Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Diş Taşı Nedir ve Nasıl Temizlenir?

Diş Taşı Nedir?

Dişlerin üzerindeki çürüksüz sert oluşumlara diş taşı adı verilir. Diş taşı ağızdaki tükürük, bakteri ve besin artıklarının kalsifiye olması (sertleşmesi) ile meydana gelir. Diş taşı genellikle koyu renkli olduğunda fark edilir. Ancak beyazdan siyaha kadar onlarca farklı renkte diş taşı görülebilir. Hastalar yalnızca diş etlerinin üzerinde biriken diş taşlarından rahatsız olur. Ancak diş etinin altında biriken taşlar daha tehlikelidir.

Diş Taşı Nasıl Oluşur?

Dişlerin yüzeyinde biriken yemek artıkları bakterilerin çoğalması için uygun bir ortam oluşturur. Bakterilerin çoğalıp diş yüzeyini sarmasıyla plak dediğimiz tabaka meydana gelir. Bu oluşumun tamamlanması yaklaşık 8-48 gün sürer. Diş plağı diş fırçalama, diş ipi kullanımı gibi yöntemlerle hasta tarafından ağızdan uzaklaştırılabilir. Diş plağı bu yöntemlerle uzaklaştırılmazsa tükürüğün içerisindeki mineraller nedeniyle sertleşmeye başlar. Bu sertleşmenin sonucunda da diş taşı oluşur. Yani diş taşı oluşmadan önce mutlaka plak oluşumu gerçekleşir. Plak diş fırçasıyla temizlenebilir ama diş taşı oluşumu başladıysa artık ne plak ne de diş taşı fırçalamayla temizlenemez .

Diş Taşı Nasıl Anlaşılır?

  ->  Fırçalama sırasında diş etlerinde aşırı sızlama duyulması

  ->  Dişlerin yüzeyinde (özellikle diş eti yakınında) farklı renkli oluşumlar gözlenmesi

  ->  Diş etlerinde çekilme görülmesi

  ->  Diş etlerinde sızlama hissedilmesi

Diş Taşının Zararları 

  ->  Ağızda aşırı koku oluşmasına sebep olur.

  ->  Diş etlerinde kanamaya yol açar.

  ->  Diş etlerinde sıcak veya soğuğa karşı hassasiyet oluşturur ve sızlama yapar.

  ->  Diş etini rahatsız ederek diş eti çekilmesine sebep olur. Diş eti çekilmesi sonucunda kök açığa çıkar. Hastada hem estetik problemler hem de hassasiyet başlar.

  ->  Diş taşları uzun süre temizlenmediğinde diş etlerinin içine doğru artarak devam eder. Kemiğe temas eden diş taşı çene kemiğinin zarar görmesine yol açar. Bunun sonucunda da dişlerde bir miktar sallanma meydana gelir.

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş taşı temizliği diş hekimi tarafından kavitron denen ultrasonik bir aletle yada mekanik el aletleriyle yapılmaktadır. Kavitron ultrsonik titreşimler yayarak diş taşlarını diş yüzeyinden ayırır. Mekanik el aletleri ise kazıma prensibi ile kullanılır. Yani el aletleri ile yapılan diş taşı temizliğinde direkt olarak hekimin kuvveti öne çıkar.  Diş taşı temizliği çoğu zaman anesteziye dahi ihtiyaç duyulmadan yapılabilen bir işlemdir. Bu nedenle hastaların herhangi bir endişe duymadan yaptırabileceği bir tedavidir. Diş taşlarının tamamen temizlenmesi 3-4 seans dahi sürebilir. Seans aralarında hastaların gargara, tuzlu su gibi sıvılar kullanarak iyileşmeyi desteklemesi istenebilir. Tüm diş taşları temizlendikten sonra dişlerin yüzeyini parlatma işlemi yapılır ve tedavi tamamlanır.

Diş Taşı Temizlemesi Dişlere Zarar Verir Mi?

Diş taşlarının temizletilmesi halk arasındaki inanışın aksine dişlere zarar vermez. Aksine ileri seviyedeki diş taşları diş kaybına kadar gidebilen problemlere neden olur. Bu nedenle yılda 2 kez diş taşlarını temizletmek ve taş oluşumunu önlemek için her gün dişleri fırçalamak gerekir.

Diş Taşları Temizlenmezse Ne Olur?

Diş taşı oluşmaya başladıktan sonra hasta artık dişlerini ne kadar özenle fırçalarsa fırçalasın diş plağı temizlenemez. Çünkü diş taşı yüzeyi çok pürüzlü ve gözeneklidir. Diş taşının bu yüzey özelliği de plak temizliğini ve oral hijyeni imkansız hale getirmektedir. Böylece daha fazla plak ve takibinde daha fazla diş taşı oluşacaktır.  Diş taşı dişlerin etrafındaki diş eti ve kemik gibi dişi destekleyen dokuların harap olmasına neden olur. Diş eti çekilmesine neden olan etkenlerden biri de diş taşıdır. Hatta ilerleyen yaşlarda dişlerinizde çürük oluşmasa bile dişin etrafındaki kemikte kemik erimesi oluşacağından  dişlerin kendiliğinden sallanıp düşmesi  söz konusu olacaktır.

Diş Taşları Diş Etlerine Zarar Verir Mi?

Diş taşları aynı zamanda mikroorganizmaların üremesine yardımcı olacak ortamı oluşturarak diş eti iltihabına ve ödemine neden olur. İltihaplı ve ödemli diş etleri daha kırmızı ve şişkin görünür. Sağlıklı insanlarda diş eti dişe yapışık durumdadır ama diş taşı oluşmuş bir dişte diş eti dişten ayrılır ve bu kısımda bakteriler birikmeye başlar ve ilerleyerek diş köklerinin etrafını sarmaya başlar. Estetiğin bozulmasına neden olan diş eti çekilmesi zamanla diş kaybına kadar gidebilir.

Diş Taşlarımı Temizlettim Dişlerim Sallanmaya Başladı

Bu problemin en büyük sebebi hastanın diş hekimine çok geç başvurmuş olmasıdır. Çok ileri derecede problemi olmayan hastalar için böyle sorun söz konusu değildir. Diş taşları tedavi edilmezse giderek artar ve dişin etrafındaki kemiği eriterek kemiğin yerini almaya başlar. Böylece dişleri tutan kemik dokunun yerini diş taşları almış olur. Kemiğin sağladığı tutucu kuvvet ortadan kalkmış olur. Diş taşları temizlendiğinde ise bu kısımlarda yeterli destek kalmayacağından dişler sallanmaya başlar. Özetle dişleri tutması destek olması gereken doku kemiktir ama bu hastalarda diş taşları dişleri tutmaktadır.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz