Siroz Bulaşıcı Mıdır? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Siroz Nedir ?
Siroz karaciğer hücrelerinin yapısal olarak bozulması veya ölümüyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Çeşitli etkenler nedeniyle karaciğer sertleşir, bazı kısımları ölü hücrelerle kaplanır. Siroz görülen hastalardan alınan hikayelerde genellikle daha öncesinde hepatit hastalığı, aşırı alkol kullanımı ve doğuştan gelen sebebi belirsiz karaciğer hastalıkları ile karşılaşılır. Karaciğer aslında bütün vücudu ilaç artıklarından, zehirli ve toksik maddelerden temizleyen organdır. Ömür boyunca vücudu yoracak sindirimi ve vücutta bulunması tehlikeli bütün maddeler karaciğere zarar verir. Zamanla karaciğer yağlanması, büyümesi ve bazen de siroz oluşturabilir.
Siroz Bulaşıcı Bir Hastalık Mıdır ?
Siroz karaciğerin çeşitli nedenlerle fonksiyon ve şekil bozuklukları görülmesi hastalığıdır. Herhangi bir mikropla ilişkisi yoktur. Bu sebeple kesinlikle bulaşıcı değildir. Ayrıca siroz hastalığının çevredeki organlara sıçrama özelliği de yoktur. Ancak karaciğer fonksiyonlarındaki yetersizlik diğer organları da etkileyebilir.
Siroz Teşhisi Nasıl Koyulur ?
Siroz olduğundan şüphelenilen hastalarda, karaciğerden iğne ile bir örnek alınır. Mikroskop altında inceleme yapılarak hücrelerin yapısı ve canlılığı kontrol edilir. Bu yöntemle karaciğer sirozu teşhisi koyulabilir. Erken dönemde teşhis koyulması çok önemlidir. Çünkü geç kalınmış siroz vakalarında ölüm riski çok yüksektir. Bu nedenle kişilerin vücudunda oluşan ve 2-3 günde geçmeyen belirtileri dikkate alması gerekir.
Çocuklarda Siroz Görülebilir Mi?
Çok nadir de olsa küçük çocuklarda siroz hastalığına rastlanabilir. Bu düşük olasılıklı riskin sebebi ise doğumsal bozukluklardır. Karaciğer veya ilgili organların yeterince gelişememesi küçük çocuklarda görülen sirozun en yaygın sebebidir.
Siroz Hastalığının Belirtileri Nelerdir ?
-> Karın ve bacak bölgesinde şişmeler
-> Hastalarda iştahsızlık ve aşırı kilo kaybı
-> Hastada anormal biçimde ateş yükselmesi
-> Güçsüzlük ve uyku isteği görülmesi
-> Ara ara hastada kusma ile görülen yemek borusu kanamaları
-> Dışkıda safra kesesinden kaynaklanan kan görülmesi
-> Karın bölgesinde toplanan suyun akciğerlere doğru yayılması ile hastanın nefes almasının zorlaşması
-> Hastanın cildinde ve göz akında rengin sarıya dönüşmesi
Hastalar bu belirtileri rağmen tedavi edilmezlerse veya tedavi başarısız olursa siroz hastalığı komaya girme ve hatta ölümle bile sonuçlanabilir.
Siroz Belirtileri Nasıl Gelişir?
Siroz görülen hastalarda karaciğer fonksiyonları yeterince işleyemez. Bu da karaciğerin ürettiği onlarca yararlı maddenin eksik kalması anlamına gelir. Siroz nedeniyle yeterince üretilemeyecek maddelerden bir tanesi de albümindir. Albümin, vücut sıvılarının vücut içine dağılmasını engeller ve onları olması gereken damar çevresine toplar. Eğer yeterli düzeyde albümin salgılanamazsa sıvılar dağılır ve vücudun çeşitli bölgelerinde ödem meydana gelir. Bu şekilde bir miktar sıvı da karın bölgesinde toplanır. Karında biriken sıvı sirozun en tipik belirtisidir. Bu sıvı nedeniyle sindirim sistemi de olumsuz etkilenir. Sonuç olarak iştah problemi, kilo kaybı ve sindirim sorunları ortaya çıkar. Bazen karında biriken sıvının ateş yükselmesi gibi genel sonuçları da olabilmektedir.
Siroza Yakalanmamak İçin Neler Yapılmalıdır ?
-> Düzenli uyumaya ile vücudun dinlenmesine özen gösterilmelidir.
-> Çok aşırı yağlı ve karbonhidratlı besinlerden uzak durmak gerekir.
-> Düzenli ve doğru spor yapılması gerekir. Hepatit hastaları kendini aşırı yormaktan kaçınmalıdır.
-> Alkolden uzak durmak gerekir.
-> Hepatit aşılarının zamanında yaptırılması gerekir.
Siroz Nasıl Tedavi Edilir ?
Siroz ilk dönemler belirti vermeyen daha sonra ise yavaş yavaş belirtilerini ortaya çıkaran sinsi bir hastalıktır. Hastalığın ilk dönemlerinde yapılacak teşhis hastanın kurtulması açısından büyük önem taşır. Sirozun ilk dönemlerinde hastalığı ortaya çıkaran sebepler belirlenir. Eğer hastalığa sebep olan bariz bir virüs varsa kısa sürede önce virüsler yok edilir sonrasında ise karaciğer sağlıklı haline kavuşur. Elbette bu süreçte hastaya verilecek ilaçların karaciğer üzerinde minimum yük oluşturması önemlidir. Aksi halde hastanın durumu daha da kötüye gidebilir. Bir de tedavi sürecinde hastanın iyi dinlenmesi, alkolden uzak durması ve diyet yapması çok önemlidir. İlerleyen siroz vakalarınında ise tek çare karaciğer naklidir. Bunun dışındaki tüm tedavi metotları yalnızca hastaların yaşam kalitesini artırmak ve yaşam süresini uzatmaya yöneliktir. Bu amaçlar için de hastada görülen semptomlar engellenmeye çalışılır. Örneğin karnındaki su idrar yoluyla atılmaya çalışılır ve kanamaların azaltılması için çeşitli yolla denenir. Ancak bunlar hastayı iyileştirmeye yetmez. Siroz hastalarının ve diğer organ nakli bekleyen hastalarının iyileşmesi için organ nakli konusunda toplumun bilinçlendirilmesi gerekir.
Siroz ile ilgili bilgileri kısa da olsa yeterli buluyorum. Dahası Hekimden alınabilinir.