Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Panik Atak Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Panik Atak Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Panik Atak Nedir?

İnsan psikolojisi çok değişkendir. Yaşanan olaylardan, bilinçaltındaki anılardan veya fiziksel bir rahatsızlıktan dolayı bozulabilir. Bunun sonucunda da pek çok problem ortaya çıkar. Bu problemler bazen yalnızca bir kez kendini gösterirken bazı durumlarda kronikleşir ve dönem dönem ataklar yaparak kişiyi olumsuz etkiler. Kronik karakterdeki psikolojik bozukluklardan biri de panik ataktır.

Panik atak sakin bir anda belli veya belirsiz tetikleyici bir nedenle kişinin çok yoğun bir kaygı hissetmesi ve gerilmesidir. Panik atak geçirdikten 1-2 gün sonra hastaya sorulduğunda neden gerildiğini ve endişelendiğini bilmediğini söyler. Yani hastalığı tetikleyen sebep hasta tarafından da anlaşılamaz ve bu nedenle çözülemez. Panik atak, basit sinirsel yükselmelerle karıştırılmamalıdır. Çünkü panik atağın hem yaşandığı andaki belirtileri hem de sonrasında insan üzerindeki olumsuz etkileri basit sinirlenmelerden çok daha fazladır.

Her Panikleme Panik Atak Belirtisi Midir?

Her insan ani korku veya gerilim nedeniyle panikleyebilir. Bu panikleme sonucunda vücutta onlarca farklı değişim meydana gelir. Bunların en çok göze çarpanları kalp atışlarının hızlanması, vücudun soğuması ve terlemedir. Panik atak geçiren kişilerde ise durum sıradan bir paniklemeden farklıdır. Panik atak, sebepsiz yere ortaya çıkabilen ve tüm sinirleri etkileyebilen bir rahatsızlıktır.

Panik Atak Görülme Riski Kimlerde Daha Fazladır?

  ->  Alkol veya uyuşturucu bağımlılarında

  ->  Uzun süre hapiste kalmış mahkumlarda

  ->  Çocukluk dönemini çok sorunlu ve gürültülü evlerde geçirenlerde

  ->  Yüksekten düşme veya yılan sokması gibi aşırı korkulu olaylar yaşayanlarda

  ->  Pek dışarı çıkmayan ev hanımlarında

  ->  Üzerinde aşırı baskı olan öğrencilerde

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

  ->  Nabzın artması ve tansiyonun yükselmesi

  ->  Dudak kenarlarında ve ellerde uyuşma hissedilmesi

  ->  Sindirim sisteminin yavaşlaması

  ->  Ölüm korkusu yaşama ve yaşadığı ortamı algılayamama

  ->  Çok fazla idrara çıkma veya idrar kaçırma

  ->  Bacaklarda güç kaybı hissedilmesi

  ->  Soluk alıp vermede zorluk yaşama

Panik Atak Tedavi Edilebilir Mi?

Panik atak tedavi edilebilir. Ancak bunun için ilaç kullanılması gerekir. Çünkü panik atak beyindeki biyokimyasal problemlerden kaynaklanır. Bu nedenle yalnızca psikolojik tedavi ile panik atağın önüne geçmek mümkün değildir. Panik atak hastalarının tedavisinde başarı oranı yüksektir. Ancak kişi hayatındaki hiçbir şeyi düzeltmeden sadece ilaçla iyileşemez. Panik atak vücudun yanlış giden bir şeyler olduğuna dair verdiği alarmdır. Eğer bir insan her şeyi içine atıyorsa veya kendini her şeyden sorumlu hissediyorsa bunların da terapi ile çözülmesi gerekir.

Panik Atak Tekrarlar Mı?

Panik atak ömür boyu tekrarlayabilir. Ancak bunun kaç kez olabileceği veya zamanı asla kestirilemez. Panik atak hastalarının yakınları herhangi bir gerginlik anında hastaya durumu hatırlatır ve sakinleşmesini söyler. Ancak hastaya bu durumu hatırlatmak daha kötü sonuçlar doğurur. Çünkü panik atak anı oldukça sıkıntılı ve korkutucudur. Hasta bir önceki krizde yaşadıklarını tekrar yaşayabileceğini düşünürse çok daha gergin bir hale gelebilir.

Panik Atak Hastaları Nasıl Yaşamalıdır?

  ->  Panik atak hastaları çevresindeki insanları bu hastalık hakkında bilgilendirmelidir. Aksi halde panik atak krizi geçirdikleri sırada etraflarında bulunan insanlar gerekli müdahaleleri yapamazlar.

  ->  Panik atak hastaları bilmedikleri bir ortama asla yalnız girmemelidir.

  ->  Panik atak hastaları karanlık veya aşırı sessiz yerlerde bulunmamalıdır.

  ->  Panik atak hastaları uzun süre susuz kalmamalıdır. Çünkü su sakinleştirici özelliğe sahiptir ve panik anında vücudun normal ritmine bulmasına yardımcı olur.

  ->  Panik atak hastaları üzücü haberlerden, travma yaratabilecek durumlardan uzak durmalıdır.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz