Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Mide Kanseri Neden Olur?

Mide Kanseri Neden Olur?

Mide Kanseri Nedir?

Kanser, çağımızın en yaygın ölümcül hastalığıdır. Doğal yaşamdan uzaklaşma ve insan ömrünün uzaması sonucu hücrelerin yaşlanması kanserin görülme yüzdesini artırmaktadır. Kanser, vücut hücrelerinin kontrolsüz şekilde bölünerek çoğalmasıdır. Bu kontrolsüz çoğalma vücudun tamamında görülebilir. O yüzden kanserli doku hangi organda oluşmuşsa hastalık o organın ismiyle anılmaktadır. Mide kanserleri de bunlardan bir tanesidir. Mide kanseri genellikle hızlı yayılmaya meyillidir. Bu nedenle ölüm oranı yüksek bir kanser türüdür.

Mide Kanserini Tetikleyen Etkenler

  ->  Mide kanserlerinin en yaygın sebebi ülserdir. Ülserli bölge eğer tedavi edilmezse ve hasta ülseri ilerletecek şekilde beslenirse kanser oluşumu gözlenebilir.

  ->  Yaşlanma sonucu vücut hücreleri eskir. Mide mukozası da zamanla kendini tamir etme yeteneğini kaybeder. Bu nedenle 70 yaş üstü kişilerde mide problemlerinin kanserleşme ihtimali artar.

  ->  Asitli içecekler, defalarca kullanılmış bir yağda kızartılan besinler ve yoğun aromalı baharatlar mide kanseri oluşumunu tetikleyebilmektedir.

  ->  Ömür boyunca kullanılan tüm ilaçlar mide, karaciğer ve böbrekler için bir yük oluşturur. Özellikle mide alınan ilaçlarla direkt temas ettiği için yoğun ilaç kullanımından zarar görebilir ve kanser oluşumu başlayabilir.

  ->  Sigara kullanımı vücuttaki tüm kanserleri tetiklemektedir. Bunların arasında mide kanseri de vardır.

  ->  Herhangi bir problem nedeniyle geçirilen mide ameliyatları operasyon sonrasında kanser oluşumuna sebep olabilecek etkiler yaratabilir.

  ->  Bazı anemi türleri mideyi de etkileyebilmektedir. Bu hastalıklar ülserlere ve mide kanserlerine yol açabilir.

  ->  Diğer kanser türlerinde olduğu gibi mide kanserinde de ailesel yatkınlık önemli bir etkendir.

Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir?

  ->  Mide bulantısı ve kusma

  ->  Hastalık erken dönemde tedavi edilmezse hızlı kilo kaybı ve bitkinlik görülür.

  ->  Karın bölgesinde zamanla artan ağrılar görülür.

  ->  Midede dönem dönem artan rahatsızlık hissi ve acı duyulması

Mide Kanserinin Evreleri

Hastalık 4 evreden oluşur.

  1.Evre: Mide içinde ufak çaplı bir tümör gelişmiştir. Yalnızca mukozada yerleşir. Henüz başka bölgelere sıçramamıştır.

  2.Evre: Kanser 7-10 adet lenf bezine yayılabilir. Mide çeperinde delinme oluşabilir. Kritik bir evredir ancak tedaviye başlamak için geç kalınmamıştır.

  3.Evre: Midedeki tümör karaciğer gibi yakın organlara sıçramış olabilir.

  4.Evre: Kanser uzak organlara yayılmıştır. Ölüm riski yüksektir.

Mide Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Mide kanseri tedavisi için ilk önce kanserli dokunun cerrahi operasyonla alınmasıdır. Tümörlü doku alındıktan sonra hastalığın yayılımına göre kemoterapi ve radyoterapi uygulanmaktadır. Tedavi sürecinde hastanın moralini yüksek tutmak, sağlıklı beslenmesini sağlamak ve vücut direncini artırmak tedavinin başarısını olumlu etkilemektedir. Hastalık yakın organlara sıçradıysa tedavi sürecinde o bölgelerdeki tümörlü dokunun da cerrahi operasyonla alınması gerekebilir. Ancak uzak organlara sıçrayan ve yaygın şekilde organları işlevsiz kılan kanserlerin tedavi ihtimali oldukça düşüktür.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz