Mide Spazmı Neden Olur?

Mide Spazmı Nedir?

Midede kimyasal sindirimin merkezidir. Ancak mide kaslarının gerçekleştirdiği mekanik sindirim de söz konusudur. Mide spazmı, mide kaslarının ağrılı şekilde kasılmasıdır. Bu ağrı kaburga, sırt gibi yakın bölgelerde de hissedilebilir. Ağrının bu özelliği nedeniyle neden kaynaklandığını anlamak zordur. Spazm ağrıları kısa veya uzun süreli olabilir. Ağrının süresini kasın kaç kez spazma uğradığı belirler.

Mide Spazmı Oluşma Nedenleri

  ->  Stres, diğer vücut kaslarını etkileyebildiği gibi mide kaslarını da etkileyebilir. Bu nedenle aşırı stres mide spazmı oluşmasına sebep olabilmektedir.

  ->  Kadınların regl döneminde hormonal değişimlerden kaynaklanan gerginlik mide kaslarının aşırı ve ağrılı kasılmasına sebep olabilir.

  ->  Midede oluşan gastrit, ülser gibi diğer rahatsızlıklar da mide spazmı oluşturabilir.

  ->  Bir öğünde aşırı yemek veya hızlı yiyerek mideye fazla hava dolmasına sebep olmak da mide spazmı oluşmasına sebep olabilir.

  ->  Besin zehirlenmeleri, çiğ et tüketmek gibi midenin içeriğinden kaynaklanan problemler mide spazmına sebep olabilir.

  ->  Süt, bazı kişilerde anormal etkiler ortaya çıkarabilir. Bunun sebebi sütün sindirilmesi sırasında ortaya çıkan problemlerdir. Süte karşı hassasiyeti olan kişilerde süt tüketimi mide spazmına sebep olabilir.

Mide Spazmı Nasıl Anlaşılır?

Mide spazmı, diğer mide rahatsızlıkları ile karışabilir, başka bölgelere yansıyabilir ve pek çok nedenden kaynaklanabilir. Bu nedenle mide spazmının anlaşılabilmesi için hastanın stres durumu, son saatlerde tükettiği besinler ve başka bir mide problemi olup olmadığı öğrenilir. Hasta eğer sağlık durumundan emin değilse endoskopi ile yemek borusu ve midenin iç yüzü incelenir. Burada herhangi bir sorun olup olmadığı incelenir. Eğer bir mide rahatsızlığı fark edilirse spazmın muhtemel sebebi bulunmuş olur. Bunun dışında hastanın stresli bir ruh hali varsa hastanın telkin yoluyla rahatlatmak gerekebilir.

Mide Spazmı Nasıl Tedavi Edilir?

Mide spazmının özel bir tedavi şekli yoktur. Spazmın engellenmesi için hastada var olan mide problemlerinin tedavi edilmesi gerekir. Bunun dışında hastanın beslenme ve yaşam düzenine dikkat etmesi, aynı zamanda stresten uzak bir yaşam sürmesi gerekir. Hastanın tükettiği besinlere dikkat etmesi ve seçici olması spazmın oluşmasına engel olabilmektedir.

İlgili Konular
Yorum Yaz (Facebook)