Kulaktan Kan Gelmesi
Kulağın Yapısı Nasıldır?
Kulak dış, orta ve iç olmak üzere üç bölümden oluşur. Dış kulak, dışarıdan gelen ses dalgalarını kulak kepçesi ile toplar ve kulak zarının titreşimi ile orta kulağa iletir.. Orta kulakta çekiç, örs ve üzengi adı verilen üç adet kemikçik bulunur. Bu kemikçikler ses dalgalarını titreşim halinde iç kulağa taşır. İç kulak asıl işitmenin gerçekleştiği bölümdür. Aynı zamanda bir denge merkezi görevi görür. Kulak, yapısı ve bağlantıları nedeniyle kafa içerisindeki olaylardan direkt olarak etkilenir. Bu nedenle kafatasındaki basınç değişimleri, kanamalar gibi olumsuz olaylar kulak yoluyla belirti verebilir. Bu belirtilerden bir tanesi de kulaktan kan gelmesidir.
Kulaktan Kan Gelmesi Nedenleri Nelerdir?
-> Kulakta meydana gelen iltihaplanmalar
-> Kafa travmaları
-> Kulak zarının hasarlanması
-> Kulak kepçesindeki bir yaranın veya sivilcenin kaşınması
-> Kulak içerisinde oluşan kistler
-> Dış kulak veya orta kulakta meydana gelen böcek ısırmaları
Kafa Travması Sonucunda Kulaktan Kan Gelmesi
Kafa travması geçiren kişilerde bir kafa içi kanama meydana gelebilir. Bu kanama önce kafatasının içinde birikir sonra kafatasına baskı yapacak biçimde dışarıya çıkmaya meyleder. Aksi taktirde kafa içi basıncı aşırı yükselir ve hayati tehlike ortaya çıkar. İnsan vücudunun böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için doğal bir savunma mekanizması vardır. Buna göre kafatasında biriken kan burun ve kulaktan dışarı çıkar. O yüzden kulaktan kan geldiği görülürse biran evvel hastaneye başvurarak detaylı bir muayeneden geçmek gerekir.
Kulak Zarı Neden Yırtılır?
Kulak zarı esnek ve dayanıksız bir yapıya sahiptir. Bu nedenle kulak zarının yırtılması sonucu kulaktan kan gelmesi olaylarıyla sıkça karşılaşılır. Kulak zarının yırtılmasında en sık karşılaşılan sebep kulağın yabancı maddelerle temizlenmeye çalışılmasıdır. Özellikle kulak çöpü ince olduğu için iç kısımlara kolaylıkla sokulabilir ve bilinçsiz bir şekilde kulak zarına zarar verilebilir. Yırtılmaya sebep olan bir diğer etken ise basınç değişimleridir. Derin sulara daldıktan sonra veya paraşütle yüksek bir noktadan atlanıldığı zaman kısa süreli basınç değişimlerine dayanamayan kulak zarı yırtılabilir.
Kulaktan Kan Gelmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Kulaktan kan gelmesi durumunda öncelikle kanamanın kaynağı belirlenmelidir. Daha sonra bölgeye ve probleme göre farklı tedavi seçenekleri uygulanabilir.
-> Dış kulaktaki basit yaralanma ve sivilceler nedeniyle oluşan kanamalarda antimikrobiyal etkili kremler kullanılabilir.
-> Kulakta kulak çöpü gibi temizleme amacıyla kullanılan maddelerin parçaları kırılıp kaldıysa kanama meydana gelebilir. Bu durumda bölge uyuşturularak kırık parça derhal çıkarılmalıdır. İşlem sırasında kulak zarına zarar gelmemesine dikkat edilmelidir.
-> Kulak zarı yırtılmasında tek seçenek anestezi yapılarak zarın dikilmeye çalışılmasıdır.
-> Kulak içi iltihaplanmalarda acil müdahale edilmelidir. Zira kanamadan daha riskli durumlar ortaya çıkabilir. İltihabın kafa içerisine yayılmaması için şiddetli antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır.
-> Kafa travmalarında oluşan kanamalarda ise sorunun kaynağını çözmek gerekir. Aksi taktirde kanama durmaz.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.