Kırılan Diş Nasıl Tedavi Edilir?

Dişler Neden Kırılır?
Dişler 3 katmandan oluşur. En içte pulpa, orta katmanda dentin, en dış katmanda ise mine ve sement dokusu bulunur. Mine dokusu dişin kuron denilen görünen kısmını sarar, sement ise kök denilen dişin görünmeyen kısmını sarar. Bunların ikisi de yapı olarak oldukça sert dokulardır. Ancak mine sementten daha sert ve dayanıklı bir yapıya sahiptir. Bu sert ve dayanıklı yapılara rağmen bazen dişler çatlayabilir veya kırılabilir. Sağlıklı dişlere dayanabileceğinden daha fazla bir kuvvet geldiğinde dişte kırılma meydana gelebilir. Bazen de dişe yapılan kanal tedavisi sonucu beslenemeyen dokular sağlamlığını yitirir ve daha düşük kuvvetlerle kırılabilecek duruma gelirler.
Diş Kırılma Nedenleri Nelerdir?
-> Dişlerin kırılmasındaki en yaygın görülen sebep çürük oluşumu nedeniyle diş yapısının zayıflamasıdır.
-> Kısa süre içinde çok sıcak ve çok soğuk besinler tüketerek dişlerin yapısında çatlaklar oluşturmak
-> Fındık, ceviz gibi sert yiyecekleri ısırarak kırmaya çalışmak
-> Var olan dolgunun düşmesi nedeniyle açıkta kalan diş duvarlarının baskıya dayanamaması
Dişin Kırılması Nelere Yol Açabilir?
-> Kırılan dişlerin keskin kenarları yanak ve dil gibi yumuşak dokuları kesebilir.
-> Dişin kırılması sonucunda açığa çıkan katmanlarda çürükler meydana gelebilir.
-> Kırılan dişler aşırı hassasiyet oluşturacağı için sıcak veya soğuk gıdalar tüketilmesine izin vermez. Çünkü soğuk veya sıcak gıdalar tüketildiğinde hassas dişlerde sızlama ve ağrı meydana gelir.
-> Kırık dişlerde çürük oluşumu ve yumuşak dokudaki gıda birikimleri sonucunda apse oluşturabilir. Diş apsesi oldukça tehlikeli bir problemdir.
Kırılan Dişe Hangi İşlemler Yapılabilir?
-> Dolgu Yapılması:
Diş kırılmaları sonucu en sık kullanılan yöntem dolgudur. Kırılan diş önce dolgu yapılabilmesi için uygun forma sokulur. Kırık bölgesinde pürüzlü yüzeyler varsa düzeltilir. Daha sonra uygun dolgu maddesi kullanılarak tedavi tamamlanır. Kırık diş eğer ön bölgede ise estetik görüntü ve dişin simetriğiyle aynı boyutta olması çok önemlidir.
-> Post Vida Yardımı İle Dişin Kaplanması:
Diş üzerine yapılan dolgu, ne kadar uygun koşullarda ve kalitede olursa olsun orjinal diş kadar sağlam değildir. Bu nedenle aşırı madde kaybı olan dişlerde yalnızca dolgu yapılması yetmeyecektir. Bunun yerine dişe önce kanal tedavisi yapılır. Daha sonra dişin kanal bölgesine post denilen bir vida yerleştirilir. Bu vidanın etrafı siman veya kompozit dolgu ile kaplanır. Ortaya çıkan yapı, kaplama yapılabilmesi için düzgün biçimde kesilir. Dişe uygun bir kaplama yapılır. Hazırlanan kaplama son aşamada dişe yapıştırılır ve tedavi tamamlanır.
-> Dişin Çekilmesi:
Kırılma sonucu dişin kalan parçası dolgu için uygun değilse veya dişin kök kısmı post üzeri kaplama yöntemini taşıyamayacak durumda ise dişin çekilmesi en uygun yöntem olacaktır.
Kırık Diş Tedavisine Nasıl Karar Verilir?
Kırık bir dişin hangi yöntemle tedavi edileceğine karar verebilmek için;
-> Dişteki kırık miktarı
-> Hastanın genel sağlık durumu
-> Kırılan dişteki çürük varlığı
-> Kırılan dişin kök durumu
-> Kırılan dişin diş eti durumu değerlendirilir.
Kırık Diş Ağrı Yapar Mı?
Diş dokusu sağlıklı iken dışarıdaki tükürük, hava gibi şeylerden etkilenmez. Ancak dişin en dıştaki tabakası zarar görür ve içerideki tabakalar açığa çıkarsa yabancı maddelerden kolayca etkilenebilir. Bu da dişte sızı ve ağrı oluşmasına sebep olur. Kırık dişlerin biran önce tedavi ettirilmesi gerekir.
Kırık Diş Tedavi Edilmezse Ne Olur?
-> Dişteki kırık miktarı artabilir.
-> Kırılan bölgede çürük oluşumu başlayabilir.
-> Çürük oluşumu başlarsa kısa sürede ilerler ve dişe kanal tedavisi yapılması gerekir.
-> Bazı durumlarda harabiyet öyle ilerler ki kanal tedavisi dahi dişi kurtaramaz ve çekim gerekir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.