Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Kontakt Lens Kullanacakların Bilmesi Gerekenler

Kontakt Lens Kullanacakların Bilmesi Gerekenler

Kontakt Lens Nedir?

Görme kalitesinin çeşitli nedenlerle bozulması eski çağlardan beri insanların düzeltmek istediği bir problem olmuştur. Bunun için 1500’lü yıllarda ilk kez görme kalitesinin mercek kullanımıyla düzeltilebileceği ispatlanmıştır. Ancak ilk kullanılan mercekler günümüzdeki gözlük formuna benzer şekilde tasarlanmıştır. Sonraki yıllarda göze yapıştırılarak kullanılabilecek mercekler geliştirilmiştir. Ancak bunlar da fazla ağır olduğu için kullanımı sıkıntılıdır. Son yüz yılda göze direkt olarak yapışabilen hafif mercekler bulunmuş ve kullanılmaya başlanmıştır. Bunlara kontrakt lens adı verilmektedir. Kontakt lensler ilk dönemlerinde sert bir malzemeden üretilmekteydi. Yaklaşık 40-50 yıldır daha yumuşak ve göze daha uyumlu lensler üretilmektedir. Teknoloji geliştikçe de kontakt lenslerin kalitesi artırılmaya devam etmektedir.

Kontakt Lens Kaç Yaşından İtibaren Kullanılabilir?

Kontakt lens eğer görme kalitesini artırma amacıyla kullanılıyorsa her yaşta kullanılabilir. Elbette küçük yaştaki çocukların buna uyum sağlamaları zordur. Ancak ailelerinin yardımıyla sağlık amaçlı verilen lensleri kullanabilirler. Estetik amacıyla göz rengini değiştirmek için takılan lenslerde ise bir sağlık mecburiyeti söz konusu değildir. Bu nedenle esetik amaçlı lenslerin en az 14-15 yaşından sonra kullanılması önerilir.

Kimler Kontakt Lens Kullanamaz?

  ->  Gözün fiziksel yapısı nedeniyle kontakt lense uygun olmayanlar

  ->  Göz bebeğinde tekrarlayan bir enfeksiyon olanlar

  ->  Çeşitli problemler nedeniyle gözünün beyaz kısmında bozulma görülenler

  ->  Mesleği veya yaşam tarzı nedeniyle göz hijyenine dikkat edemeyecek olanlar

Kontakt Lens Mi Yoksa Gözlük Mü Kullanılmalı?

Kontakt lens estetik açıdan gözlükten daha avantajlıdır. Ayrıca hareket kabiliyetini de artırır. Ancak kontakt lensi takıp çıkartma ve temizliğine özen gösterme konusu hassastır. Ayrıca gözün kontakt lense uygun olup olmaması da dikkat edilmesi gereken bir faktördür. Tüm bunların göz doktoru ile birlikte değerlendirilip ona göre karar vermek en iyi tercih olacaktır.

Kontakt Lensin Taşıması Gereken Özellikler Nelerdir?

  ->  Göz kırma, gözü yumma gibi hareketler sonucunda lensin düzelttiği görüş değişmemelidir.

  ->  Lens, günlük hayat esnasında hissedilmemelidir. Lensin varlığı yalnızca takıp çıkartırken kendini belli etmelidir.

  ->  Lens, yapısından dolayı gözde batma, kızartma gibi olumsuz durumlara yol açmamalıdır.

  ->  Lensin kenar ve köşeleri yumuşak dokuya baskı yapmamalıdır.

  ->  Lens, göze sıkıca tutunmalı ve hareket esnasında düşmemelidir.

Kontakt Lensin Uzun Süre Kullanılması Göze Zarar Verir Mi?

Uzun yıllar boyunca kontakt lens kullananların yaşadığı en bariz problem gözlerin kızarmasıdır. Bunun sebebi korneanın lens nedeniyle oksijen alamaması ve buna tepki olarak gözdeki damarların belirginleşmesidir. Böyle olumsuz durumları engellemek amacıyla kontakt lens kullananların yalnızca uykuda çıkartmaları yetmez. Aynı zamanda gün içerisindeki dinlenme vakitlerinde de lenslerini çıkartması ve korneanın yeterince oksijen almasını sağlaması gerekir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz