Sağlıklı Bir Vücut İçin Neler Yapılmalıdır?
Sağlıklı Vücut Nedir?
Her insan sağlıklı ve güçlü bir vücuda sahip olmak ister. Hem estetik açıdan, hem dinç olmak için hem de mutlu olmak için sağlıklı bir vücuda sahip olmak çok önemlidir. Bunu elde edebilmek için de dikkatli ve düzenli bir yaşam gerekir. Yapılan tüm aktiviteler, dışarıdan gelebilecek etkenler ve ruhsal durum vücudu tümüyle etkiler. Sağlıklı ve güçlü bir fiziğe sahip olmak için bunların hepsine dikkat etmek gerekir. Ayrıca sağlıklı bir vücuda sahip olmak iç organların da daha az yorulmasına sebep olur. Bu sayede ilerleyen yaşlarda görülebilecek hastalıklar geciktirilebilir veya tamamen önlenebilir.
Sağlıklı Bir Vücut İçin Neler Yapılmalıdır ?
-> Her gün en az yarım saat tempolu yürüyüş yapılmalıdır. İş sırasında kesik kesik yapılan yürüyüş veya sürekli ayakta durarak çalışma asla tempolu yürüyüşün yerini tutmaz. Bunlar yalnızca sağlıksız yorgunluk oluşmasına sebep olur.
-> Alkolden kesinlikle uzak durulmalıdır. Alkol kanı zehirler. Vücuttaki organ ve sistemlerin çalışmasını bozar. Alkol nedeniyle çalışması bozulan ilk organ ise karaciğerdir. Sağlıksız bir karaciğer kişilerin yaşam konforunu düşüren başlıca etkenlerden biridir.
-> Sigara ve nargile gibi tütün ürünleri kullanılmamalıdır. Bu tarz ürünlerin sağlıksız dumanı insan vücuduna zarar verir. Sigara dumanı nedeniyle kan damarları ve akciğer alveolleri nedeniyle pek çok kısım zarar görür. Tütün dumanı cilde de zarar vererek yaşlı ve sağlıksız bir görünüm oluşmasına yol açar. Ayrıca sağlıklı vücut denilince ilk akla gelen şeylerden olan kondisyon da bu dumandan olumsuz etkilenir. Çünkü tütün dumanı kondisyonu sağlayan alyuvarlara bağlanarak oksijen taşıma kapasitelerini düşürür.
-> Beyaz şeker tüketimi çok az olmalı hatta mümkünse şeker tamamen bırakılmalıdır. Çünkü şekerin insan vücuduna hiçbir yararı yoktur. Vücudun ihtiyaç duyduğu enerji doğal şekerlerden yani meyve ve doğal meyve sularından karşılanmalıdır. İşlemden geçirilerek hazırlanan beyaz şeker kısmi bir zehir durumundadır.
-> Sıvı yağlar ve hazır margarinler kullanılmamalıdır. Bu tarz besinlerin içerisinde işlem görmüş madde oranı yüksektir. İşlem gören maddeler ise karaciğer ve böbreklerde yük oluşturur. Bunların yerine doğal zeytinyağları ve miktarını ayarlamak kaydıyla doğal tereyağı kullanılabilir.
-> Çok fazla unlu yiyecekler kullanılmamalıdır. Kullanılacağı zaman ise esmer un tercih edilmelidir. Çünkü işlem görerek elde edilen beyaz unun protein değeri çok düşük kalori değeri ise aşırı yüksektir. Bu özelliği nedeniyle vücutta yağlanmaya sebep olur.
-> Düzenli egzersiz ve esneme hareketleri yapılmalıdır. Esneme hareketleri uzun süre hareketsiz çalışan insanlarda kas tutulmalarını önler. Ayrıca eklemlere yakın kasları çalıştırdığı için fıtık riskini azaltır.
-> Yurdumuzun her ilinde yüzme havuzları mevcuttur. İnsanların haftada en az 2 kez birer saat yüzmesi gerekir. Yüzme tüm kasları çalıştıran ender sporlardan biridir ve ilerleyen yaşlarda deforme olan omurga sağlığı açısından da oldukça faydalıdır. Bel fıtığı, boyun fıtığı ve boyun düzleşmesi gibi problemlerin önlenmesi için en etkili yol yüzmektir. Uzun süreli ve tempolu yüzme insanlarda kondisyonun artmasını da sağlar.
-> Stresten uzak durulmalıdır. Stres, hem genel hem de lokal pek çok olumsuz duruma yol açar. Stresin genel etkileri arasında yorgunluk, isteksizlik, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve şeker hastalığı sayılabilir. Lokal etkiler ise kist veya tümör oluşumu, boyun fıtığı ve cildin yaşlanmasıdır.
-> Sağlıklı ve genç bir vücudun temeli oksijendir. Bu nedenle yaşanılan ortamın sürekli havalandırılması ve temizlenmesi gerekir. Aksi halde tozlu ve oksijen düzeyi düşük bir hava solunur.
Bu öneriler genel olarak sağlıklı bir insanı yapması gereken şeylerdir. Eğer herhangi bir sağlık problemi söz konusuysa bu listeye ek olarak doktor tavsiyelerini de göz önünde bulundurmak şarttır.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.