Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Yirmi Yaş Dişleri

Yirmi yaş dişi nedir?

Doğumdan itibaren çene kemiğinin içerisinden uzanan dişler ağızda görülmeye başlar. Ağızda ilk çıkan bu dişlere süt dişi adı verilir. Süt dişleri kısa ömürlü dişlerdir. Bunlar daimi dişler oluşup ağızda görülene kadar çocukların çiğnemesini ve konuşmasını sağlar. Altı yaşından itibaren daimi dişler ağızda görülür ve zamanla süt dişleri dökülür. Yaklaşık 11-12 yaşından sonra ağızda hiç süt dişi kalmaz. Ancak ağızdaki daimi dişlenme döneminin tamamlanması 20-21 yaşını bulur. Çünkü o zamana kadar çıkan dişlerin en gerisinde 20’lik adı verilen 4 adet diş oluşur. Bu dişin ismi çıktığı yaştan kaynaklanmaktadır.

Yirmilik dişler çekilmeli mi?

Yirmi yaş dişleri her zaman korkulması veya çekilmesi gereken dişler değildir.  Yirmi yaş dişlerinin çekilmesi gereken durumlar şöyle sıralanabilir:

  -> Diğer dişlere zararlı bir pozisyonda çıkmışsa

  -> Ağrı yada baskı yapıyorsa

  -> Çiğneyici yüzeyinin bir kısmı diş eti ile kaplıysa ve bu durum gıda birikimine sebep oluyorsa

  -> Derin çürükler oluştuysa ve kanal tedavisi gerekli görülmediyse

  -> Diş eti ve yanak bölgelerini tahriş edecek pozisyondaysa

Yukarıdaki durumlar yoksa, yirmi yaş dişleri düzgünce sürmesini tamamlamışsa ve ağrı yapmıyorsa sanılanın aksine çekimine gerek yoktur.

Yirmilik dişler nasıl çekilir?

Yirmi yaş dişleri eğer düzgünce çıkabilmişse ve çekimi gerekiyorsa normal diş çekimi prosedürü uygulanır. Doğru yapılan bir lokal anestezi altında hasta hiçbir ağrı hissetmez. Sadece çekim esnasında baskı duyusunu hissedebilir.

Eğer dişler kemik veya yumuşak dokular altında gömülü kaldıysa veya dişin normal yöntemlerle kırılmadan çıkmayacak kadar eğri kökleri varsa cerrahi yöntemler uygulanarak çekilir. Çekimin nasıl olacağına hekim karar verir.

Diş çekimi sonrasında dikkat edilecekler

Diş çekiminden sonraki bakım da çok önemli bir konudur. Çekilen dişin yerinde kalan boşluk kanla dolar ve pıhtı oluşur. Enfeksiyona müsait bir ortam oluşur. Enfeksiyon oluşursa şiddetli ağrı olacaktır. Bu durumun önlenmesi için şunlara dikkat edilmelidir:

  -> Hekimin çekimden sonra dişin yerine koyacağı pamuk en az 30 dk ısırılmalıdır.

  -> İki saat boyunca hiçbir şey yenip içilmemelidir.

  -> Birkaç gün kesinlikle sigara içmemeli. Sigara içerken oluşan emme etkisi çekim bölgesindeki pıhtıyı bozar ve her defasında kanama tekrar başlar.

  -> Eğer hekim ilaç yazdıysa zamanı aksatılmadan kullanılmalıdır.

  -> Bir iki gün boyunca çekim bölgesine kaçabilecek tanecikli gıdalar yerine sıvı gıdaları tercih edilmeli.

  -> Çekim bölgesi tamamen iyileşene kadar ağız hijyeninize dikkat edilmeli.

  -> Eğer diş çekimi sonrası bakıma dikkat edilmezse çekim boşluğunda enfeksiyon oluşmaya başlayacaktır ve bu da şiddetli ağrıya neden olacaktır. Böyle bir durum oluştuysa tekrar diş hekimine gidilmelidir. Hekim o bölgedeki enfeksiyonu tekrar temizler ve çekim sonrası iyileşme baştan başlar.

Yirmi Yaş Dişi Ameliyatı

  ->  Yirmi yaş dişi ameliyat ile alınacaksa öncelikle uygun anestezi yapılır.

  ->  Daha sonra dişin olduğu bölgedeki et kesilerek açılır.

  ->  Etin altında bulunan ve dişi saklayan kemik uygun aletlerle kaldırılır.

  ->  Kemik kaldırılıp diş görüldükten sonra sivri bir alet kullanılarak yükseltilir ve kerpeten benzeri bir aletle tutularak çekilir.

  ->  Diş alındıktan sonra kemiğin üstünde açılan kesik uçları birleştirilerek dikilir.

  ->  Ameliyattan sonra ağız hijyenine dikkat edilmeli ve kesinlikle sigara kullanılmamalıdır.

  ->  Yaklaşık bir hafta sonra ameliyat dikişleri alınarak hasta sağlığına kavuşturulur.

Yirmi Yaş Dişi Ameliyatı Sonrası Ağrı

Yirmi yaş dişi ameliyat ile çekilirken anestezi yapılır. Bu nedenle ameliyat sırasında ağrı duyulmaz. Ancak ameliyat bitip anestezi etkisini kaybettikten sonra çekim yapılan bölgede bir ağrı meydana gelebilir. Bu ağrının sebebi ameliyat sırasında oluşan baskıdır. Bu ağrının hafiflemesi için dişin çekildiği bölgeye dışarıdan buz uygulaması yapılmalıdır. Ayrıca diş hekimine danışmak kaydıyla ağrı kesici ilaç da kullanılabilir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz