Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Yerinden Çıkan Diş Tedavi Edilebilir Mi?

Yerinden Çıkan Diş Tedavi Edilebilir Mi?

Dişlerin Yerinden Çıkması

Dişler, ağız içerisinde periodontal bağlar, dişeti ve çene kemiğinin desteğiyle sabit bir şekilde durabilir. Ancak dişe gelen darbeler bu yapılara zarar verip dişi hareketli bir hale getirebilir. Dişin soket içerisinde hareket etmesine lüksasyon adı verilir. Lüksasyon durumunda diş çene kemiği içinde yana, aşağıya veya yukarıya doğru hareket edebilir. Bu durumda diş hekimi tarafından diş orijinal pozisyonuna getirilir ve sabitlenir. Bazı durumlarda darbe nedeniyle diş kırılmadan yerinden çıkabilir. Bu duruma ise avülsiyon adı verilir. Avülse olmuş dişin tedavisi lüksasyon tedavisinden daha zordur ve dişin sağlıklı şekilde yerinde tutulma ihtimali daha düşüktür.

Yerinden Çıkan Diş Nasıl Saklanmalıdır?

Dişin yerinden çıkması durumunda en kısa sürede diş hekimine başvurmak gerekir. Ancak diş hekimine ulaşana kadar dişin uygun bir ortamda saklanması gerekir. Aksi taktirde diş canlılığını kaybeder ve iyileşme ihtimali düşer.Dişin saklanabileceği yerler;

  ->  Bir miktar süt

  ->  Tükürük

  ->  Dişin kendi soketi

  ->  Ağız içerisinde bir bölge

  ->  Serum fizyolojik solüsyonu

Yerinden Çıkan Diş Sağlığına Kavuşturulabilir Mi?

Yerinden çıkan bir diş eğer 2 saat içerisinde yerine koyulursa sağlığına kavuşturulma şansı yüksektir. Ancak bu sağlanamazsa dişi saran periodontal bağlar canlılığını yitirir ve dişin geri kazanılma ihtimali ortadan kalkar.

Yerinden Çıkan Diş Nasıl Tedavi Edilir?

Yerinden çıkan dişin etrafını saran periodontal bağlar sağlıklıysa ve dişte herhangi bir problem yoksa diş geri yerine koyulabilir. Bunun için iki farklı yöntem vardır.

  ->  Yerinden çıkan diş eğer canlı ise orijinal pozisyonuna getirilir. Daha sonra splint denilen ince metal tellerle yanlarındaki dişlere bağlanır. Bu süreçte dişin etrafını tekrar sağlıklı bir doku kaplar ve diş eski haline kavuşur.

  ->  Yerinden çıkan diş eğer canlı değilse yerine oturtulmadan önce kanal tedavisi yapılması gerekir. Bu kanal tedavisi ağız dışında yapılır. Dişin kanalı düzgün bir şekilde doldurulduktan sonra işlem tamamlanır ve diş orijinal pozisyonuna yerleştirilir. Yerine koyulan diş sağlam biçimde durabilmesi için yan dişlere splintlenir ve müdahale tamamlanır.

Dişlerin tekrar yerine koyulması tedavisi belli bir süreç gerektirir. Bu nedenle splintleme işleminden sonra hastanın belli aralıklarla kontrole çağrılması gerekir. Tam iyileşme gerçekleştikten sonra splint çıkartılır. Bu zaman içinde hastanın da splintli dişi koruması ve fazla kullanmaması gerekir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
1 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 5,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz