Süt Dişi Çıkaran Bebeklerin Bakımı
Diş Çıkarma Evreleri
İnsanlarda diş sağlığı bakımından 4 ayrı evre vardır. Bunlardan ilki doğumdan sonraki dişsiz dönemdir. İkinci evre ağızda yalnızca süt dişlerinin bulunduğu dönemdir. Daha sonraki evre ağızda hem süt hemde daimi dişlerin bulunduğu dönemdir. Son evre ise ağızda yalnızca daimi dişlerin bulunduğu dönemdir. Bu evrelerin her birinde çocuğun yaşına ve ağız yapısına göre değerlendirme yapıp buna uygun bir diş tedavisi uygulanmalıdır. İlk süt dişinin çıkma anından itibaren ailelerin duruma hakim olmaları, belirtileri iyi gözlemlemeleri ve çocuklarını düzenli olarak diş hekimine götürmeleri gerekir. Çünkü çocukluk dönemindeki bir dişsel bozukluk ilerleyen yaşlardaki bir diş veya çene yapısı bozukluğuna sebep olabilir.
Bebeklerin Süt Dişleri Ne Zaman Çıkar?
Süt dişlerinin sürmesi 6. ay civarında başlar. İlk önce alt ön dişler sürer. Daha sonra üst ön dişler sürer ve zamanla azı dişleri de ağız içerisinde görülür. Süt dişlerinin sürmesi 2.5-3 yaşına kadar devam edebilir. Ailelerin bu süreci iyi takip etmesi ve bir anormallikle karşılaştıklarında durumu diş hekimine danışmaları gerekir.
Bebeğin Diş Çıkarmak Üzere Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Diş çıkarken bebeğin yumuşak damağının içinde bir kesilme ve yarılma meydana gelir. Bu durum elbette bebekleri çok rahatsız eder. Bebeklerde diş çıkarma sürecinde hafif ateş, huzursuzluk, dişetlerinde kaşıntı ve bulantı meydana gelebilir. Anne ve babaların bebekteki değişimleri iyi incelemesi ve durumu doğru bir şekilde anlaması gerekir.
Bebeklerin Diş Çıkarma Dönemindeki Kaşıntıları İçin Ne Yapılabilir?
Bu süreçte anne ve babaların ellerini temiz bir şekilde yıkadıktan sonra dişlerin çıkma bölgelerine parmaklarıyla hafif şekilde masaj yapmaları olumlu olacaktır. Bu sayede bebeğin kaşıntısı ve rahatsızlığı bir nebze azalabilir. Ayrıca bebekler bu dönemde buldukları tüm nesneleri ağız içine sokarak dişlerini kaşımaya çalışırlar. Anne ve babanın bunu engellemesi gerekir. Çünkü hijyenik olmayan maddelerin ağza sokulması bebeklerin çok çabuk mikrop kapmasına sebep olabilir.
Bebeğin Diş Çıkarırken Çektiği Ağrı Nasıl Azaltılabilir?
-> Diş süren bölgeye masaj yapılarak,
-> Bir bez parçasını soğutup diş çıkan bölgeye hafifçe bastırılarak
-> Çok şiddetli ağrılar çeken bebekler için doktor tavsiyesi ile ağrı kesici şuruplar kullanılarak diş sürme ağrıları azaltılabilir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.