Hapşırma Nasıl Gerçekleşir? Hapşırık Erken Doğum Nedeni Mi?
Neden Hapşırırız?
Hapşırık, solunum yolunu uyaran bazı etkenlerin tetiklemesine vücudun refleks göstermesi ile akciğerlerdeki havanın hızlı bir şekilde dışarı atılmasıdır. Bu esnada solunum yolundaki toz, virüs, vb. yabancı maddeler dışarı atılır. Hapşırmak, sağlığımız için gerekli bir reflekstir. İstem dışı olan bu hareketi önlememiz mümkün değildir.
Hapşırığı Tutmak
Hapşırık kesinlikle tutulmamalıdır. Hapşırığı tutmak beyin ve burun damarlarındaki basıncı artırır. Hapşırma vücudun kendini koruma mekanizmalarından biridir. Burun tıkandığında, aşırı kötü kokular alındığında, parfüm gibi alerjen maddeler koklandığında, solunan hava tozlu olduğunda vb. durumlarda hapşırma refleksi gerçekleşir. Vücut, solunan havadaki zararlı partikülleri uzaklaştırmak ve solunum yolunu açmak için hapşırarak tepki verir. Grip gibi burnu hassaslaştıran solunum yolu hastalıkları da hapşırmaya neden olur.
Art Arda Hapşırma Nasıl Durdurulur?
Art arda hapşıran kişilerde alerji olma ihtimali yüksektir. Alerjinin diğer belirtileri ise burun kaşıntısı ve genze doğru hissedilen akıntıdır. Alerjiye karşı tedavi için bir hekime başvurmak gerekir. Bazı kişilerde ise genetik olduğu düşünülen sebeplerden dolayı üst üste hapşırma söz konusudur. Üst üste hapşırmanın bir zararı yoktur. Kişi rahatsız oluyorsa bulunduğu ortamı havalandırarak alerjenleri uzaklaştırması faydalı olur. Havanın kalitesiz olması hapşırmayı tetikleyen en önemli nedendir. Burnu temizlemek sık sık hapşıran kişilerde en etkili yöntemdir.
Nasıl Hapşırmak Gerekiyor?
Hapşırırken sağlığımızı korumamız ve nezaket kurallarına dikkat etmemiz gerekir. Sağlığımızı koruma adına kendimizi kasmamalı ve içimizden geldiği gibi havayı dışarıya bırakmalıyız. Fark etmesek bile hapşırırken tükürük ve mukozadan binlerce partikül ağzımızdan dışarıya çıkar. Bu yüzden havanın çıkışını engellememek kaydıyla ağzımızın önüne bir peçete tutmamız gerekir. Fakat hapşırık insanı bazen aniden yakalar ve peçeteye ulaşmak mümkün olmaz. Bu durumda ise kol dirseğini 90 derece kırıp tam dirsek eklemine doğru ağzımızı gömerek partiküllerin çevreye yayılmasını ve insanları rahatsız etmesini önleyebiliriz.
Hamilelikte Hapşırmak Zararlı Mı?
Hamilelik döneminde hormonların tetiklemesiyle burundaki mukoza salgısı artar. Burnun salgıları da sık sık hapşırmaya neden olabilir. Normal seyrinde giden, sağlıklı bir hamilelikte hapşırmanın bebeğe zararı olmaz. Ancak doğum sancıları başlamış bir anne adayında hapşırık doğumun hızlanmasına neden olabilir.
Hapşırık Nasıl Önlenir?
Bir toplantıda ya da konuşma yaparken kişiler hapşırmak istemez. Hapşırığı durduracak kesin bir yol yoktur. Ancak hapşırma üzerine olan konsantrasyonun dağıtılması ve burnun orta kıkırdağının acı verecek şekilde sıkılması hapşırma refleksini durdurabilir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.