Çamaşır Suyunun Kullanımı ve Zararlı Etkileri
Çamaşır Suyu Hakkında
İnsanlar binlerce yıldır giydikleri çamaşırların temiz olması ve kokmaması için yıkama yöntemleri geliştirmişlerdir. İlk zamanlarda yalnızca akarsularda ve derelerde su ile yıkanan çamaşırlar güneşte kurutularak kullanılmıştır. Sonraki yıllarda çamaşırın yıkanacağı suyun içerisine kül eklenmiştir. Kül, daha iyi bir temizlik yapılmasını sağlamıştır ancak ciltte tahriş meydana getirebilmektedir. Külün tahriş edici etkisini azaltmak için çamaşırın yıkanacağı suyun içerisine ekşimiş süt ilave edilmiş ve bir nebze başarılı olunmuştur. Yakın tarihte ise daha etkili temizleyiciler üretilmiştir. Bunlardan en yaygın olanı çamaşır suyu (NaClO) adıyla bilinen sodyum hipoklorittir. Sodyum hipoklorit çeşitli yoğunluklara getirilerek birçok alanda kullanılmaktadır.
Çamaşır Suyu Nerelerde Kullanılır?
-> Beyazlı çamaşırları temiz ve hijyenik hale getirmek için suyla karıştırılarak kullanılır. Çamaşırları beyazlatır veya rengini açar. Bu yüzden renkli çamaşırlarda kullanılmamalıdır.
-> Akarsular, arıtma ve sterilizasyon işlemlerinden geçirilerek içme suyu haline getirilir. İçme suyu hazırlanması için öncelikle suyun içerisinde bulunan kolera, tifo gibi hastalıkların mikroplarını yok etmek gerekir. Bu konuda en etkili maddelerden biri çamaşır suyudur.
-> Cerrahi operasyonlarda kullanılacak malzemelerin steril olmaları gerekir. Malzeme sterilizasyonunda çamaşır suyu oldukça etkili bir temizleyicidir.
-> Tuvalet, banyo gibi çok fazla mikrop barındıran yerlerin belli aralıklarla temizlenmesi gerekir. Aksi taktirde bu mekanları kullanan insanlar birbirlerine hastalık bulaştırır. Mikroplu alanların temizlenmesi için en etkili maddelerden bir tanesi çamaşır suyudur.
Çamaşır Suyunun Zararları
-> Çamaşır suyu cilde uzun süre temas ettiğinde deriye zarar verir ve sonrasında bir süre deride acı hissedilmesine sebep olur. Sık sık temas edilirse derinin sağlığını tümüyle yitirmesine ve ellerde çatlamalara neden olur.
-> Ev temizliğinde kullanılan çamaşır suları bir süre sonra buharlaşarak evin havasına karışır. Özelikle ev hanımları ve temizlikçiler çamaşır suyunun buharı henüz dağılmadan çok fazla soluma yaparlar ve zehirli hava ciğerlerine dolar. Uzun yıllar bu havaya maruz kalanlarda akciğer kanseri gelişme riski yüksektir.
-> Temizlik esnasında kullanılan malzemenin göze kaçması sık karşılaşılan bir durumdur. Bazı maddeler göze fazla zarar vermez. Ancak çamaşır suyu kornea gibi hassas bir tabakaya kolaylıkla zarar verip görme problemleri doğurabilir.
-> Çocuklar etrafta bulunan nesneler konusunda bilinçsiz ve meraklıdırlar. Bu merak neticesinde çocukların çamaşır suyu içtiği haberleri sıkça yayınlanmaktadır. Çamaşır suyu içildiği taktirde çok kısa süre içinde müdahale edilmezse ölüme sebebiyet verebilir.
Çamaşır suyu amaca yönelik kullanıldığında faydalı, dikkatsiz davranıldığında zararlı bir maddedir. Evde bulunan en tehlikeli kimyasal olduğu söylenebilir. Kullanılacaksa çok iyi muhafaza edilmesi ve çok dikkatli kullanılması gerekir.
Çamaşır Suyu Zehirlenmesi
Çamaşır suyu rengi itibari ile suyu andırır. Bu nedenle küçük çocuklar veya akli yeterliliğini kaybeden yaşlılar yanlışlıkla çamaşır suyu içebilir. Çamaşır suyu içildiği andan itibaren vücuda zarar vermeye başlar. Ağızdan giren çamaşır suyu mideye ve bağırsaklara ulaşması süresince geçtiği tüm yerlerde tahribata sebep olur. Bunu engellemek için çamaşır suyunu çocukların ve akli dengesi yerinde olmayan kişilerin ulaşamayacağı yerlere koymak gerekir. Alınan önlemlere rağmen çamaşır suyundan kaynaklanan bir zehirlenme olursa derhal 112’yi arayarak yardım istenmelidir. Zehirlenen kişiye yoğurt yedirmek, su içirmek veya kusturmaya çalışmak gibi yöntemler kesinlikle yanlıştır.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.