Liposuction Nasıl Bir Yöntemdir?

Yağ Aldırma Yöntemi
Çağımızda insanların hareketsizleşen yaşamı ve doğal olmayan beslenme alışkanlıkları nedeniyle obezite hastalığı yaygınlaşmaktadır. Obezitenin en belirgin bulgusu vücutta biriken fazla yağlardır. Fazla yağlardan kurtulup düzgün bir vücuda kavuşmak isteyenler diyetisyenlerden ve spor hocalarından destek alırlar. Ancak diyet ve düzenli spor uzun ve sabır gerektiren bir süreçtir. Bu uzun süreçle uğraşmak istemeyenler veya fazla yağlardan dolayı sağlığı bozulanlar için cerrahi yöntemler uygulanmaktadır. Bu cerrahi yöntemler zamanla geliştirilir ve daha başarılı yollar keşfedilir. Fazla yağların alınmasında kullanılan cerrahi yöntemlerden bir tanesi de liposuctiondır.
Liposuction Nedir?
Liposuction bölgesel yağlanmalarda deri altında birikin yağ moleküllerinin dışarı taşınma işlemidir. Anesteziden sonra yağlanmanın olduğu bölgede gereken minimum sayıda delik açılır. Bu delikleri çapı 2-3 mm kadardır. Daha sonra açılan deliklerden kanül denilen tüpler içeri doğru ilerletilir. Kanüller ulaştıkları bölgede tıpta aspirasyon denilen bir nevi elektrik süpürgesi işlevi görürler. Kanüller tarafından emilip çekilen fazla yağ molekülleri vücut dışına çıkartılır. Bu sayede hasta fazla yağlardan kurtulmuş olur. Liposuction yöntemi 40 yaş üstü insanlarda kırışıklıkları doldurma amacıyla da kullanılabilir. Hastanın dengesiz yağlanan bölgesinden alınan yağ molekülleri kırışıklık olan bölgeye enjekte edilir ve daha gergin bir görünüm ortaya çıkar.
Liposuction Ameliyatı Hangi Anestezi İle Yapılır?
Liposuction amaliyatından önce delik açılacak bölgenin uyuyuş olması gerekir. Bunun için de çeşitli anestezi yöntemleri kullanılır. Ameliyat, vücutta dar bir alanı kapsayacaksa lokal anestezi, geniş bir alanı kapsayacaksa genel anestezi yapılır. Genel anestezi hem riskleri hem de operasyondan sonraki evrenin zorluğu düşünüldüğünde pek tercih edilmez. Ancak bazı hastalarda çok geniş bir alana müdahale gerekir ve fazla sayıda lokal anestezi iğnesi yapılması sağlıksız olacağından genel anestezi yapılmasına karar verilir.
Liposuctinon Hangi Bölgelere Uygulanabilir?
-> Bel bölgesindeki eritilemeyen yağlanmalar
-> Çene altında gıdı denilen sarkık bir yağ kütlesi oluşması
-> Kol altındaki aşırı kilo ve kas zayıflaması nedeniyle oluşan sarkıklıklar
-> Kalça üzerinde biriken ve özellikle kadınlarda çirkin bir görüntüye sebep olan yağlanmalar için liposuction kullanılabilir.
Kimler Liposuction Yaptıramaz?
-> Yirmi yaşından küçük olan kişilerde yağ aldırma işlemi yapılamaz.
-> Vücut kitle indeksi çok yüksek olan kişilerde liposuction tedavisi yapılamaz.
-> Yağlanması bölgesel değilde tüm vücuda yayılmış olan kişilere liposuction yapılmaz.
Liposuction Uygulamasından Sonra Deride İz Kalır Mı?
Liposuction yöntemi uzman kişiler tarafından uygun ekipmanla yapılırsa deride herhangi bir iz kalmaz. Ancak uygulamaz sırasında doğru noktalardan giriş yapılmazsa, deri altından fazla yağ çekilirse veya işlem sırasında kanüller doğru kullanılmazsa iz kalma ihtimali oluşur.
Liposuction Sonrası İyileşme Süreci
Uygulamadan sonra 3-4 gün içerisinde hasta sosyal hayata dönebilir. Ancak ağır egzersizler ve vücudu zorlayıcı aktivitelerden 2-3 hafta boyunca kaçınmak gerekir. Hastanın vücudunda oluşan izlerin tamamen ortadan kalması 3 ayı bulabilir. Bu süre hastanın vücut özelliklerine göre değişebilir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.