Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Takıntılardan Kurtulmak Mümkün Mü?

Takıntı Hastalığı (Obsesiflik) Nedir?

İnsan psikolojisi oldukça karmaşık bir yapıdır. Doğuştan itibaren duyulan sesler, görülen nesneler veya çevredeki insanların davranışları insan psikolojisi üzerinde önemli etkiler yapabilir. İnsan zihninde oluşan tüm düşüncelerin altında yatan bir sebep vardır. Bu sebepler doğrultusunda insanların fikirleri, duyguları ve sonunda davranışları değişir. Bazı davranışlar zaman içinde alışkanlık haline gelir. Alışkanlık haline gelen davranışlar ise eğer istenildiği zaman bırakılamıyorsa takıntı adını alır. Takıntılar, sanıldığının aksine sürekli yapılan davranışlar değil istemsiz yapılan davranışlardır. Örneğin temizliği seven bir insanın günde 3 kez masasını silmesi ve bunu isteğiyle yapması alışkanlıktır. Ancak yaptığı alışkanlıktan rahatsız olduğu halde bundan kurtulamayan ve iradesi dışında buna devam eden kişilerde takıntı hastalığı (obsesiflik) vardır denilebilir.

Takıntı Hastalığı Oluşma Nedenleri Nelerdir?

  ->  Baskıcı ve aşırı kuralcı ailelerin yanında yetişen çocuklar ilerleyen yaşlarda takıntı hastalığına yakalanabilir.

  ->  İş yerinde gergin bir ortam olanlarda veya üniversite sınavı gibi büyük sorumluluk yüklenmiş gençlerde takıntı problemleri görülme riski yüksektir.

  ->  Hayat standardı aniden değişen insanlar bunu aşabilmek veya yeni duruma ayak uydurabilmek için çalışırken bazı konularda takıntılı davranabilirler ve bu zamanla hastalığa dönüşür.

Takıntı Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

  ->  En sık görülen belirti temizlik takıntısı durumunda görülen belirtilerdir. Lavabodan çıktıktan sonra ellerini 10 kez yıkamak, yiyeceği besinleri dakikalarca yıkamak gibi..

  ->  Günlük işleri hep aynı sırayla yapmaya çalışmak ve bu sırada herhangi bir bozulma olduğunda gün boyu mutsuz olmak monoton yaşam takıntısının bir belirtisidir.

  ->  Hayvan severlik de bazen takıntıya dönüşebilir. Örneğin evde kedi beslemek sıradan bir davranışken evde 20 kediyle birlikte yaşamak günlük yaşamı felç eden bir durumdur ve durumun bir takıntı haline geldiğinin göstergesidir.

  ->  Şüphecilik takıntılı insanların ortak özelliğidir. Temizlik şüphesi, karşıdakinin söylediklerine inanma şüphesi, eşinin sevgisinin gerçekliğinden şüphe etme gibi davranışlar tipik bir obsesifin rutin olarak aklından geçen durumlardır.

Takıntı Hastalığı Tedavi Edilebilir Mi?

Takıntı hastalığı tedavi edilebilir ancak her obsesif bozukluğu olan kişiye çözüm bulunacak diye kesin bir kaide yoktur. Çünkü takıntı hastalığının sayısız çeşidi ve sınırsız takıntı seviyesi vardır. Tedavi için genellikle psikolojik olarak gevşeten ilaçlar ve özel terapiler kullanılır. Bunların süresi ve ilaçların dozu da çok değişkenlik gösterebilir. Psikoloji bilimi zaten daima kişisel tedaviler içerir ancak takıntı hastaları için daha özenli ve ilgili terapiler gerekir. Düzenli takip gerekir ve bu süreçte hastanın dürüstlüğünden emin olunmalıdır.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz