Parkinson Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Parkinson Nedir?
Vücuttaki zihinsel ve fiziksel aktivitelerin tümü sinir sistemi üzerinden kontrol edilir. Beyin, ilgili organlara anlık sinir iletileri yollayarak kişinin bilinçli veya refleks olarak yaptığı hareketlerin oluşmasını sağlar ve bunları düzenler. Beyin zamanla kendiliğinden veya belli sebeplerle işlevini gerektiği gibi yerine getiremez hale geldiğinde bir çok hastalık oluşur. Parkinson da bunlardan biridir. Beyinde dopamin adlı maddenin eksikliği nedeniyle oluşur. Titremeler, kasılmalar ve hareketlerde duraksamalar ile kendini gösterir. Çok uzun yıllardır gözlemlenen bu hastalık ünlü boksör Muhammed Ali’nin parkinsona yakalanmasıyla birden adı bilinir hale gelmiştir. İnsanlar, özellikle de boks sporuyla uğraşanlar bu hastalığa yakalanma riski nedeniyle endişe duymaktadırlar.
Parkinson’dan Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?
-> Düzenli spor yapmak
-> Sağlıklı beslenmek
-> Zihinsel aktivitelere ağırlık vermek
-> Baş bölgesini travmalardan korumak
gibi önlemler genel olarak zihinsel hastalıklara karşı bir savunma oluşturabilir ancak parkinson riskini azalttığına dair garanti verilemez.
Parkinson Görülme Riski Kimlerde Daha Yüksektir?
-> 65 yaş üstü kişiler
-> Boks gibi baş bölgesine aşırı darbe alınan sporlarla uğraşanlar
-> Beyin kanlamasında dönem dönem ufak aksaklıklar oluşan kişiler
Parkinson Belirtileri Nelerdir?
-> İlk başta tek taraflı, daha sonra çift taraflı ellerde para sayar tarzda titremeler
-> Konuşurken kekelemeye başlama
-> Adım atarken aksaklık görülmesi
-> Unutkanlık
-> Kol, bacak, boyunda katılık ve zor hareket etme
Parkinson Tedavisi Nasıldır?
Parkinson tedavisi ilk başta ilaç tedavisi uygulanarak yapılır. Parkinson ilaçları 3 şekilde uygulanır. Birincisi parkinsonun belirtilerini ortadan kaldırmak için kullanılır. İkincisi dopamine benzer ilaçlarla destek verilir. Üçüncü yöntem ise direk vücuda dopamin takviyesi yapmaktır. En en başarılı tedavi yöntemi üçüncüsüdür. Ancak dopamin kullanımı uzun süreçte yan etkiler yapabilir. Hasta dopamine bağımlı hale gelir ve tedavi çıkmaza girer. Parkinson tedavisinde cerrahi olarak da 2 farklı yöntem vardır. Birincisi tek taraflı titreme sorunu olan hastalarda tercih edilen, sorunlu hücreleri lazerle yakma yöntemidir. İkincisi ise çift taraflı titreme görülen hastalara uygulanan beyin pili takma yöntemidir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.