Cilt Kanseri Öldürür Mü? Belirtileri Nelerdir?

Cilt Kanseri Nedir?
Vücut hücreleri yaşam boyunca bölünerek çoğalır ve canlılığını kaybeden hücrelerin yerini doldururlar. Bu sayede eskiyen dokular yenilenir. Ancak bazı olumsuz etkenler nedeniyle hücrelerde anormal bölünmeler ve çoğalmalar görülür. Bunun sonucunda kanser ortaya çıkar. Kanser neredeyse tüm dokularda görülebilir. Bu nedenle kanser türleri bulunduğu bölgenin adını taşırlar. Cilt kanseri de bunlardan bir tanesidir. En yaygın görülen kanser türü olan cilt kanserinin oluşumunda pek çok etken vardır.
Cilt Kanserine Sebep Olabilen Etkenler Nelerdir?
-> Ciltteki tedavi edilmeyen derin yanıklar ve derin yara izleri ilerleyen dönemde kansere dönüşebilir.
-> Koruyucu krem kullanmadan uzun süreler güneş ışığına maruz kalan kişilerde cilt kanseri görülebilir.
-> Arsenik gibi zehirli kimyasala maddeler cilt ile temasa geçerse ilgili bölgede kanser oluşumuna sebep olabilir.
-> Solaryum ışınları gibi tehlikeli ışınlara uzun süre maruz kalan kişilerde cilt lekeleri ve dolaylı olarak cilt kanseri oluşma riski artar.
-> Çok açık tenli, turuncu veya sarı saçlı kişilerin cilt kanserine yakalanma riski diğer insanlardan daha fazladır.
-> Cildinde sürekli tekrarlayan yoğun sivilceler olan insanların cilt kanseri olma olasılıkları normalden fazladır.
-> Bağışıklık sistemi çeşitli nedenlerle zayıflamış olan kişiler düşük seviyede kanser etkenine maruz kalsalar bile cilt kanserine yakalanma ihtimalleri oldukça yüksektir.
-> Gün içinde televizyon gibi elektronik aletlerden alınan radyasyon zamanla cilt kanserine sebep olabilir.
-> AIDS gibi vücudun bağışıklık sistemini yıkıma uğratan hastalıklar tüm kanser türlerinin oluşma riskini artırır. Bunlardan bir tanesi de cilt kanseridir.
-> Organ nakli sonrasında alınan bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçların pek çok yan etkisi vardır. Bu yan etkilerden biri de cilt kanseri riskinin artmasıdır.
Cilt Kanseri Belirtileri Nelerdir?
-> Deri ile aynı renk tonunda bir şişkinlik görülmesi
-> Kapanmayan ve ara ara kanayabilen yaralar bulunması
-> Deriden daha koyu renkli fakat herhangi bir şişlik bulunmayan lezyonlar
-> Bölgesel kızarıklıklar
Cilt Kanseri Çeşitleri Nelerdir?
Skuamöz Hücreli Cilt Kanseri: Tedavi edilmediği taktirde önce lenf bezlerine daha sonra iç organlara yayılım gösterebilir. Bu nedenle müdahale edilmezse ölüme neden olur.
Melanom: En az rastlanan cilt kanseri türüdür. Ancak en ölümcül olandır.
Bazal Hücreli Cilt Kanseri: En sık görülen cilt kanseri türüdür. Genellikle yavaş gelişir ve ölüm riski azdır.
Cilt Kanseri Evreleri Nelerdir?
-> 1.Evre: Boyutu 2 cm’den düşük yüzeysel lezyonlar oluşmuştur. Kısa sürede teşhis edilip tedaviye başlanırsa başarı ihtimali çok yüksektir.
-> 2.Evre: Oluşan lezyon tümörleşerek 2 cm’yi geçmiştir. Bu evrede teşhis ihtimali daha yüksektir. Ancak lezyon büyüdüğü için tedavinin başarı ihtimali azalmıştır.
-> 3.Evre: Deride oluşan tümör zamanla kas, yağ ve kemik katmanlarına yayılmaktadır. Bu evrede tedavinin başarı ihtimali çok düşüktür.
-> 4.Evre: Hastalığın son evresidir. Kanser tüm vücuda yayılmıştır ve tedavi edilme imkanı kalmamıştır. Bu evredeki hastalar genellikle ev istirahatine çıkarılır.
Cilt Kanseri Tedavisi
-> Deri altına doğru ilerleyen ve iç organları tehdit eden kanserli bölgeler varsa cerrahi operasyonla alınır. Bu işlem için son yıllarda lazer teknolojisi kullanılmaya başlanmıştır. Lazerle yapılan ameliyatlarda kanama riski daha azdır. Ayrıca ameliyat sonrası iz kalma ihtimali cerrahi bıçak kullanımından daha düşüktür.
-> Hastalara kemoterapi ve radyoterapi uygulanır.
-> Tedavi sürecinde hastanın kanserli bölgeyi güneş ışınlarından ve radyoaktif ışınlardan koruması gerekir.
-> Hasta gün ışığına çıkmadan önce koruyuculuğu doktor tarafından onaylanmış güneş kremleri kullanmalıdır.
Kanser tedavisinde tıbbi yöntemlerin önemi büyüktür. Ancak yalnızca tıbbi yöntemler ile kanserden tamamen kurtulmak mümkün değildir. Tedavi sürecinde ve sonrasında hastanın moral seviyesinin yüksek tutulması gerekir. Moralsiz bir hasta en modern yöntemlerle dahi kanseri atlatamaz.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.