Karbonat Kabartma Tozunun Yerine Geçer Mi? Farkları Nedir?

Hamur Kabartma İşlemi

Hamur işi çeşitlerinin iç malzemesini hazırlamak kolaydır. Tarife uygun miktarda malzeme kullanarak herkes istediği iç harcını elde edebilir. Zor olan hamurun kıvamını tutturmaktır. Hamur ile ilgili dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan kabartma işlemidir. Öyle ki birçok insan için hamurun kabarması lezzetten önce gelir.

Hamuru Kabartma Yolları Nelerdir?

  ->  Hazır Maya: Hazır maya poğaça ve börek yapımında kullanılır.

  ->  Karbonat veya Kabartma Tozu: Bu malzemeler kek ve kurabiye yapımında kullanılır.

Karbonat İle Kabartma Tozunun Farkı Nedir?

Karbonat, bazik bir kimyasal maddedir. Hamurun içerisine tek başına koyulduğunda kabartma özelliği gösteremez. Karbonatın hamuru kabartabilmesi için asidik bir bileşene ihtiyacı vardır. Bu bileşen ise genellikle limon suyu, portakal suyu veya sirke olmaktadır. Karbonat bu asidik maddeler ile tepkimeye girdiğinde ortaya karbondioksit gazı çıkar. Bu gaz kendini hamurun dışına atamadığı için hamurun içinde hava kabarcıkları oluşturur. Hava kabarcıkları pişirme esnasında ısıyla genleşir ve hamur iyice kabarır.

Kabartma tozu ise hem hem asidik hem de bazik kimyasalların karışımıdır. Ancak ambalajının içinde kaldığı sürede herhangi bir tepkime meydana gelmez. Kabartma tozunun içindeki maddelerin tepkimeye girebilmesi için ortama bir sıvı eklenmesi gerekir. Bu sıvı ise süt, yumurta veya ayçiçek yağı olabilir. Ortama sıvı eklendikten sonra oluşan tepkime karbonattaki ile benzerdir. Karbondioksit açığa çıkar ve hamur bu yolla kabarır.

Kek ve kurabiyelerinizde hangisini kullanacağınızı seçmek için tarifinizde asidik bir sıvı olup olmadığına bakın. Eğer asidik bir sıvı kullanıyorsanız karbonat, kullanmıyorsanız kabartma tozu ile hamurunuzu kabartabilirsiniz. Ayrıca karbonat kullandığınız hamurları dışarıda fazla bekletmeden fırına sürmeniz gerekir. Eğer eklenecek karbonat miktarı iyi ayarlanamazsa hamur kabarmayabilir veya acı tat oluşabilir.

İlgili Konular
Yorum Yaz (Facebook)