Sınav Öncesi Ne Yenmeli ve Nasıl Beslenilmeli?

Sınav Öncesi Hazırlık Neden Önemlidir?

İlkokuldan itibaren eğitimin her aşamasında belli aralıklarla sınavlara girilir. Bu sınavlar sayesinde öğrencilerin bilgi düzeyi ve zeka eğilimi belirlenir. Öğrenciler özelliklerine uygun bir eğitim sürecine yönlendirilir. Öğrenciler bu uzun süreçte saatlerce ders çalışır, bedenen ve zihnen yüksek efor sarf eder. Tüm çabaların sonunda ise sınavlara girer ve öğrendiklerinin karşılığını almak ister. Ancak sınavlarda başarılı olmak için yalnızca çalışmak yetmez. Aynı zamanda sınav öncesi motivasyon, fiziksel ve psikolojik sağlık da başarı kazanılması konusunda oldukça büyük önem taşır. Sınav öncesindeki beslenme, uyku ve zihinsel durum sınavın sonucuna doğrudan yoldan etki edebilmektedir. Bu nedenle öğrencilerin ciddi sınavlardan önce kendini her anlamda sınava hazır duruma getirmesi gerekir.

Sınava Hazırlanırken Nasıl Beslenmek Gerekir?

Yoğun bir tempoyla ders çalışan öğrenciler için beslenme oldukça önemlidir. Özellikle üniversite sınavına hazırlanırken gün içinde 6-7 saat ders çalışmak gerekmektedir. Böyle bir durumda hem beden hemde zihin yorgunluğu oluşur. Bu yorgunluğun giderilebilmesi ve öğrencinin dikkatini koruyabilmesi için yeterli miktarda enerji alması gerekir. Enerji için de gün içinde çikolata, kana çabuk karışan vişne suyu gibi gıdaların tüketilmesi etkili olacaktır. Ancak bu tarz hazır gıdalar genel bakımdan zararlıdır. Enerji almak için muz, kuru üzüm, kuru kayısı gibi doğal besinler tercih edilmelidir.

Sınav Sabahı Nasıl Bir Kahvaltı Yapılmalıdır?

Sınav öncesi kahvaltıda en önemli besin yumurtadır. Yumurta uzun süreli doygunluk hissi yarattığı için sınav sırasında acıkmamayı sağlar. Zeytin, hem hafif bir besindir hem de yağı sayesinde enerji verici olarak tüketilmelidir. Peynir de protein içeriği nedeniyle tercih edilebilir. Sınav sabahı süt içmekten kaçınmak gerekir. Çünkü süt şişkinlik ve sancı yapabilir. Sıvı bir besin olsa da sütün içinde sindirimi bileşenler vardır. Reçel, taze meyve suları gibi yüksek enerjili besinler de sınav kahvaltısında yerini alabilir. Ancak susatmayacak miktarda tüketilmelidir. Çünkü fazla su içilmesi sınavda tuvalet ihtiyacına neden olabilir.

Sınav Öncesi Zihin Açan Besinler Nelerdir?

Çikolata, hazır kek gibi besinlerin zihni açtığı düşüncesi ile tüketilmesi yanlıştır. Böyle yiyecekler kan şekerini aniden yükseltir ve daha sonra aniden düşmesine sebep olur. Bu durum da öğrencinin dikkati üzerinde olumsuz bir etki yapar. Sınavdan önce hem zihinsel hem de bedensel bir dinçlik kazanılması için kuru meyve, fındık, ceviz gibi doğal enerji kaynaklarını tercih etmek faydalı olacaktır. Ama şunu unutmamak gerekir. Bunlar mucizevi besinler değildir. Olağan üstü bir etki yapmaları beklenemez. Yalnızca stres anında kan şekerini düzenlemeye yardımcı olarak etki gösterirler.

Sınavdan Önce Hangi Hangi Besinlerden Uzak Durmak Gerekir?

Sınav öncesi aşırı acı yiyeceklerden, çok şerbetli tatlılardan ve su tutarak şişlik yaratan gıdalardan kaçınmak gerekir. Ayrıca fazla baharatlı ve tuzlu besinler de sınav sırasında rahatsızlık verebilir. Sınav öncesi alışkın olunmayan bir yiyeceğin tüketilmesi kesinlikle yanlıştır. Çünkü stres nedeniyle zaten anormal çalışan sindirim sistemi alışık olmadığı bir yiyecek karşısında tahmin edilemeyen tepkiler verebilir. Bu da öğrencinin büyük sıkıntı çekmesine sebep olabilir. Sınavda karşılaşılan büyük sıkıntılardan biri de idrar nedeniyle sıkışmaktır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için sınav öncesi çok fazla çay, su, karpuz gibi idrar üretimini artıran şeylerden uzak durmak gerekir.

İlgili Konular
Yorum Yaz (Facebook)