Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Dizanteri Nasıl Bir Hastalıktır?

Dizanteri Nasıl Bir Hastalıktır?

Dizanteri Nedir?

Kalın bağırsak, sindirim sisteminin son elemanıdır. İnce bağırsaktan sindirilmeden gelen bazı besinlerin sindirimi ve su emilimi kalın bağırsağın en önemli görevleridir. Kalın bağırsak, bazı bakterilerin konaklama ve üreme alanı olabilir. Bunun sonucunda da dizanteri başta olmak üzere pek çok problem meydana gelir. Dizanteride bağırsaklara yerleşen bakteriler zamanla yaralar oluşturur ve oldukça tehlikeli sonuçlar ortaya çıkarır. Genç ve bünyesi kuvvetli kişilerde genellikle karın ağrısı ve ishalle kendini gösterirken yaşlılarda ve çocuklarda ölüme bile sebep olabilir.

Dizanteri Nasıl Bulaşır?

Dizanteri mikrobu hasta kişilerin dikkatsizliği ve umursamazlığı sebebiyle yayılım gösterir. Buna en belirgin örnek dizanterili olmasına rağmen insanların gelişigüzel yerlere dışkılamasıdır. Ayrıca köy, kasaba gibi bölgelerde tuvalet borularının derelere, nehirlere bağlanması da son derece riskli bir durumdur. Dizanteri hastalarının hem kendi sağlıkları için  hem de diğer insanlar için temizliğe ekstra özen göstermeleri gerekir. Bu kişilerin lavaboya girip çıktıktan sonra ellerini sabunla yıkamaları ve temiz olmayan elleri ile tuvaletin kapı, ışık düğmesi gibi yerlerine dokunmamaları gerekir.

Dizanteri Belirtileri Nelerdir?

  ->  Dışkıda kan görülmesi

  ->  Giderek şiddetlenen bir karın ağrısı

  ->  Bağırsaklarda gaz birikimi ve hazımsızlık

  ->  Küçük yaştaki hastalarda belirtilerden kaynaklı sinirlilik ve bitkinlik oluşması

  ->  İltihap nedeniyle dışkının renginin yeşile dönmesi

  ->  Aşırı su kaybı ve tansiyon problemi oluşması

Dizanteriden Korunmak İçin Neler Yapılabilir?

Dizanteri dışkı yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Hastalığın yayılımını önlemek için hastaların dışkı yaptıktan sonra tuvaleti düzgün şekilde yıkaması ve mümkünse çamaşır suyu dökmesi gerekir. Sağlıklı kişilerin de yediği besinlerin temizliğine, yıkanmasına ve kimlerin eline geçtiğine dikkat etmeleri gerekir. Hastalığı yayan etkenlerden bir tanesi de sineklerdir. Üzerine sinek konan gıdaların kesinlikle tüketilmemesi gerekir.

Dizanteri Nasıl Tedavi Edilir?

Dizanteri, su kaybı ve kanama sebebiyle vücudu bitkin düşüren bir hastalıktır. Bu nedenle dizanteri tedavisinin ilk basamağı iyi bir istirahattir. Daha sonra hastaya kaybettiği suyu geri kazandırmak için bol bol su içirilir ve sindirim sistemini yormayacak gıdalar verilir. Dizanteri hastalığı süresince mide asidi de azalmaktadır. Şişkinliğin en önemli sebebi budur zaten. Midedeki asit miktarının artması için ilaç tedavisine başlanır. Hastalık tamamen ortadan kalkana kadar karın bölgesinde sıkıntılı bir his ve aşırı ağrı atakları meydana gelebilir. Hastanın ağrılarını azaltmak ve yaşam kalitesini artırmak için karın bölgesine hazırlanan sıcak su torbası yerleştirilebilir. Ayrıca ağrı kesici ilaç kullanımı da hastayı bir miktar rahatlatabilir. Dizanteriyi tamamen ortadan kaldırmanın tek yolu yoğun bir antibiyoik tedavisine başlanmasıdır. Hastaya uygun antibiyotik seçilmeli ve hastanın düzenli kullanması teşvik edilmelidir. Çünkü bu tür bulaşıcı hastalıklar yalnız hastanın değil tüm çevrenin sorudur.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz