Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Kulağa Su Kaçması Durumunda Ne Yapılır?

Kulağa Kaçan Su Neden Çıkmaz?

Kulağa su kaçması, çoğu zaman ciddi bir probleme yol açmasa da anında keyif kaçıran bir durumdur. Üstelik gayet akışkan bir madde olan su, kulağa kaçtıktan sonra sanki katı hale geçmiş gibi orada kalır. Bu durumun suyun kulağa kaçtığı andaki sebebi suyu oluşturan H2O moleküllerinin temas ettikleri yüzeye ve birbirlerine yapışma gücüdür. Bu güç suyun kulaktan dışarı akmasını önler. Ancak sonrasında 5 dk içinde su kulaktan bir şekilde çıkmadıysa bu durum kulakta daha evvelden kir olduğu anlamına gelir. Kulağa giren su kulak kirini şişirir ve kendi dönüş yolunu tıkar. Böylece günlerce sürebilen kulak tıkanmaları ortaya çıkar. Peki kulağa su kaçınca ne yapılır?

Kulağa Kaçan Suyu Çıkarma Yöntemleri

Unutulmamalıdır ki kulak zarı delik olanlar, kulağından daha evvel ameliyat olmuş olanlar veya kulağıyla ilgili başka problemleri olanlar için kulağa su kaçması ciddi bir problem olabilir. Bu yöntemler sağlıklı bir kulak için uygundur ancak başka problemleri olan kişilerin doktora başvurması daha doğru olacaktır.

1) Tek Ayak Üzerinde Zıplama

En pratik ve en etkili yöntem kafayı yana yatırıp tek ayak üzerinde zıplamaktır. Örneğin sağ kulağınıza su kaçtığını düşünelim: Başınızı kulağınız aşağı bakacak şekilde sağ omzunuza doğru yatırın ve sağ ayağınızın üzerinde tek ayakla zıplayın. Boynunuzu incitmemek kaydıyla mümkün olduğunca şiddetli zıplayın.

2) Kafanızı Sarsın

Su kaçan kulağınız aşağı gelecek şekilde başınızı aşağı eğdikten sonra avucunuzun bileğe yakın kısmıyla diğer taraftan kafanıza vurarak sarsın.

3) Kulağınızın Üzerine Yatın

Su kaçan kulağınız yere bakacak bir süre Uzanın. Yer çekimi su kendiliğinden de çıkabilir.

4) Avucunuzla Vakumlayın

Bir süre üzerine yattığınız kulağınızı avucunuzla tam kapatarak vakumlayın.

5) Başınızı Yataktan Aşağı Sarkıtın

Başınızı yüzüstü yatarken aşağı sarkıtın ve kulak memesinin hemen üzerindeki kıkırdaktan tutarak dışarı doğru çekin. Bu kulak yolunuzun şeklinin değişmesini sağlayacaktır ve ters yöndeki yer çekimi suyu bu yola itecektir.

6) Nefesinizi Kullanın

Ağzınızı kapatıp burnunuzu elinizle sıkarak burnunuzdan nefes verin. Burun ile kulak bağlantılı olduğu için bu basınç değişini kulaktaki suyu bir miktar oynatabilir. Ancak bu hareket kulağa zararlı olabilir. Fazla basınç yapılmamalıdır. Aksi takdirde kulak ciddi zarar görebilir.

7) Gliserin Kulak Damlası

Eczaneden temin edebileceğiniz bu kulak damlası kulak kirini yumuşatır. Yumuşayan kirin dışarı çıkması kolaylaşır.

8) Alkol ve Sirke Karışımı

Gliserin damla yerine yarı yarıya alkol ve sirke karışımı kullanılabilir. Eczaneden yarısına kadar saf alkolle dolu bir damlalık alın ve kalanını da sirke ile doldurun. Böylece kendi kulak damlanızı yapabilirsiniz. Üstelik bu karışım iltihap ve mantara karşı da koruyucu olacaktır.

Yukarıdaki yöntemler işe yaramıyorsa ve birkaç gün boyunca damla kullanılsa dahi tıkanıklık geçmiyorsa artık doktora başvurulması şarttır. Kulak burun boğaz doktorları kulaktaki kiri vakumla temizlerler.

Kulağa Su Kaçmasının Zararları

  • Kulağa kaçan suyun sıcaklığı çok düşükse baş dönmesine neden olabilir.
  • Halk arasında kulak kiri diye adlandırılan salgı tabakası kulağı mikroplara karşı korur. Havuz sularına eklenen kimyasallar bu tabakayı ortadan kaldırdığı için kulaklar savunmasız kalır. Aynı şekilde şampuan, duş jeli vb. kimyasallar da kulak yolunda aynı etkiye neden olur.
  • Kulak zarı delinmesi, kulak operasyonu ya da başka bir nedenle kulağında deformasyon olan kişiler için kulağa su kaçması ciddi bir problemdir.
  • Kulak çöpü kullanarak kulağı temizlemeye çalışmak kulak için çok zararlıdır. Koruyucu salgı tabakasını kökünden kazıdığı gibi deriyi de tahriş eder. Kirlerin bir kısmını da daha derine iter. Zaten kulağa su kaçtığında geri çıkmıyorsa bunun muhtemel nedeni de kulak çöpünün kulağın derinliklerine itelediği kirlerdir. Kulak çöpü kutularının üzerinde de kulak yolu kullanımına uygun olmadığı yazar aslında. Sözde kulak kepçesinin temizlenmesi için satılan bir üründür ancak hep kulak yolunda kullanılır.

Havuza Girince Kulak İltihabı ya da Mantarı Olur Mu?

Havuz suları klor ile dezenfekte edildiği için bakteri ya da mantar olma ihtimali diğer sulara göre düşüktür. Ama bütün havuzlarda mikrop kapma ihtimali vardır. Havuz sularının dezavantajı ise bakterileri öldürürken diğer yandan da kulaktaki koruyucu salgı tabakasını tamamen çözmesidir. Böylece havuzdan enfeksiyon bulaşmasa da kulak enfeksiyonlara karşı korumasız hale gelebilir.

 

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz