Takma Diş (Hareketli Protez) Nasıl Yapılır?
Hareketli Protez Diş Nedir?
İnsanlar genellikle dişlerini kaybetmeden önce ağız sağlığının kıymetini bilmez ve diş bakımına özen göstermezler. Ancak diş kayıpları başladığı andan itibaren durumun önemini anlaşılır. O zaman da iş işten geçmiş olur. Kaybedilen dişlerin yerine protez diş kullanmak gerekir. Protez dişler, hastanın diş kayıpları sonucu ortaya çıkan çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını yeniden kazandırmak amacıyla yapılır. Köprü protezler, implant üstü protezler (implant diş) ve hareketli protezler diş hekimleri tarafından hastaya sunulan seçeneklerdir. İmplant dişin çok maliyetli olması ve köprü protezin her durumda yapılamayacak bir işlem olması nedeniyle bazı hastalara takıp çıkarabileceği hareketli protez dişler yapılmaktadır.
Hareketli Protez Diş Türleri Nelerdir?
1-Hareketli Parsiyel Protezler: Hastanın ağzında sağlam diş varsa kullanılır. Total protezlere göre yapımı daha zahmetli ancak ağızdaki tutuculuğu daha fazladır.
2-Hareketli Total Protezler: Hastanın ağzında hiç diş yoksa yapılır. Tutuculuğu azdır. Bu nedenle hastanın ağzında tek bir diş varsa bile diş hekimi bu dişi kullanarak parsiyel protez yapmak ister. Çünkü bir dişin sağlayacağı destek bile protez için oldukça önemlidir.
Hareketli Protez Diş Nasıl Yapılır?
-> İlk etapta hastanın genel sağlık durumu öğrenilir. Bu sayede yapılacak işlemler sırasında bir problemle karşılaşmamak için önlem alınır.
-> Daha sonra hastanın diş ve kemik yapısına bakılarak nasıl bir protez yapılacağına karar verilir.
-> Hastanın ağzındaki çürük dişlerin tedavisi yaptırılır.
-> Tedavi edilemeyecek kadar büyük çürüğü olan veya ağız içerisinde sallanan dişler varsa çekilir.
-> Hastanın diş taşları temizlenir.
-> Hastanın ağzındaki sert ve yumuşak doku düzensizlikleri cerrahi işlemlerle proteze uygun hale getirilir.
-> Protez için tüm şartlar uygun olunca hastanın ağzından ölçü alınır.
-> Hastaya parsiyel protez yapılacaksa mevcut dişlere uygun metal bir yapı hazırlanır. Bu yapı içerisinde dişleri saran kroşeler ve ana gövde bulunmaktadır. Total protez yapılacaksa ekstra herhangi bir yapı kullanılmaz.
-> Daha sonra alınan ölçüye göre hastanın ağzına uygun bir diş dizimi yapılır.
-> Bu dizim hastanın ağzında kontrol edilir. Diş dizimi üzerinde değişiklikler yapılabileceği için mum blok kullanılır.
-> Diş dizimi hastada denenip kusursuz hale getirildikten sonra tepim denilen işlem yapılır. Bu işlemde dizimdeki mum bloğun yerini tamamen bir akrilik yapı alır.
-> Hazırlanan protez hasta ağzında denenir. Problemli bir yeri varsa tekrar düzeltmeler yapılır ve hastaya teslim edilir.
Hareketli Protez Ağızdan Düşer Mi?
Hareketli protezler doku ve diş desteği ile ağızda durabilmektedirler. Bu protezlerin asla kaplama dişlerde olduğu gibi sağlam biçimde yerinde durması beklenemez. Ancak hastanın konuşma, estetik, beslenme gibi zaruri ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yeterli görülmektedir. Elbette bu zaruri ihtiyaçlar esnasında da protezleri fazla zorlamamak gerekir. Örneğin sakız çiğnemek, yağlı et yemek veya ceviz kırmak gibi hareketli protezi zorlayacak beslenme alışkanlıklarından uzak durmak gerekir. Bir de eğer parsiyel protez yapılmışsa hastanın ağızdaki ana dişlerine çok iyi bakması gerekir. Bu dişlerin etrafında diş taşı birikmesi dişlerde sallanmaya sebep olacaktır. Sallanan dişler de kendisine tutunan proteze yeterli desteği veremez.
Hareketli Protez Diş Nasıl Kullanılır?
Hareketli protezlerin ağızda bulunmasına alışmak zordur. Bu nedenle ilk zamanlar kullanım güçlüğü ve ağız içerisinde bir rahatsızlık hissedilebilir. Ancak hasta zamanla bu duruma alışır ve rahatlıkla kullanılabilir. Protez kullanırken temizliğine de özen göstermek gerekir. Protezin her gece yatmadan önce fırçalanması ve ağız içerisinin su ile çalkalanması yeterli olacaktır. Bunun dışında protezi temizlerken dokuya zarar verebilecek çamaşır suyu gibi maddelerin kullanılması kesinlikle yasaktır.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.