Göz Kuruluğuna Ne İyi Gelir? (Göz Kuruluğu Testi)

Close Up of two irritated red blood eyes.

Göz Kuruluğu Nedir?

Göz yaşı, gözün çevresinde bulunan 1-1,5 cm uzunluğundaki göz yaşı bezlerinden salgılanır. Bezlerin üzerindeki kanallar ise yapılan salgının göze düzgün biçimde yayılmasını sağlar. Eğer bu bezler yeterince salgı yapamazsa göz kuruluğu ortaya çıkar. Göz yaşı bazı insanlarda genetik olarak az salgılanır. Bazı kişilerde de yaş nedeniyle zamanla azalmaya başlar. Göz kuruluğu çok önemli bir problemdir ve mutlaka muayene olmayı gerektirir.

Göz Kuruluğu Belirtileri Nelerdir?

  ->  Göz içerisine toz veya kum gibi küçük tanecikler kaçmış hissi oluşur.

  ->  Gözde normalden çok daha fazla çapak görülür.

  ->  Göz içerisinde yanma ve batma hissedilir.

  ->  Hasta sürekli gözlerini ovuşturmak ve kapatarak dinlenmek ister. Göz kuruluğu oluşan kişiler uzun süre gözlerini açık tutamazlar.

Göz Kuruluğunu Oluşturan Nedenler Nelerdir?

  ->  Uzun süre bilgisayar veya telefon ekranına bakmak

  ->  Yakın mesafeden televizyon izlenmek

  ->  İhtiyaç duyulandan daha az uyumak

  ->  Yaşlılık

  ->  Kadınlarda menapoz gibi hormonal değişim dönemleri

  ->  Göz yaşı bezlerinin iltihaplanması

  ->  Göz içerisinde herpes gibi enfeksiyonel durumlar ortaya çıkması

  ->  Kullanılan bazı ilaçların yan etkileri

Göz Kuruluğu Testi Nasıl Yapılır?

Göz kuruluğu belirtileri taşıyan hastaların alt göz kapağına steril bir kağıt sokulur. Bu kağıt göz yaşını toplar. Toplanan göz yaşı kağıt üzerinde belli bir seviyeye kadar ıslaklık oluşturur. Kağıdın ıslanan kısmı 1 cm’nin altında ise hastaya göz kuruluğu teşhisi koyulur.

Göz Kuruluğu Olanlar Nelere Dikkat Etmelidir?

  ->  Göz kuruluğuna sebep olan yetersiz gözyaşı salgılanması vücuttaki su eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle yeterince su tüketilmesi çok önemlidir.

  ->  Göz kuruluğuna yol açacak kadar gözün uzun süre açık kalması tehlikeli bir durumdur. Gün içerisinde gözleri kapatarak 5-10 dakikalık molalar vermek ve düzenli uyumak çok önemlidir. Bu önlemler ile göz kuruluğu bir miktar düzelebilmektedir.

  ->  Vücuttaki tüm olaylarda olduğu gibi göz yaşı salgısında da vitaminler rol alır. Vitamin bakımından yeterli beslenmek gözyaşı salgısını düzene sokmak açısından önemlidir.

  ->  Rüzgarlı ve kuru havalar göz kuruluğunu artırıcı etki yapar. Göz kuruluğu olan kişilerin bu havalarda gezmemesi veya rüzgarlı havalarda gözlük takması olumlu etki yapacaktır.

  ->  Göz kuruluğu olan kişilerin uzun süre bilgisayar ekranına bakmamalıdır. Eğer bilgisayar başında olmaları zorunlu ise bilinçli olarak normalden daha fazla göz kırpmaları gerekir. Çünkü gözler kırpıldığında göz yaşı salgısı artar.

  ->  Göz kuruluğu olanlar özellikle toplu havuzlarda yüzecekleri zaman koruyucu gözlük kullanmalıdır. Gözlük hem gözü enfeksiyondan korur hem de salgılanan gözyaşının göz çevresinde tutulmasını sağlar.

Göz Kuruluğu Nasıl Tedavi Edilir?

  ->  Göz kuruluğu tedavisinde ilk yapılacak şey probleme sebep olan etkenin ortadan kaldırılmasıdır. Örneğin gözdeki bir enfeksiyon kuruluğa sebep olduysa önce enfeksiyonun tedavisi yapılır, Ya da kullanılan ilaçların etkisiyle kuruluk meydana geldiyse ilacın farklı bir türevi kullanılmalıdır ki aynı yan etki oluşmasın.

  ->  Rahatsızlığın sebebi uzun süre ekrana bakmak ise gün içerisinde bilgisayarla uğraşılacak vakit için bir süre limiti belirlenir. Hastanın da bu limite uyması istenir. Aksi taktirde olumlu bir sonuç elde edilemez.

  ->  Hormonal değişimler, yaşlılık, genetik veya önüne geçilemeyen çevresel faktörler nedeniyle göz yaşı salgısı yetersiz olan kişilere hekim tarafından suni göz yaşı damlaları önerilir. Ancak insanlar bu damlaları reçetesiz de alabildikleri için doktor tavsiyesi olmadan kullanmayı denerlerse istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Basit bile olsa kullanılacak tüm ilaçlar hekim kontrolünde alınmalıdır.

İlgili Konular
Yorum Yaz (Facebook)