Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Sağlıklı birer kadın ve erkeğin genlerini bir sonraki kuşağa aktarmak istemeleri hem iç güdüsel hem de sosyal bir ihtiyaçtır. Ancak bazı çiftler normal yollarla çocuk sahibi olamamaktadır. Böyle çiftler için embriyoloji ve kadın doğum uzmanlarının ortak çalışmaları sonucu tüp bebek yöntemi adı verilen bir grup teknik geliştirilmiştir. Bu teknikler ile çiftlerin bebek sahibi olma ihtimali artırılmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Uygulanamaz?

  ->  Eğer kadının yumurta üretme fonksiyonu tamamen durmuş veya hiç başlamamışsa,

  -> Erkeğin testisleri sperm üretemiyorsa,

  ->  Kadının rahmi doğuştan gelişmemişse veya çeşitli sebeplerle alınmışsa çiftlere tüp bebek uygulaması yapılamaz. Böyle çiftlerin bebek sahibi olma ihtimalleri yoktur.

Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları 

  ->  İlk Görüşme Aşaması

Bebek sahibi olmak isteyen çift ilk aşamada dinlenir. Çiftin ne kadar süredir çocuk sahibi olmayı denediği, yakınlarında kısırlık problemi olup olmadığı öğrenilir. Daha sonra gerekli sağlık kontrolleri yapılır. Çiftin herhangi birinde döllenmeyi engelleyecek anatomik bir oluşum veya bir sağlık problemi varsa cerrahi müdahale ile düzeltilmeye çalışılır. Çocuk sahibi olmaya herhangi bir engel yoksa tedavinin şekli ve süresi kararlaştırılır. Daha sonra işlemlere geçilmek üzere çifte randevu verilir.

  ->  Yumurta Geliştirme Aşaması

Bebek sahibi olmak için öncelikle kadının ovaryumunda yumurta gelişimi sağlanması gerekir. Sağlıklı bir kadında yumurta gelişimi FSH hormonunun uyarısıyla tetiklenir. Bu nedenle tüp bebek tedavisi sırasında 3-4 gün arayla kadına FSH hormonu enjekte edilir ve yumurta gelişimi sağlanır. Bu süreçte kadının uyku, beslenme ve ruh haline ekstra özen göstermesi gerekir.

  ->  Yumurta Toplama Aşaması

Kadının ovaryumunda üretilen yumurtanın üzerinde işlem yapılabilmesi için dış ortama çıkarılması gerekir. Yaklaşık 10-15 dakika süren basit bir işlemle kadının yumurtaları alınır ve özel bir ortamda saklanır. Bu aşamada erkeğin de spermlerinin toplanması gerekir. Erkekte eğer sperm üretimi yetersizse Mikro TESE denilen bir işlemle sperm sayısı artırılır.

  ->  Microenjeksiyon Aşaması

Bu aşamada erkekten alınan sperm hücreleri kadının yumurta hücrelerine enjekte edilerek suni bir döllenme sağlanır.

  ->  Embriyo Aşaması

Suni döllenme ile hazır hale gelen yumurtanın kadının rahmine yine dış müdahale ile yerleştirilmesi gerekir. Bunun için bir yandan ulrtasonla izleme yapılır ve döllenmiş yumurtanın en uygun bölgeye yerleştirilmesi sağlanır.

  -> Gebeliği Teşvik Aşaması

Son safhada rahme yerleştirilen döllenmiş yumurtanın tutunabilmesi ve gelişebilmesi için destek amacıyla progestron hormonu verilir.

Tüp Bebek Tedavisi Zararlı Mı?

Tüp bebek tedavisinin anne adayı veya bebeğe herhangi bir zararı saptanmamıştır. Tedavinin tek olumsuz tarafı başarısızlık sonucu çiftin psikolojik çöküntü yaşama riskidir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz