Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Dolama Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Dolama Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Dolama Nedir?

Dolama, parmakların en uç boğumunda meydana gelen enfeksiyon sonucu meydana gelen şişmedir. Dolamada parmak ucuna gelen kan akışı kesilir ve şişlikle beraber gangren benzeri bir morarma oluşur. Buna sebep olan etken ise derinin dışından içine doğru ilerleyip çoğalan mikroplardır. Sağlıklı bir deri böyle bir geçişe izin vermez. Ancak derinin çizilme, kesilme, yanma gibi etkenlerle hasar görmesi mikropların iç kısma girmesine sebep olabilir. Dolamanın en sık görüldüğü kişiler diş hekimleridir. Bu yüzden diş hekimlerinin hasta sağlığı kadar kendi sağlıklarına da özen göstermesi çok önemlidir.

Dolamaya Sebep Olan Mikrop Nedir?

Dolama, deri altının çevre ile teması sonucu oluşur. Bu nedenle o anda çevrede bulunan tüm mikroorganizmalar enfeksiyon oluşmasına sebep olabilir. Ancak dolamanın en yaygın sebebi olan mikrop stafilokok bakterileri ve mantarlardır. Stafilokok sonucu oluşan dolama kısa sürede tamamlanır ve hastanın önlem almaya pek vakti kalmaz. Mantar kaynaklı dolama ise yavaş gelişir ve iyileşmesi de oluşması gibi uzun sürer. Bazen stafilokoklar ve mantarlar aynı anda enfeksiyon oluştururlar. Böyle bir durumda oluşan şişlik ve morluğun seviyesi en yüksektir.

Dolama Oluşmaması İçin Hangi Önlemler Alınabilir?

  ->  Eller ve parmaklar gün içerisinde dış dünya ile en çok temas eden ve kirlenen bölgelerdir. Bu nedenle herhangi bir kesik oluşması durumunda parmağın üzerinde bulunan mikroplar da iç ortama karışabilir. Böyle bir durumu önleyebilmek için ellerin sürekli temiz tutulması gerekir.

  ->  Parmak bölgesinde bir kesik veya yara oluştuğunda ilk önce sabunlu su ile yıkamak, bölgeyi dezenfekte etmek gerekir.

  ->  Parmak bölgesindeki kesiklerin dış ortam ile ilişkisini kesmek için yara bandı gibi koruyucu önlemler alınması gerekir.

Dolama Nasıl Tedavi Edilir?

Dolamanın tedavisi için öncelikle oluşan iltihabın boşaltılması gerekir. Bu nedenle cerrahi operasyon ile parmaktaki şişlik bölgesinde bir kesik açılır. Bu kesikten iltihap boşaltılır ve bölge tekrar dikilir. Daha sonra steril bez ile sarılır ve kapatılır. İyileşmenin süresini kısaltmak ve enfeksiyonun yeniden çoğalmasını önlemek için hastada antibiyotik tedavisine başlanır. Düzenli kullanılan bir antibiyotik ile yaklaşık bir hafta içinde iyileşme sağlanır.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz