkar. Beyaz bölge sağlıklı bir insanda sinir sistemi ile organlar arasındaki iletimi sağlayan sinir lifleri bulundurur. Ancak MS’li hastalarda bu liflerin üzerinde plak denilen hasarlı bölgeler oluşur ve beyaz bölge görevini düzgün biçimde yerine getiremez. Liflerdeki hasarın en belirgin özelliği sinirleri çevreleyen miyelin adlı maddenin kaybıdır.

MS Neden Olur?

Sinir sistemi hastalıkları da tıpkı sinir sistemi gibi karmaşıktır. Gelişen teknolojiyle birlikte birçok hastalığın sebebi ve tedavisi bulunabilmektedir. Ancak MS hastalığının oluşma sebepleri henüz netlik kazanmamışır. Ancak istatistiklere dayanarak kadınlarda MS görülme riskinin daha fazla olduğu söylenebilir.

MS Belirtileri Nelerdir?

  ->  Kaslarda zamanla artan bir kuvvet kaybı görülür.

  ->  Ellerde ve parmaklarda dönem dönem artabilen titremeler başlar.

  ->  Alzeimer hastalarındaki kadar olmasa da MS hastalarında da hafıza kaybı oluşur.

  ->  İlk zamanlar halsizlik ve çalışmaya karşı bir isteksizlik görülür. Zamanla kaslara gelen iletim azalır ve hissizlik oluşmaya başlar.

  ->  MS belirtileri her hastada farklı şekilde ve farklı düzeylerde kendini gösterebilir. Ayrıca belirtilerin ilerleme hızı da değişkenlik gösterir.

MS Hangi Yaşlarda Sık Görülür?

Sinir sistemi bozuklukları ve zihinsel problemler genellikle doğuştan veya yaşlılık nedeniyle ortaya çıkar. Bunun sebebi ise ya anne karnındaki yetersiz gelişim ya da bunamadır. Ancak MS için bu durum geçerli değildir. MS hastalığının sıkça ortaya çıktığı dönem 20 ve 30’lu yaşlardır.

MS Nasıl Tedavi Edilir?

MS hastalığının kalıcı bir tedavisi yoktur. Günümüzde MS hastaları için tavsiye edilen yöntemler hastalığın belirtilerini azaltmaya ve hastanın yaşam kalitesini yükseltmeye yöneliktir. Bunun için yürüyüş gibi basit egzersizler ve fizik tedavi, psikolojik destek ve de kortizon gibi destek ilaçlar önerilmektedir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz