Yükseklik Korkusu Nasıl Yenilir? (Akrofobi)

Yükseklik Korkusu Nedir?
Bazı insanlar tehlikeli durumlara karşı aşırı hassas olurlar. Bu durum kimi zaman dönemsel, kimi zaman hayat boyu karşılarına çıkabilir. Yükseklik korkusu da bu tehlikeli durumlardan biridir. Bazı insanlar zeminden yükseğe çıkıldıkça paniğe kapılır. Bu korku yüksekte olmanın verdiği tedirginlikten çok daha fazladır. Yükseklik korkusu çeken insanlarda yalnızca zihinsel değil biyolojik değişimler de olmaktadır. Hatta bazı kişilerde bayılmaya kadar varan sorunlar görülebilir. Yükseklik korkusu bazen doğuştan gelen bir sorundur. Bazen ise çocukların çevredeki yükseklik korkusu olan insanları görmesiyle sonradan gelişebilir.
Yükseklik Korkusu Neden Oluşur?
Yükseklik korkusu 2 şekilde ortaya çıkabilir. Bunlardan biri doğuştan gelen yükseklik korkusu diğeri ise taklit edilen yükseklik korkusudur. Doğuştan gelen yükseklik korkusuna sahip kişiler bebeklik döneminde bile bu korkunun belirtilerini gösterirler. Ancak taklit şeklinde oluşan yükseklik korkusunda tamamen yaşanmış veya görülmüş bir olayın etkisi vardır. Kişi, yüksekten düşmüş veya düşen birini görmüşse endişesinden dolayı yükseklik korkusuna yakalandığını düşünür. Sonuç olarak baş dönmesi, mide bulantısı gibi sorunları psikolojik olarak yaratır. Yükseklik korkusu bulunan kişilere uygun tedavi yapabilmek için rahatsızlığın kaynağını çözmek gerekir.
Yükseklik Korkusu Nasıl Anlaşılır?
Yükseklik korkusunun en tipik belirtisi baş dönmesidir. Sağlıklı bir insan yüksek bir noktadan aşağı baktığında yalnızca bir miktar endişelenir. Yükseklik korkusu olan biri ise yoğun bir baş dönmesi yaşar. Bu baş dönmesi çoğu zaman tansiyon düşüklüğü ile karıştırılır. Ancak kişinin bu hassasiyeti dikkate alınmazsa şiddetli baş dönmesi nedeniyle yüksek noktalardan düşme, felç kalma ve ölüm gibi durumlar ortaya çıkabilir. O yüzden yüksek bir noktadan aşağı bakan kişilerin hissettikleri baş dönmesi dikkate alınmalıdır.
Yükseklik Korkusu Hayatı Nasıl Etkiler?
Yükseklik korkusu olanların, günlük hayattaki en çok karşılaşıtıkları sıkıntı evlerinin balkonundan veya camından aşağıya bakamamaktır. Böyle bir durumda yükseklik korkusu olanlar ya duvar, pencere gibi yerlere tutunma ihtiyacı hissederler ya da direkt aşağı bakmamak için geriye çekilirler. Bu tarz hareketler korku duyanların hem hayatını zorlaştırır hem de çevredekilerin önünde küçük düşmelerine sebep olur. Yükseklik korkusunun başka bir zorluğu da uçağa binememektir. Yükseklik korkusu olanlar hava yoluyla gidilebilecek bölgelere çok daha uzun süreler harcayarak ulaşmak zorunda kalırlar. Kara yoluyla ulaşım olmayan bölgelere ise gidemezler yada aylarca süren gemi seyahatlarine katlanmak zorunda kalırlar.
Yükseklik Korkusu İçin Ne Zaman Uzman Desteğine İhtiyaç Duyulur?
Yükseklik korkusu; nabzın aşırı yükselmesi, kalp çarpıntısı ve baygınlık gibi çok ciddi belirtiler gösteriyorsa dikkat edilmelidir. Böyle durumlarda insanlar kendi başlarına bu korkuyu yenmeye çalışmak yerine uzman yardımına başvurmalıdır. Daha hafif belirtiler gösteren insanlar ise yükseklik korkusuyla sürekli yüzleşecekleri meslekler yapıyorlarsa iş hayatlarını için profesyonel bir yardım almalıdır.
Yükseklik Korkusu Tedavisi
Yükseklik korkusu tedavisinde en etkili yöntem hastayı korkusuyla yüzleştirmektir. Ancak bu yüzleşmenin doğru zamanda yapılması ve öncesinde hastanın iyi motive edilmesi gerekir. Aksi taktirde hastada daha büyük bir travma yaratılması söz konusu olabilir. Psikolojik destek ve yüzleştirme işlemi başarıyla gerçekleştirilirse hasta zaman içinde bu korkusundan tamamen kurtulabilir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.