Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Kulak Çöpü Kullanmak Zararlı Mı?

Kulak Çöpü Kullanmak Zararlı Mı?

Kulak Çöpü Kullanmak Zararlı Mı?

Kulak kanallarında kullanıma uygun değildir.” uyarısını bir yerden hatırlıyor musunuz? Eğer kulak çöpü ambalajlarının üzerindeki etikette bulunan küçük yazıları daha önce okumadıysanız hatırlamamanız normal. Şaşırtıcı ama gerçek bu, kulak çöpleri kulağa sokulmak üzere üretilmemiştir. Yalnızca kulak kepçesinin ulaşılması zor kıvrımlarını temizlemek için üretildiği beyan edilir. Üreticiler de bu çöpü herkesin kulağına soktuğunu bilir. Ama kulak çöpünün sebep olabileceği sağlık sorunlarından doğacak sorumluluğu üzerlerinden atmak için doğal olarak böyle bir yola başvururlar.

 

Kulak Kiri Gereklidir

Kulak kiri sandığımız gibi derinlemesine temizlenmesi gereken bir şey değildir. Burundaki mukus ve ağızdaki tükürük gibi kulakta da bir salgı üretilir. Başka bir deyişle kir değil kulağı koruyan bir salgıdır temizlediğimiz şey. Kulağı koruması bu salgının hiçbir zaman temizlenmemesi gerektiği anlamına da gelmez. Örneğin havuza ya da denize girildiğinde suyla karışan kulak kiri tıkanıklık oluşturarak bakterilerin üreyebileceği ortam hazırlayabilir. Diğer yandan kulak çöpüyle temizleneceği anlamına da gelmez. Kulağınızdaki suyu çıkaramıyorsanız ve temizleme ihtiyacı hissediyorsanız bir kulak burun boğaz uzmanına giderek kulak temizliğini yaptırabilirsiniz.

 

Kulak Çöpü Neden Zararlı?

Kulakta salgıyı dışarıya doğru iteleyen küçük tüycükler vardır. Kulağa herhangi bir şey girdiğinde salgıyı temizlemeye çalışırken bu tüycüklerin hareket düzeni geçici olarak da olsa bozulur. Bu sebeple kulağın içinde salgı birikmeye başlayabilir. Kaldı ki kulak çöpü bir miktar kulak salgısını da ister istemez kulak zarına doğru itecektir. Ayrıca kulaktaki salgı kulağı koruyucu niteliktedir. Kulak çöpüyle hem koruyucu salgısı alınan hem de tahriş olan kulak yolunda iltihap oluşma ihtimali artar. Sağlıklı bir kulağın kendini koruyan ve müdahale edilmeden çalışan bir mekanizması vardır. Bu yüzden kulağa hiçbir şey sokmamak gerekir. Kulağa sokulan cismin bir şekilde kulak zarına değmesi ihtimalini ise söylemeye bile gerek yoktur.

 

Kulak Nasıl Temizlenmelidir?

Banyodan sonra buharın etkisiyle yumuşayan kulak salgısı temizlenmek için elverişli hale gelir. Banyo süresinin sonlarına doğru kulağa kontrollü şekilde ılık su tutulabilir ve sonra dışarı akıtılır. Kulağın içine müdahale etmemek kaydıyla kulak girişi bir peçeteyle silinebilir. Kulak kepçesinin kıvrımları ise kulak çöpleriyle temizlenir. Son olarak da saç kurutma makinesi düşük hızlarda kulağa doğru tutularak kulak kurutulabilir.

 

Vakumlu Kulak Temizleme Cihazları

Vakumlu cihazlar tehlikeli olabilir. Çünkü bu cihazlar kulağa tam oturup kulağın çıkışını kapatırsa içerideki vakumdan dolayı basınç düşecektir. Basınç değişimleri kulak zarının zarar görmesine neden olabilir. Bu yüzden vakum cihazlarının hepsinin güvenli olmayacağını akıldan çıkarmamak gerekir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
4 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 3,50 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz