Lösemi Nedir ? Nasıl Tedavi Edilir ?
Lösemi Nedir?
Halk dilindeki adı kan kanseridir. Lösemi; kanın kök hücrelerinin, kanser benzeri bir şekilde çoğalması sonucu kemik iliği, lenf dokusu başta olmak üzere birçok dokuyu istila etmesiyle oluşur. Genetik yani aileden gelen bir hastalık değildir. Fakat insanın kendi genlerindeki değişimler sonucu oluşur.Birbirinden farklı bir çok çeşidi bulunmaktadır. Her lösemi çeşidinin birbirinden farklı etkisi ve seyir şekli vardır. Bu yüzden de günümüz teknolojisinde birçok tedavi yöntemi geliştirilmiştir. Lösemi hastaları hematoloji bölümünde tedavi edilir.
Lösemi Türleri Nelerdir?
Lösemi türlerini klinik olarak 2 ana başlıkta toplayabiliriz. Birincisi yıllarca hafif bir şekilde seyreden kronik lösemiler, ikincisi ise yakın bir gelecekte ortaya çıkan ve tedavi edilmezde aylar içinde ölüme götürebilecek akut lösemilerdir.Bu lösemi türleri köken olarakta 2 ye ayrılır. Kemik iliğindeki hücrelerden kaynaklananlara myeloid lösemi, lenf bezlerinden kaynaklananlara lenfoid lösemi denir.
Löseminin Belirtileri Nelerdir ? Nasıl anlaşılır?
Kronik Lösemiler:
-> Dalak, lenf bezleri ve karaciğerde büyüme ile kendini gösterir.
-> Genellikle, hastahanelerde başka sebeplerle yapılan kan sayımları ile anlaşılır.
Akut Lösemiler:
-> Ateş
-> Halsizlik ve keyifsizlik
-> Vücut sıcaklığının düşmesi
-> Kanamalar
-> Şişlikler
-> Vücudun çeşitli bölümlerinde ödem
-> Ağız içinde birçok peteşi (yani kan toplanması)
-> Enfeksiyonlar
Lösemi Nasıl Tedavi Edilir?
Hastalığın düzeyine göre farklılık göstersede, her lösemi hastasına ağızdan ve damar yolundan ilaç verilir. Bu ilaç tedavisine kemoterapi denir. Ayrıca merkezi sinir sistemini korumak için veya merkezi sinir sistemi zarar görmüşse tedavisi için hastanın bel bölgesinden, beyin omurilik sıvısı içine de ilaç verilmektedir. Lösemilerde, radyoterapi de bir diğer tedavi unsurudur. Eğer bu yöntemlerle tedavi edilemeyen bir lösemi durumu varsa veya hasta tedavi edildikten çok kısa bir süre sonra kendini tekrar ediyorsa kemik iliği nakli yapılmaktadır. Bunun içinde insanları kemik iliği nakli konusunda bilinçlendirmek gerekir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.