Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Kombi Suyu Çok Isıtıyor

Kombi Suyu Çok Isıtıyor

Kombi Musluk Suyunu Aşırı Isıtıyor

Kombide aşırı ısınma sorunu sıklıkla görülebilen bir hatadır. Kombilerin suyu ısıtmak için kullandıkları sistemler basınç, sıcaklık ve akış sensörleri ile organize edilmiştir. Çeşmeye gelen sıcak suyun aktığını algılamada kullanılan bir parça ve suyun kombiden çıktığı noktadaki sıcaklığı ölçmek için kullanılan bir sensör mevcuttur. Kaloriferdeki suyu ısıtan sistemde ise bir pompa, sıcaklık sensörü ve basınç sensörü vardır. Bu cihazlardan birinin veya birkaçının arızalanması kombinin işleyişini bozar.

Kombini Suyu Aşırı Isıtması Sorunu Nasıl Çözülür?

Kombinin banyo ve musluk suyunu aşırı ısıtmasının nedeni genellikle kombinin musluk suyunun sıcaklığını ölçen sensörünün veya musluktan su aktığını algılayan parçanın (akış türbini ya da akış şalteri) bozulmasından kaynaklanır. Musluğa aşırı ısınmış gelen suyun yolculuğunu birlikte inceleyelim. Şebekeden gelen su kombideki akış türbinini döndürür ve bunu algılayan kombi ateşlenir. Kombiden geçen su artık ısıtılmaktadır. Ancak bu ısıtmanın dozunu ayarlamak için kombinin çıkışında bulunan sıcaklık sensörünün kombiye veri göndermesi gerekir.

Boru Dışı NTC Sensörü

Bozuk sensör suyun ısındığını algılayamadığı için kombi hızla yanar. İçindeki su çok yüksek derecelere gelene kadar yanmaya devam eder. İsmi NTC olan bu sıcaklık sensörünün değiştirilmesi ile sorunun çözülmesi muhtemeldir.

NTC Sensör Değişimi

Kombiler doğalgazla çalışan ve elektronik devrelerle donatılmış cihazlar oldukları için insanlar bir arıza olması durumunda korkar ve bir yandan da muhtaç durumda kalırlar. Kombi servislerinin ise müşterilerini kandırmaları ve olmadık sebeplerden parça değiştirmeleri ile bilinen bir kötü şöhreti vardır. Ancak bilinçli bir tüketicinin kandırılması daha zordur. Siz bu problemi yaşıyorsanız doğrudan telefonda sensör değişimi fiyatı isteyerek dolandırıcı bayilere karşı tedbirinizi alabilirsiniz. Sensör fiyatları 2019 mayıs ayı itibariyle perakende 25 – 60 TL arasında değişmektedir. NTC sensör değiştirilmesi en kolay olan parçalardan biridir. Öyle ki boru dışı NTC’ler hiç su devresine el sürülmeden değiştirilebilir. Üstelik her arızada NTC bozulmuş olmayabilir. Boru dışı NTC sensörün termal macunu kuruduğunda da algı yeteneği düşebilir. Bu durumda sadece termal macun sürülmesi bazen arızayı çözebilir. Ancak bu işlemi işinin ehli kişilere bırakmanız gerekir. Çünkü gerçekten kombi deneme yanılma yapabileceğiniz bir cihaz değildir. Diğer yandan boru içi NTC sensörlerin değiştirilmesi için İngiliz anahtarı ya da alternatifi bir alet ve yenisini takarken dişlere sarılacak teflon bant gereklidir.

Akış Şalteri Arızası

Diğer bir senaryo ise şöyledir. Kombiye gelen su akımı akış şalterini denilen parçanın içindeki mıknatısı iteleyerek bir sinyal oluşturur ve kombiyi tetikler. Bu tetikleme sonucunda kombi sıcak su açık diye ısıtmaya başlar. Ancak siz suyu kapattığınızda yer çekiminin etkisiyle eski yerine dönmesi gereken mıknatıs sıkışmıştır. Sıkıştığı noktada sürekli akım varmış gibi sinyal göndermeye devam eder. Kombideki su ısınır ama ilerlemez. İlerlemediği için de NTC sensör sıcaklığını ölçerek kombiyi durduramaz. Akış şalteri arızasını suyu kapatmanıza rağmen kombinizin ekranında hiç sönmeyen ve akış olduğunu ifade eden yanma işaretinden anlayabilirsiniz.

Peki kombi bu durumda nasıl durur?

Kombinin durmasını sağlayacak iki mekanizma da devre dışı kalmıştır. Akış şalteri sıkışmıştır, sıcaklık sensörü ise sıcak su ona gelmediği için kombiyi durduramıyor. İşte bu noktada kombinizin 90 dereceye kadar suyu ısıttığını görebilirsiniz ekranında. Bu noktada kombinin koruyucu termostatı devreye girerek kombiyi durdurur. İçindeki su soğuduğunda veya musluğu açmanızla kombiye soğuk su dolduğunda aynı döngü tekrarlanarak kombinin içindeki su 90 dereceye dayanır. Musluğu açtığınızda ilk gelen suyun (kombide sıkışan) aşırı sıcak olduğunu görürsünüz. Ciddi yanıklara dahi sebep olabilecek bir durumdur bu.

Akış Şalteri Arızası Çözümü

Akış şalteri bir kez sıkışma arızası yaptıysa çözüm tektir: Değiştirmek. Sıkışan mıknatısı düzeltip yerine takarsanız kısa süre sonra yine aynı arıza olacaktır. Çünkü temelde mıknatısın sıkışmasının sebebi deforme olmasıdır. Üstelik akış şalterini sökmek; ana vanayı kapama, kombinin suyunu boşaltma gibi uğraş gerektiren ve hata affetmeyen bir iştir. İki kez yapmak çok zahmetli olacaktır. Yenisini almak istediğinizde bir hayli ucuz bir parça olduğunu görebilirsiniz.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
9 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 4,56 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

  1. Ahmet öztoprak dedi ki:

    Teşekkür ederim. Güzel anlatmışsın emeğinize sağlık daha ne olsun.

  2. Yaşı dedi ki:

    Çok teşekkürler kardeşim ağzına sağlık çok güzel anlatım olmuş işimi gördü

  3. Aluonen dedi ki:

    Sgl kardes

Yorum Yaz