Depresyon Nasıl Teşhis ve Tedavi Edilir? Depresyon Belirtileri
Depresyon Nasıl Anlaşılır?
Depresyon, önemli bir ruh sağlığı sorunudur. Hakkındaki birçok yanlış bilginin yaygın olduğu ve aslında çok az tanınan bir rahatsızlıktır. Biyolojik, sosyal ve de kişinin özgün özelliklerini etkileyen çok yönlü bir hastalıktır. Depresyon, duygusal etkilerinin dışında bedensel ve biyolojik tablolar üzerinde de etkili olan bir rahatsızlıktır. Depresyondaki kişileri günlük yaşantılarındaki iç sıkıntılardan kurtarmak önemlidir. Her insan doğal olarak yaşamından birkaç gün süreyle zevk alamama ve sıkılma durumlarını yaşayabilir. Fakat depresyon, en az 2 hafta süre ile yaşanan ruhsal çöküntü halidir.
Depresyon Belirtileri
Depresyon belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
-> Yaşamdan zevk alamama
-> Bıkkınlık
-> Kötümser duygular
-> Hemen sıkılma
Bazen daha belirgin semptomlar da baş gösterebilir. Bunlar, iştahsızlık ya da iştahta artma, fiziksel rahatsızlıklar, sinir krizleri, ağlama nöbetleri gibi durumlardır.
Depresyon İçin Tedavi Yöntemleri
Kişinin yaşam kalitesini sosyal ve biyolojik açıdan normale döndürmek için depresyon tedavi edilmelidir. Depresyonun tedavisinde iki etken mevcuttur. Bunlardan ilki bireysel veya grup düzeyinde psikoterapi ilişkisi oluşturularak yapılan tedavilerdir. Diğeri ise psikoterapileri desteklemek için yapılan ilaç tedavilerdir. Psikoterapilerin depresyon tedavisinde etkinliği kanıtlanmıştır. Bilişsel davranışçı denilen terapiler; düşünce alışkanlıkları ve duygular üzerinde yönetim, eğitim becerisi kazandırabilmeye yöneliktir. İlaç tedavisinden yanıt alabilmek için minimum 3 hafta ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekir. Depresyon tedavisinde en önemli husus, rahatsızlığın tamamen atlatılması halinde bile, eğer karıştırıcı şartlar yoksa en az 6 ay ilaç tedavisine devam edilmesinin gerekliliğidir. Depresyonun nüksetmesini önlemek ve kalıcı bir çözüm sağlamak için bu uygulama tavsiye edilir. Daha derin travmalarda ise 6 aylık devam tedavisi, 2 yıl kadar sürdürülebilir. Ancak tek başına ilaç tedavi değildir. Zaten terapi sürecinde gerekli görülmesi durumunda ilaca başlanır.
Meraba, ben cocuklugumdan beri ozguven eksikligi yasiyorum arti depresyon ve kisilik bozuklugu belirtilerine de sahibim icime kapanigim ve sinirlendigimde kendime zarar veriyorum kendimi cevremde ki onca insana ragmen yalniz hissediyorum 20 yasindayim ama cocuk gibi hissediyorum kendimi mutlu olmam icin sebepler uretmeye calisiyorum olmuyo toparlanamiyorum ne yapmaliyim?
Allah yardimcin olsun kardesim. Ben de 20 yasinda bir erkegim. Cocukken istismara ugradim ya 5 yada 6 yasindaydim. Ailem bile su an bu durymy bilmiyor ve bunu yapan bir akrabamizin oglu. Kucucyk bir cocuktum. Su an kisilik bozuklugu, sucluluk, guvensizlik, cinsel yonelim bozuklugu, okb ve agir depresyondayim. Herseye ramen yasamaya hayatima devam etmeyw calisiyorum. Coxukken bu kadar agir degildim donem donem farkli hallerim oluyodu ama bu kadar derin dusunemedigimden depresyona itmiyordu. Suan durumum cok kotu diyebilirim. Doktora gisip o ilaclari alip aylarca uyumak mala dönmek istemiyorum. Ne kadar daha bole gider bilmiyorum. 5 yildir kendimi biliyorum ve bu haldeyim. Durumun illaki önem vermeue deger ama benim durumumu gorup mutlu olman icin yazdim bunu. Hayat herseye ragmen cok guzel. Yasamaya deger. Kendine hobiler bul beynini baska dusuncelerle yor. Allaha emanet.
Yaşamak istemiyorum düşüncesi bir çeşit aşağılık kompleksinin belirtisi olabilir. Zaten normal bir aşkın ömrü 7 yıldır. Ancak bu kadar zamana rağmen böyle hissediyorsanız sizde bir saplantı oluşmuş demektir. Hiç çekinmeden psikiyatra gidin. Başkalarına anlatamadığınız ne varsa anlatın. Çünkü bu aşk acısının altında mutlaka farklı nedenler çıkacaktır. Hiçbir şey yapmaya güç bulamıyorsanız Alfred Adler’in “Yaşama Sanatı” adlı kitabını okuyun. En azından kendinize bir ayna tutmanızı sağlayacaktır.
nasil baslayacagimi bilmiyorum ama insallah bi oneriniz olur benim icin.6 yildir suren bir ask acisi cekiyorum kimseye anlatamiyorum icimde buyuk bi yara var sanki gunden gune beni yiprataneriten hayattan sogutan.insan yasamak istemezmi ben yasamak istemiyorum sanki.lutfen dalga gecmeyin ve bi care onerirseniz uymaya calisirim.simdiden sagolun
Bak simdi seni anlayabiliyorum ama demekki kafana cok takiyosun onun onunde mutlu olmaya cali. Onu unut demiyorum unutma ama bazen bir kisi icin de olsa uzulmeye degmez belki yeni biri bulursun
Merhabalar roaccutene,tedavisinde oluşan dudak kuruluğu ve çatlaması ne kadar sürer?
Tedavi süresince dudak çatlaması geçmez. Tedavi bittikten sonra iyileşmeye başlar.