Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Epilepsi (Sara Hastalığı) Belirtileri

Epilepsi Nedir?

Beyin, insan vücudundaki tüm hareketleri ve düşünceleri kontrol eder. Beynin, bunu yapmasını sağlayan şey içinde bulundurduğu milyarlarca nöron yani sinir hücresidir. Nöronların, beynin bir bölümünde oluşan iletiyi ilgili organa ulaştırması elektriksel bir ileti sayesinde olmaktadır. Bu elektriksel ileti sağlıklı bir insanda herhangi bir problem yaratmaz. Fakat bazı kişilerde kontrolsüz bir elektriklenme oluşmaktadır. İşte bu elektriklenmeler sonucu kişinin vücudunda ani kasılma, atma şeklinde hareketler meydana gelir. Bu hareketlenmelere epilepsi krizi, hastalığın bütününe de epilepsi denilmektedir.

Epilepsi Krizini Tetikleyen Sebepler Nelerdir?

  ->  Alkol, sigara, kola, aşırı çay ve kahve içilmesi

  ->  Stres

  ->  Uykusuzluk

  ->  Yüksek ateş

  ->  Art arda parlayan ışıkların yüze gelmesi

Epilepsi Krizi Nasıl Anlaşılır?

Eğer hastada:

  ->  Normalden farklı yutkunma, ağız şapırdatma hareketleri,

  ->  Midede kötü bir his varlığı,

  ->  Kolunda, bacağında istemsiz kasılmalar

varsa epilepsi nöbetinden şüphelenilmelidir.

Parsiyel Epilepsi Krizi Nedir?

Beyin kabuğundaki hücrelerin, bir kısmının uyarılmasıyla oluşan nöbetlerdir. Hasta nöbet geçirdiğinin farkındadır fakat hareketlerine engel olamaz. Sadece sorun olan bölgedeki hücrelerin ilgili olduğu organlarda belirti görünür. Örneğin; motor sinirlerde bir kontrolsüz elektriklenme oluşursa, parmak, kol, bacak gibi istemli hareket ettirilen bölümlerde kasılmalar görülür. Bilinç açıktır.

Yaygın Epilepsi Krizi Nedir?

Beynin orta kısmındaki sinir hücrelerinden kaynaklanır. Hasta nöbet geçirdiğinin farkında değildir. Bilinci kapanabilir. Uzun süreli dalıp kalmalarla kendini belli eder.

Epilepsi Krizi Geçiren Hastaya Nasıl Müdahale Edilmelidir?

Hasta yumuşak bir yere yatırılarak yaralanması engellenmelidir. Daha sonra dişlerinin arasına bir bez parçası koyularak, hastanın dilini ısırması önlenebilir. Elinde keskin bir alet varsa hemen alınmalıdır. Hastanın kol ve bacaklarını sabitlemeye, çenesini açmaya çalışmak kesinlikle yanlıştır. Dikkatli bir şekilde krizin geçmesi beklenmelidir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz