Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Diş Dolgusu Neden Düşer ?

Dolgu Çeşitleri

Dişlerde çeşitli nedenlerle çürüme ve kırılma gibi orijinal şekil ve yapıyı bozan durumlar görülmektedir. Dişleri, eski yapısına kavuşturmak ve fonksiyonunu yeniden kazandırmak için çeşitli maddeler ve tekniklerle dolgu yapılır. Gelişen teknolojiyle birlikte birçok yeni dolgu türü kullanılmaya başlamıştır. En çok kullanılan 4 dolgu çeşidi; amalgam, kompozit, inley-onley ve siman dolgu.Bu dolgu çeşitlerinin, dişe tutunma, sağlamlık ve estetik olarak birbirinden farklı iyi ve kötü özellikleri vardır. İşte diş hekimleri, bu özellikler doğrultusunda hastaya en uygun dolgu çeşidini seçmektedir.

Dolgu Düşmesi Ağrı Yapar  Mı ?

Dolgu düşmesi sonucu, dişin hassas olan iç tabakaları korumasız kaldığı için ilk zamanlar bir sızı hissedilir. Eğer düşen dolgu yenilenmezse tekrar bir çürük oluşumu başlar ve bu da zamanla ağrıya sebep olur. Kanal tedavisi sonrasında uygulanan geçici dolgularda durum biraz daha farklıdır. Bu geçici dolgu direkt dişin iç yapısını koruduğu için düştüğünde enfeksiyon oluşabilir. Bu nedenle kanal tedavisi sonrasında yapılan geçici dolguların biran önce daimi dolguya çevrilmesi gerekir.

Dolgu Düşmesi Nasıl Anlaşılır ?

Dolgu düşmesi 2 şekilde anlaşılabilir. İlki düşen dolgunun olduğu bölgeyi dilin değerek hissetmesidir. Diğer bir anlama yöntemi ise dolgunun düştüğü bölgeye yiyecek artığı birikmesi ve sızı hissedilmesidir. Eğer düşen dolgunun içine yiyecek biriktiyse bu birikintiyi kürdan ile çıkartmaya çalışmak yanlıştır. Hastanın boşluk alanları daha çok özenerek fırçalaması ve bol su ile ağzını çalkalaması gerekir.

Dolguların Kırılma-Düşme Sebepleri ve Alınabilecek Önlemler

Amalgam Dolgu

Amalgam sağlamlık ve uzun süre dayanıklılık açısından en iyi dolgu çeşididir. Hastalarda uzun süre sağlam bir şekilde ağızda kalabilen bu dolgu maddesi estetik olmadığı için pek tercih edilmemektedir. Bununla birlikte amalgam dolguda yapılış esnasında, gerekli özen gösterilmezse zamanla kırılabilir hatta tamamen düşebilir. Amalgam dolgunun uzun ömürlü olması için diş hekimi tarafından iyi bir şekilde dişe uyumlanmalı ve sıkı bir şekilde diş dokusuna bastırarak sıkıştırılmalıdır.

Kompozit Dolgu

Amalgam dolgu kadar sağlam ve uzun ömürlü olmayan bu dolgu maddesinin en büyük avantajı estetik görüntüsüdür. Kompozit dolgunun uzun süreli olması için diş hekiminin, dolgu ile diş dokusu arasında kan tükürük vs. bir maddenin kalmamasına dikkat etmesi gerekir. Ayrıca kompozit dolgular zamanla aşınabilir ve ısırılan sert bir yiyecek nedeniyle kırılabilir.

Siman Dolgu

Siman dolgu genellikle  kalıcı dolgu yapılana kadar idareten kullanılır. Sağlamlık konusunda yetersiz olan ve kısa sürede aşınabilen bu dolgu çeşidi geçici olarak kullanıldığı için bu özelliği pek dikkate alınmamaktadır. Geçici siman dolgusu düşen hastaların en kısa sürede diş hekimine başvurması gerekir. Aksi taktirde dişin iç katmanlarında enfeksiyon oluşabilir.

İnley-Onley Dolgu

En modern dolgu tekniklerinden biri olan bu yöntem, hem estetik hemde sağlamlık olarak diğer yöntemlerden üstündür. Bu yöntemde hazırlanan dolgu siman ile dişe yapıştırılarak kullanılmaktadır. Bu dolgunun düşme ihtimalide bu işlemde ortaya çıkar. Siman ile yapıştırma işlemi iyi yapılmadığında dolgu düşebilmektedir.Fakat bu ihtimale rağmen büyük diş dokusu kaybı olan hastalar için en çok önerilen dolgu çeşididir.

Dolgu Düşmesi Tedavisi

Düşen dolgunun en kısa sürede yenilenmesi gerekir. Bunun için de dolgunun düştüğü bölgenin öncelikle temizlenmesi şarttır. Düşen dolgunun oluşturduğu boşluk temizlenip kurutulmazsa yeni yapılacak olan dolgu da yüksek ihtimalle düşecektir. Boş alan temizlendikten sonra herhangi bir çürük olup olmadığı incelenir. Hastada yeni bir çürük oluşmuşsa temizlenir. Eğer herhangi bir çürük oluşmamışsa yeni dolgu yapılır.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz