Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Diş Çekimi Öncesi ve Sonrası Neler Yapılmalıdır?

Diş Çekimi

Dişlerin çürüdüğü, kırıldığı veya ağız içerisinde sallandığı durumlarda tedavi ihtimali yoksa çekim yapılır. Diş çekiminin en sık karşılaşılan nedeni çürük oluşumudur. Dişler, gerekli ağız bakımı yapılmazsa zaman içinde çürüyebilirler. Diş çürüklerinin tedavisi için bir çok yöntem geliştirilmiştir. Çürük henüz kanala ulaşmamışsa dolgu, kanala ulaşmışsa kanal tedavisi, dişte büyük parça kaybı varsa kaplama protez gibi seçeneklerle çürük dişler eski haline dönüştürülmeye çalışılır. Ancak bazı durumlarda bu tedavilerin herhangi biriyle çürük dişi ağızda tutmak olanaksızdır. Bu durumda diş hekimi, dişi çekme kararı alır. Diş çekimi aslında ufak çaplı bir cerrahi operasyondur. Bu nedenle diş çekiminin öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gereken şeyler vardır.

Diş Çekimi Öncesi Neler Yapılmalıdır?

  ->  Diş çekiminden önce hasta tüm sağlık problemlerini diş hekimine bildirmelidir. Kendisi için gereksiz görülen bir rahatsızlık diş çekimi esnasında veya sonrasında hasta için sıkıntı yaratabilir.

  ->  Hastada eğer ciddi bir rahatsızlık varsa diş hekimi, çekim işleminden önce hastanın bu rahatsızlığıyla ilgili en yakın hastanedeki uzman doktordan görüş almak zorundadır. Bu uzman doktor hastanın diş çekimiyle ilgili herhangi bir problem olmadığını belirtirse diş çekim işlemine geçilebilir.

  ->  Diş çekimi öncesinde uygulanacak anestezik iğne ve diş çekimi sonrasındaki kan akışı nedeniyle hastaların tansiyonu düşebilir. Bu nedenle çekimden önce hastanın karnının tok olması gerekir.

  ->  Hastanın tansiyon problemi varsa diş çekiminden önce kesinlikle tansiyon ölçümü gereklidir.

Diş Çekimi Sonrası Neler Yapılmalıdır?

  ->  Diş çekimi sonrası ilk önce hastanın kendisini nasıl hissettiği sorulmalıdır. Çünkü ağrılı ve kanamalı bir işlemden sonra tansiyon düşüklüğü ve baş dönmesi görülebilir. Hastada herhangi bir problem yoksa koltuktan kaldırılabilir.

  ->  Çekim sonrası kanamanın çabuk durması için hastanın kendisine verilen gazlı bezi yarım saat kadar ısırması gerekir.

  ->  Çekim sonrası kan tükürülmemelidir.

  ->  Çekim sonrasında 2 saat boyunca kanamanın artmaması ve çekim boşluğunun mikrop kapmaması için hiçbir şey yenilip içilmemelidir.

  ->  Dişin çekildiği gün pirinç, bulgur gibi taneli yemekler yenmemelidir. Bunların çekim boşluğuna kaçma riski çok fazladır.

  ->  Diş çekimi sonrası çekim boşluğunda oluşan pıhtının bozulmaması için 3-4 gün boyunca sigara içilmemelidir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz