Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Akciğer Nakli Hakkında Merak Edilenler

Akciğer Nakli Hakkında Merak Edilenler

Akciğerlerin Yapısı Nasıldır?

Akciğer, solunum yaparak vücutta dolaşan kirli kanın temizlenmesini sağlar. Kanın temizlenmesi oksijence zengin hale getirilmesi demektir. Akciğerler bunu yaparken öncelikle trakea denilen soluk borusundan gelen havayı içerisine alır. Öncelikle bronş denilen daha büyük dalların içine hava dolar. Sonra bronşlardan dallanarak ayrılan küçük hava keselerinin içerisine geçer. Bu hava keselerinden akciğer toplardamarının dallarına geçen oksijen kanın içerisinde çözünerek kalbe geçer. Son olarak da kalpten atar damarlar ile vücuda yayılır. Akciğerler bu işlemi yapan binlerce küçük hava kesesinin birleşimiyle oluşur. Sol akciğer iki parçadan, sağ akciğer ise üç parçadan meydana gelir. Sol akciğerdeki eksik olan parçanın yerinde kalp vardır.

Akciğer Nakli Nedir?

Akciğerin çalışmasındaki bozukluklar önce yaşam kalitesini düşürür müdahale edilmezse hastanın hayatını kaybetmesine sebep olabilir. Bu nedenle akciğer hastalıklarına ait belirtiler dikkate alınarak en doğru teşhis yapılmalıdır. Teşhisten sonra bir yandan tedavi yapılırken diğer yandan hastanın yaşantısını tedaviyi destekleyecek biçimde değiştirmek gerekir. Alkol, sigara gibi kötü alışkanlıklardan kurtulmak tedavinin ilk basamağıdır denilebilir. Yapılan müdahalelere rağmen hastanın sağlığı düzelmediyse yeni vefat etmiş veya makineye bağlı olarak yaşayan uygun bir kişinin akciğerini alarak hastaya transfer edilmesi gerekir. Bu duruma akciğer nakli denilmektedir. Bu yöntem gelişmiş ülkelerde bile henüz çok fazla kişide denenmemiştir ancak başarı oranı yüksek sayılabilir.

Akciğer Nakli Hangi Hastalıklar İçin Yapılabilir?

  ->  Akciğerde bulunan kist ve tümörler

  ->  Astım

  ->  Enfeksiyon kaynaklı bronşit

  ->  Tıkayıcı bronşit

  ->  KOAH

  ->  Amfizem

Akciğer Naklinin Olumlu Sonuçları Nelerdir?

Akciğer nakli sonrası hastanın tamamen sağlıklı bir birey gibi efor sarfedebilmesi, basınç değişimlerine o kadar uyum sağlayabilmesi beklenemez. Ancak hastanın yaşam kalitesinde bariz bir yükselme olur. Gündelik işlerini yapabilir, fiziksel olarak fazla yorucu olmayan işlerde çalışabilir hatta hafif tempoda yüzme gibi sporları yapabilir. Nakil işleminin başarılı biçimde sonuçlanabilmesi için akciğerlerin alındığı kişi ile hastanın doku ve kan uyumu olması gerekir. Eğer bu uyum varsa belli bir süre savunma sistemini baskıladıktan sonra hasta normal yaşantısına dönebilir. Bu süreç genellikle 1-2 yıl arasındadır.

Akciğer Naklinin Riskleri Nelerdir?

  ->  Hastanın donörden enfeksiyon kapması olasıdır.

  ->  Alınan akciğer ile hastanın vücudu arasında uyumsuzluk meydana gelebilir.

  ->  Nakil edilen akciğerlere karşı vücudun antikor üretmemesi için bağışıklık sisteminin baskılanması gerekir. Bağışıklık sisteminin baskılandığı sırada hasta dış ortamdan bulaşan bir mikrobun etkisiyle rahatsızlanabilir, hatta yaşamını yitirebilir.

Akciğer Nakli Yapılan Hastalar Nelere Dikkat Etmelidir?

  ->  Akciğer problemi yaşayan hastalar sigara, nargile gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmalıdır.

  ->  Alkol, tüm vücuda zarar verdiği gibi akciğerleri de olumsuz etkiler. Nakil yapılan akciğer doğal akciğerlerden daha hassas olacağından bu hastaların alkol almaktan kaçınması gerekir.

  ->  Akciğer nakli yapılan hastalar hava kirliliği bulunan yerlerde yaşamamalıdır. Bu kişilerin imkanları varsa köy, kasaba gibi daha doğal ve ağaçlık alanlarda yaşaması önerilir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz