Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Adet Düzensizliği Nedenleri ve Hamile Kalmaya Etkisi

Adet Düzensizliği Nedenleri ve Hamile Kalmaya Etkisi

Adet Döngüsü

Kadınlar yumurta üretiminde 28 gün süren monoton döngüler geçirirler. Bu 28 gün içerisinde yumurta üretimi, hormonal değişimler ve gebeliğe hazırlık aşamaları yer alır. Kadının yumurta üretimi sonucunda eğer gebelik gerçekleşmezse yumurtalar ve rahim duvarı parçalanarak kanla birlikte dışarı atılır. Sağlıklı bir kadında kanama dönemi bir miktar sancılı ve stresli geçebilir. Bu normal bir süreçtir.

Adet Düzensizliği Nedir?

Normal adet döngüsü 28 günde tamamlanır. Ancak bazı kadınlarda bu süreç 21 günde tekrarlanır. Bu duruma polimenore denilir. Polimenora görülen kadınlarda yıl içinde daha fazla sayıda kanama olur. Bazı kadnlarda ise süreç 35 günde bir tekralanır. Buna ise oligomenore adı verilir. Oligomenore görülen kadınlarda yıl içinde daha az sayıda kanama oluşur. Polimenore ve oligomenore çok rastlanılan durumlar değildir. Ancak bir rahatsızlık veya problem belirtisi de değildir. Adet döngüsünün düzensiz olduğunu söyleyebilmek için 21-35 gün aralığının dışında bir sürede tekrarlanması gerekir.

Adet Kanamasının Fazla Olması

Adet kanaması eğer 8 günden fazla sürüyorsa veya normalden çok daha fazla kanama meydana geliyorsa kadının sağlığı tehlike altındadır. Çünkü adet kanının pıhtılaşma özelliği yoktur. Eğer kadının tolere edebileceğinden daha fazla miktarda kanama meydana gelirse anemi ve tansiyon düşüklüğü gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Adet Düzensizliği ve Hamilelik İlişkisi

Adet düzensizliği yaşayanlarda problem yumurta üretiminin düzensizliğidir. Yumurta üretiminin zamanı bilinmezse hangi dönemde hamileliğin gerçekleşebileceği tahmin edilemez. Bu sebeple hamile kalma ihtimali de adet düzensizliğinden etkilenir. Ancak hamileliğe kesin bir engel oluşturduğu söylenemez.

Adet Düzensizliğinin Sebepleri

  ->  Stres (en çok rastlanan nedendir)

  ->  İklim değişiklikleri

  ->  Ovaryum kistleri

  ->  İç genital organlarda oluşan kanserler

  ->  Doğum kontrol hapları

Adet Düzensizliği Nasıl Tedavi Edilir?

Problemin sebebi stres veya iklim şartları ise birkaç aydan sonra adet döngüsü kendiliğinden düzene girer. Genital organlarda kist, tümör vs. anormal oluşumlar varsa öncelikle ilaçlarla daha sonra cerrahi yöntemlerle tedavi gerekebilir. Aksi taktirde hastanın kısırlık durumu ortaya çıkabilir. Doğum kontrol haplarından kaynaklı bir problem varsa bu haplar her kadında aynı etkiyi göstermez. Bu sebeple doğum kontrol haplarının uzman doktorlarla görüşülerek kullanılması uygun olacaktır.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz