Çift Görme (Diplopi) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Çift Görme (Diplopi) Nedir?
Görme olayı göze gelen ışınların beyinde net bir görüntü oluşturması ile gerçekleşir. Normalde çift gözle görülmesine rağmen beyinde birleşik tek bir görüntü oluşur. Ancak bazı kişilerde tek gözle bakıldığında beyinde tek bir görüntü oluşurken, iki gözle birden bakıldığında çift ve karmaşık bir görüntü oluşur. Bunun neticesinde diplopi adı verilen rahatsızlık ortaya çıkar. Diplopi, sinir kökenli bir rahatsızlıktır. Gözdeki veya beyindeki görüntü oluşmasıyla ilgili herhangi bir sinirde sorun oluşması diplopi sebebi olabilir. Nadirde olsa göz kaslarındaki asimetriler şaşılıkla beraber çift görme rahatsızlığına yol açabilir.
Çift Görme Nedenleri Nelerdir?
-> Çift görmenin en yaygın sebebi alkol koması veya alkol zehirlenmesidir. Aşırı miktarda alkol alımı ya da sahte içki içmek kısa süre içerisinde çift görmeye neden olabilir.
-> Şeker hastalığının göz problemlerine yol açtığı bilinmektedir. Yüksek şeker nedeniyle nadir de olsa çift görme problemi yaşandığı görülmüştür.
-> Beyin tümörleri, vücuttaki tüm işlevleri ve duyuları etkileyebildiği gibi görme duyusunu da etkileyebilir. Çift görme problemi yaşayan kişilerde beyin tümörü olma ihtimali vardır.
-> Sinir sisteminde meydana gelen problemler de çift görmeye sebep olabilir. Kısmi felç veya inme gibi durumlar çift görmenin nedenleri arasında sayılabilir.
-> Göz kasları, sağlıklı kişilerde simetriktir ve birbiri ile uyumlu çalışır. Ancak bazı kişilrede bu simetri veya uyumda problem meydana gelebilir. Bunun sonucunda şaşılık, baş dönmesi ve çift görme gibi sorunlar yaşama ihtimali yüksektir.
-> Göz sinirleri, darbeler veya gözdeki tümörler nedeniyle baskı altında kalabilir veya hasar görebilir. Bu hasar sonucu bir çok görme problemi ortaya çıkar. Çift görme de bunlardan bir tanesidir.
Çift Görme Problemi Olanlara Hangi Testler Yapılmalıdır?
-> Hastaya öncelikle detaylı bir göz muayenesi yapılmalıdır. Hastanın sırasıyla birer gözü kapatılır ve daha sonra ikisi ile birden bakması söylenir. Bu durumlarda oluşan görüntü öğrenilir ve sorunun doğru tespiti yapılır.
Hastada gerçekten bir çift görme sorunu varsa problemin kaynağını anlamak için;
-> Hastanın beyin yapısını görebilmek için MR istenebilir.
-> Hastanın sinirsel bir iltihabı veya beyne yerleşmiş bir enfeksiyonu varsa bunu belirleyebilmek için beyin-omurilik sıvısından örnek alınır ve incelenir.
-> Ayrıca düşük bir ihtimal de olsa hastanın tiroid fonksiyonunda anormallik olup olmadığı incelenir.
Çift Görme Nasıl Tedavi Edilir?
Çift görme probleminin özel bir tedavisi yoktur. Yapılan testler sonucunda rahatsızlığa sebep olan etkenin tespit ve tedavi edilmesi en uygun yöntemdir. Bu işlemden sonra hastanın algıladığı görüntü hala düzelmediyse detaylı bir göz taraması yapılır. Gözle ilgili başka bir sorun varsa çift görmeyi azaltacak gözlükler ve tek gözü çalıştırmaya yönelik kullanılan göz bantları tavsiye edilebilir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.