Kramp Nedir? Nasıl Düzeltilir?

Kramp Nedir?
Kramp, kaslarda meydana gelen istemsiz kasılmaları ifade eder. Çoğunlukla çizgili kaslarda görülebilen kramp, düz kaslarda da görülebilir. Süresi 10 sn ile 10 dk arasında değişebilen kramplar günlük yaşamı olumsuz etkiler. Hatta yüzme esnasında meydana gelen kol ve bacak krampları boğulmaya bile neden olabilir. Bu nedenle krampa karşı gereken önlemler alınmalıdır. Yüzme sırasında bir kramp ağrısı hissedilirse boğulmamak için tamamen gevşemeye çalışmak ve hareket etmeden su yüzeyinde kalmaya çalışmak gerekir.
Kramp Neden Olur?
-> Kalp-damar, şeker gibi sistemik hastalıkları olanlarda da kramplar yaygın olarak görülebilir.
-> Kasların kasılmasını sağlayan kalsiyum ve potasyum gibi minerallerin eksikliği de kramp girmesine neden olabilir.
-> Bacaklarda bulunan varisler dolaşım probleminin işaretidir. Dolaşım problemi de kramplara sebep olmaktadır.
-> Kramp girmesinin en yaygın sebebi kasların aşırı yorulmasıdır. Kas yorgunluğu yalnızca uzun süreli çalışmalarda değil kasın saatlerce aynı pozisyonda kalmasıyla da oluşabilir.
-> Tansiyon ve şeker ilaçları da kramp girmesine sebep olmaktadır.
Kramp Hangi Kaslarda Daha Sık Görülür?
Kramp vücuttaki tüm kaslarda görülebilir ancak En çok;
-> Alt bacağın arka kısmında,
-> Üst bacağın ön ve arka kısmında,
-> Ayakları hareket ettiren kaslarda,
-> Kollarda pazu ve bilek kasları bölgesinde görülmektedir.
Kramp Oluşmaması İçin Nasıl Beslenilmeli?
-> Kasların kasılmasında özellikle kalsiyum, potasyum ve magnezyum gibi minerallerin etkisi büyüktür. Bu nedenle bu minerallerden zengin olan ıspanak, kırmızı et, süt gibi besinleri yeterince tüketmek gerekir.
-> Vitaminler de kasların kasılmasında önemli rol oynar. Mevsimine göre gerektiği kadar taze meyve, sebze tüketmek vitamin ihtiyacını karşılamaya yeterlidir.
-> Kasların düzgün biçimde çalışabilmesi için protein ve kreatin alımı da oldukça önemlidir. Kırmızı et tüketimi gerekli maddeleri karşılamak için önemlidir
Sporcuların Kramp Oluşmaması İçin Yapması Gereken Şeyler
-> Sporcularla ilgili yaşanabilecek problemlerin en temel sebebi kasları yeterince ısınmamasıdır. Sporcuların performans göstermeden önce kaslarını esnetip- gererek yeterince ısındırması gerekir.
-> Sporcuların müsabaka ve antrenman dışında sakin bir hayat yaşaması gerekir. Aksi taktirde kaslar yeterince dinlenemez ve kramp oluşumuna davetiye çıkarılmış olur.
-> Spor sırasında vücuttaki mineraller ve enerji verici moleküller kullanılır. Dinlenme sürecinde bunların yerine koyulması gerekir. Bunun için de sporcuların konunun uzmanına danışarak düzgün bir beslenme programı oluşturmaları gerekir.
Krampın Geçmesi İçin Neler Yapmak Gerekir?
-> Kramp geçiren kasa sıcak havlu uygulanabilir.
-> Kramp geçirilen bölge ovma hareketi ile gevşetilmeye çalışılabilir.
-> Bacağın arka kısmındaki kramplarda germe hareketi yaptırılabilir.
-> Müdahalelere rağmen düzeltilemeyen kramplarda rahatsızlanan kişiyi hastaneye götürmek gerekir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.