Beyin Tümörleri Ve Tedavisi
Beyin Tümörü Oluşumu
Tümör, vücudun herhangi bir yerinde fazlalık şeklinde şişlik bulunmasıdır. Her tümör kanser meydana getirecek diye bir kaide yoktur. Beyin tümörleri de iyi ve kötü huylu olmak üzere 2 ye ayrılır. İyi huylu tümörler diğer bölgelere yayılmaz. Kötü huylu tümörler diğer organlarda oluştuğunda başka bölgelere de yayılabilir. Ancak beyindeki kötü huylu tümörler yayılmaz. Bunun iki sebebi vardır. Birincisi, kötü huylu beyin tümörleri hasta tedavi edilmezse kısa sürede ölümle sonuçlanır. Bu nedenle yayılacak pek vakit bulamaz. İkinci sebep ise beyinle vücudun diğer kısımları arasında kan-beyin bariyeri bulunmaktadır ve bu bariyeri tümörün aşarak ilerlemesi veya sıçraması çok zordur.
Beyin Tümörü Belirtileri Nelerdir ?
-> Şiddetli baş ağrıları
-> Mide bulantısı ve kusma
-> Kaslarda istemsiz kasılıp gevşemeler
-> Görme, duyma gibi yetilerin ara ara azalıp tekrar normale dönmesi
-> Yüzde, elde ve ayaklarda uyuşma
-> El ve ayakları kontrol edememe
Beyin Tümörü Oluşma Sebepleri Nelerdir ?
-> Aşırı stres
-> Uyuşturucu madde kullanımı
-> Kafa travmaları
-> Uzun süre radyasyona maruz kalma
-> Beyin içindeki gelişimsel kalıntılar
İyi Huylu Tümörlerin Vücuda Etkisi Nasıldır ?
İyi huylu tümörler diğer organlara yayılmaz bu nedenle bir kanser oluşturma riski bulunmamaktadır. Ancak bu iyi huylu tümörlerin tamamen zararsız olduğu anlamına gelmez. Beyin, kafatası gibi sağlam ve esnemez bir yapının içinde yer almaktadır. Bu yüzden iyi huylu bile olsa belli bir alan kaplayan tümör yakınındaki beyin bölümlerine baskı yapar. Bu baskı sonucunda da beynin o bölümünün ilgili olduğu organlarda, zihinsel veya fiziksel aktivitelerde problemler görülmeye başlar. Bu yüzden beyin içinde meydana gelen bütün yabancı oluşumlar tüm vücudu etkileyebilecek zararlar doğurabilir.
Beyin Tümörlerinin Tedavisi Nasıl Yapılır ?
Beyin kanserlerinde diğer organları tutan kanserler gibi ilaçla tedavi başarısı pek mümkün değildir. Beyin için koruyucu olan kan-beyin bariyeri bu hastalıkta ilaç tedavisi için engelleyici bir etkiye sahiptir. Çünkü verilen ilaçlar kan-beyin bariyerini pek aşamamaktadır. Radyoterapi işleminde birçok hastada iyi sonuçlar görülmüştür. Tabi bunu uygularken de hekim tarafından ışınların beyne zarar vermesini engelleyecek bazı önlemler alınır.
Beyin Tümörünün Ameliyatla Alınması
Beyin tümörleri eğer ilaç ve radyoterapi ile tedavi edilemeyecekse hastada hayati tehlike meydana getirebilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için beyin tümörlerinin ameliyatla alınması gerekir. Ameliyat sırasında önce hastanın saçı tıraş edilir. Daha sonra kafatasına bir delik açılır bu delikten sonra beyin zarı ile karşılaşılır. Beyin zarı da aşıldıktan sonra tümör bulunduğu yerden çıkarılır. Tümör eğer çok derinde yer alıyorsa noktasal tespitini yapmak çok önemlidir. Çünkü tümöre ulaşabilmek için ilerlenen bölgelerde hasar görülme tehlikesi mevcuttur. Tümör alındıktan sonra tekrar açılan katmanlar kapatılır ve hastanın başına dikiş atılarak operasyon bitirilir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.