Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Esneme Nasıl Önlenir? Esneme Hastalık Belirtisi Mi?

Esneme Nasıl Önlenir? Esneme Hastalık Belirtisi Mi?

Neden Esneriz?

Esnemek, ilk kez anne karnında gerçekleşen bir reflekstir. Yüz insandan 90’ı günde 15’i aşmayan sıklıkla esner. Esnemek genellikle uykusu gelmiş ya da uyumak isteyen bir insanların istemsiz yaptığı bir davranıştır. Bu yüzden yüksek konsantrasyon beklenen ortamlarda esnemek hiç de hoş karşılanmayan bir davranıştır. Örneğin bir öğretmen öğrencisinin esnediğini gördüğünde onu derse tekrar kazandırmak için (ya da egosunu tatmin etmek için) hemen ona soru sorar.

 

Esnemeyi Kontrol Altına Almak

İş yaşamında durum daha ciddidir. Patronunuzun katıldığı bir toplantıda esniyorsanız işler kötüye gidecek demektir. Her ne kadar esnemenin çeşitli nedenleri olsa da yorgun, uykusuz ve isteksiz durumdaki insanların sık esnemesi bu davranışın bazen büyük kabalık olarak nitelendirilmesine neden olur. Bazen esnemeyi kontrol etmek, bazen de esnemenin altındaki nedeni araştırmak şarttır.

 

Esnemek Beyne Giden Oksijen Miktarını Artırır Mı?

Bu inanış yanlıştır. Esnemenin yalnızca beyindeki ısıyı düşürdüğü düşünülmektedir. Isınan bir bilgisayar nasıl yavaşlıyorsa beyin de fazla sıcaklıktan kötü etkilenir ve esneme refleksini devreye sokar. Esnemenin beyne giden oksijen miktarını ayarlamayla bir bağlantısı yoktur. Ancak çeşitli  nedenlerden ya da bir hastalıktan dolayı beyne yeterince oksijen gitmezse aşırı esneme görülür. Fakat tekrar etmekte fayda var ki esneme beyne giden oksijen miktarını artırmaz.

 

Esnemenin Nedenleri

-> En yaygın nedeni yorgunluk ve uykusuzluktur. Ancak kişi yeterince uyuduğu halde uykusuz hissediyor ve çokça esniyorsa bu durumun altında yatan neden bir uyku hastalığı olabilir. Uyku apnesi, insomnia ve narkolepsi gibi kişinin farkında olamadığı uyku bozuklukları kendini esnemeyle belli eder.

-> Beyne yeterince oksijen gitmesini önleyen tansiyon, kalp ve damar hastalıkları aşırı esneme semptomunu ortaya çıkarabilir.

-> Psikolojik nedenler de esnemeye neden olur. Canınızın sıkılması ya da strese  girmeniz de esnemenize neden olabilir. Önemli bir sınav öncesinde esneme hissi gelebilir.

-> Çevrenizde birinin esnemesi.

-> Bazı antidepresanlar esnemeyi artırır.

 

Esnemek Bulaşıcı Mıdır?

Esnemek hem insanlarda hem de hayvanlarda bulaşıcı bir davranıştır. Bunun empati tabanlı bir refleks olduğu düşünülmektedir. Öyle ki esneyen birini gördüğünüzde, esneyen birini düşündüğünüzde ve hatta esneme kelimesini okurken bile içinizden esnemek gelir. Ben bu yazıyı yazarken kaç kez esnedim siz düşünün :)

 

Esneme Nasıl Önlenebilir?

-> Dudaklarınızı ön dişlerinizin arasına çekip hafifçe ısırarak esnemeyi önleyebilirsiniz.

-> Çevrenizde esneyen birini görürseniz yüzünüzü çevirin ve bakmayın. Esnemeyle alakalı hiçbir şey düşünmeyin.

-> Önemli günlerden önce iyi uyumak ve dinlenmek aşırı esnemeyi önleyecektir.

-> Sıcak içeceklerden kaçının ve soğuk içecekleri tercih edin. Kahvedeki kafein uykuyu açar ama sıcaklığı dezavantaj oluşturduğu için soğuk kahve çeşitlerini tercih edin.

-> Yüzünüzü soğuk suyla yıkayın.

-> Hava alın ve hareket edin.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
7 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 3,86 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

  1. Ahmet dedi ki:

    Günde en az 45 50 kez esniyorum ve ciğerlerimde herhangi bir rahatlama olmuyor yani esnemek yarım kalıyor bunun nedeni nedir acaba

Yorum Yaz