Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Kefirin Faydaları ve Evde Kefir Mayalama

Kefir Nedir?

Kefir, inek ve keçi sütünün mayalanmasıyla elde edilen bir içecektir. Orta Asya Türkleri ‘inden beri bilinen bu içeceğin bir çok faydası olduğu keşfedilmiştir. Kefir üretimi için sütün içine kefir tanecikleri katıp mayalanmasını için uygun ortam hazırlamak yeterlidir. Bu kefir tanecikleri sütteki enzimlerle birleşerek daha çok kefir üretilmesini sağlar. Kefir, dışarıdan hazır alınabileceği gibi, ev ortamında da üretilebilir. Ev ortamında kefir üretmek isteyenlerin kullandığı kefiri iyi araştırması gerekir. Bazı kefir tanecikleri 2-3 kez mayalanma gerçekleştirebilirken, bazı türler defalarca kefir üretimini sağlayabilmektedirler. Bu sayede sürekli kefir miktarı artar ve insanlar çevrelerindeki diğer kişilere de dağıtarak kefir tüketimini yaygınlaştırırlar.

Kefirin Faydaları Nelerdir?

  ->  Metabolizmayı daha güçlü bir hale getirir.

  ->  Soğuk havalarda üşümemek için vücuda ısısal bir dayanıklılık sağlar.

  ->  Ortalama insan ömrünü uzattığı düşünülmektedir.

  ->  Mikrobiyal hastalıklara karşı daha dirençli olunmasını sağlar.

  ->  Ülser oluşma riskini azaltır.

  ->  İnsülin hormonu üzerinde olumlu etkiler yapar.

  ->  Kefirin tüketilmesi hepatit başta olmak üzere karaciğer problemlerinin tedavisinde olumlu etki yapar

  ->  Kefirde yüksek miktarda mineral bulunur. Bu minerallerin içinde en çok dikkat çekeni ise fosfordur. Fosfor, kaslarda protein birikimini artırarak gelişmeyi sağlar.

  ->  Mutluluk hormonunu artırır.

Kefir Tüketimi

Kefir, ilk tüketildiği zaman tadı ve etkisi bakımından garip gelebilir. Bu nedenle kefir içmeye başlayacakların ilk zamanlar günde 1 bardak içmesi önerilir. Daha sonra bu miktar yavaş yavaş artırılabilir. Ancak kronik rahatsızlığı olan ve çabuk hastalanan kişilerin günde bir litre kefir içmesi tavsiye edilmektedir.

Kefirin Zararı Var Mı?

Kefir, sağlıklı kişilerde olumsuz bir durum meydana getirmez. Ancak sütün içerisinde bulunan laktoza duyarlı kişilerde kefir tüketimi risk taşır. Çünkü laktoz duyarlılığı aşırı miktarda gaz birikimi ve sindirim problemi oluşmasına sebep olur. Ayrıca her besinde olduğu gibi kefirde de alerji oluşturma riski vardır. Ancak kefir tüketimine az miktarla başlayıp zamanla artırarak olası bir alerji durumunda fazla zarar görülmemesi sağlanabilir.

Hazır Kefir Tüketimi

Kefir, günümüzde yeniden popüler olmuş ve market raflarında yerini almış bir besindir. Ancak her hazır besinde olduğu gibi kefirde de fazla miktarda katkı maddesi vardır. Bu nedenle kefir tüketmek isteyenler evde  kefir yapmayı öğrenmelidir.

Kefir Evde Nasıl Yapılır?

Kefir yapılması için önce sütün kaynatılması gerekir. Daha sonra kaynayan sütün sıcaklığı 20-25 dereceye düşene kadar soğumaya bırakılır. Süt bu sıcaklığa geldikten sonra önce üzerindeki kaymak tabakası alınır daha sonra kefir mayası katılır. Maya katıldıktan sonra kabın üstü tülbent gibi hava girişini engellemeyecek bir örtü ile kaplanır ve sütün sıcaklığı değişmeyecek şekilde bekletilir. Yaklaşık bir gün sonra sütte pıhtılaşmalar görülecektir. Bu pıhtılaşmalar görüldüğü anda kefir hazır demektir. Ancak kefirin olgunlaşması için bir gece buzdolabında bekletilmesinde fayda vardır. Günde 1 bardak kefir içmek yeterlidir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz